avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 935 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... calcul consum pausal
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

calcul consum pausal

Buna ziua. La noi in bloc au mai ramas doar cateva apartamente necontorizate. Problema este ca exista pierderi foarte mari atat la apa rece, cat si la apa calda, iar conducta de apa rece este sparta de 2-3 luni. Nu s-a reparat si nici nu s-a facut nimic pentru repararea ei. Cei care au contoare le au puse de ei, multe nesigilate sau neverificate, iar citirea o face fiecare, nu administratorul. Este legal ca in aceste conditii doar cei la pausal sa plateasca piederile, toate pierderile? Ce pot sa fac? Va rog sa ma ajutati. Luna aceasta am de platit 210 lei la apa rece si 160 la apa calda.:((



Cel mai recent răspuns: LocatarB , utilizator 18:52, 20 Decembrie 2011
Cu banii acestia mai bine va montati apometre. Va costa o data si apoi veti plati cat consumati. Daca platiti aceste sume de care ne ziceti in fiecare luna..... nu o mai scoateti la cap!

Nu e normal sa platiti dv. toata apa care ramane in diferenta, dar ar trebui sa cereti conducerii asociatiei dv. sa se implice in reparatia coloanelor de apa, dar si in elaborarea unui Regulament de impartire a apei, astfel incat un 10% din aceste diferente sa fie impartit tuturor apartamentelor si restul ce-ar ramane repartizat necontorizatilor.
Am montat in octombrie. Dar mai sunt si alti vecini in aceeasi situatie.
@smadoiumihae
Problema nu o veti rezolva nici daca toti locatarii vor avea apometre montate.
Diferenta dintre consumul de apa inregistrat de contorul de bransament si totalul consumului dat de apometre va persista datorita unor cauze obiective cat si subiective.
Impunerea apometrelor in blocurile construite pe sistem pausal a fost o cacealma. Oricat s-ar stradui locatarii sa faca economie, ajung sa fie incarcati cu sume . Pentru rezolvarea acestei probleme exista doua solutii: bransarea individuala la reteaua de apa sau distributia pe orizontala. Dar cu ce efort financiar!
In asociatiile de proprietari au loc discutii interminabile pe aceasta tema, locatari ce se cunosc de zeci de ani au ajuns sa nu se mai salute, sa se acuze de furt de apa, iar altii afirma cu nonsalanta ca nu se spala motivand consumul foarte mic de apa.
Atunci cand intr-un parc in care exista destule alei pe care sa se circule se vede o poteca facuta indiferent cat s-ar stradui gospodarii acelui parc sa o desfiinteze, o sapa, o planteaza cu iarba, ea apare din nou, se cheama ca pe acolo trebuie musai sa se faca o alee, altfel poteca s-ar reface, pentru ca oamenii asa vor, asa simt nevoia.

Daca apometrele ar fi fost atat de dezastruoase, demult oamenii ar fi renuntat la ele si ar fi revenit la consumul pausal....numai ca oricat ar fi incarcati cu "pierderi", majoritatea (cea care conteaza la urma-urmelor) constata ca daca consuma 3 mc de apa, n-are de ce sa plateasca la pausal 6 mc (3 mc in plus) din apa celui care consuma 9 mc.

Cat despre contracte separate insotite de infrastructura in plus, efortul financiar chiar nu se justifica, in comparatie cu costul apei. Se amortizeaza in ani si ani de zile, astfel incat ajungi sa te scarpini in cap si sa te intrebi "oare ce mi-a venit?"

LocatarB a scris:

Problema nu o veti rezolva nici daca toti locatarii vor avea apometre montate.
....
Impunerea apometrelor in blocurile construite pe sistem pausal a fost o cacealma.
Pentru rezolvarea acestei probleme exista doua solutii: bransarea individuala la reteaua de apa sau distributia pe orizontala. Dar cu ce efort financiar!

Daca toate apartamentele ar avea apometre s-ar face economie pentru ca fiecare va deschide robinetul doar atunci cand vrea apa si nu 24 din 24 ca doar plateste sindicatul.
Nu am auzit ac cineva sa impuna apometrele in blocuri. Am auzit oameni care se plang de faptul ca sunt pusi la plata unor cantitati mari de apa pentru ca nu au apometre, exact asa cum a inceput si discutia actuala.
Pe o scara unde toate apartamentele aveau apometre ramasese doar unul singur fara. Luna de luna aveam o diferenta de 20-30 m.c. In acel apartament locuind 2 persoane, conform regulamentului nostru le puneam la plata 14 m.c. lunar. Tot ne mai ramaneau 6-16 m.c. de apa si-acestia-i repartizam tuturor apartamentelor... Deoarece proprietarul ce nu avea apometre era nemultumit iar diferenta de apa era mereu, am insistat pe langa acest proprietar sa-si monteze apometru. I-am explicat ca daca de exemplu ar consuma doar 10 m.c. pe apometru ar avea luna de luna 4 m.c de apa mai putini pe lista de plat, insemnand vreo 20 de lei. In cinci luni i-ar iesi apometrele gratuit. Am reusit cu greu sa-l induplec dupa un an de pausal (14 m.c./luna).
Dar va asigur ca a meritat. Proprietarul consuma lunar 20-30 m.c. conform apometrului sau de mai bine de un an si nu mai face nazuri ca ar fi mult, iar asociatia reuseste luna de luna sa nu mai foloseasca acea coloana din lista de plata care se numeste "diferente apa" si este goala de mult timp, asa cum o poate vedea oricine pe site-ul asociatiei.

Cat priveste solutiile sugerate de dumneavoastra poate ar fi ceva.
Dar furnizorul nostru nu incheie contracte individuale intr-un bloc nici macar cu agentii economici (avem 14 care ocupa 40% din suprafata asociatiei) si cu atat mai putin ar accepta contracte individuale cu proprietarii de apartamente.
Iar "distributia pe orizontala", nu-mi este rusine sa spun ca nu stiu ce inseamna.

Alte discuții în legătură

Cum se citesc repartitoarele radio? BEN46 BEN46 Am avut surpriza sa constat ca incalzirea pe luna octombrie este 2,5 ori mai mare decat urmatorul apartament si nu inteleg de ce fiindca am ... (vezi toată discuția)
De ce nu fac nimic asociatiile de proprietari ca apa calaie aproape rece se plateste la pret de apa calda? CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Ce asteapta sa faca ceva? Ar trebui sa se uneasca pentru aceasta jepcarie si jecmanire evidenta a oamenilor cinstiti? (vezi toată discuția)
Cheltuieli caldura apartament debransat nea_marin nea_marin Bună ziua, Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni. La asociaţie mi ... (vezi toată discuția)