Noul Cod Civil stabileste ca regula custodia comuna iar ca exceptie custodia unica. Avand in vedere asta, custodia unica va fi acordata doar daca custodia comuna l-ar afecta pe minor.
Art. 397. - După divorț, autoritatea părintească revine în comun ambilor părinți, afară de cazul în care instanța decide altfel.
Art. 398. -
(1) Dacă există motive întemeiate, având în vedere interesul superior al copilului, instanța hotărăște ca autoritatea părintească să fie exercitată numai de către unul dintre părinți
(2) Celălalt părinte păstrează dreptul de a veghea asupra modului de creștere și educare a copilului, precum și dreptul de a consimți la adopția acestuia.
Explicatia CSM:
Exercitarea autorităţii părinteşti de către ambii părinţi
- regula este aceea că, după divorţ, autoritatea părintească revine în comun ambilor părinţi (în limbajobişnuit - „custodie comună”).
- excepţia: când există motive întemeiate, având în vedere interesul superior al copilului, instanţa
hotărăşte ca autoritatea părintească să fie exercitată numai de către unul dintre părinţi (părinte
custodian). În această situaţie, celălalt părinte (părinte necustodian) păstrează dreptul de a veghea asupra modului în care copilul este crescut şi educat, precum şi dreptul de a consimţi la adopţia acestuia.
- în mod cu totul şi cu totul excepţional, instanţa de tutelă poate hotărî plasamentul copilului la o rudă sau la o altă familie ori persoană sau într-o instituţie de ocrotire. Acestea exercită drepturile şi îndatoririle care revin părinţilor cu privire la persoana copilului. În acest caz, instanţa stabileşte dacă drepturile cu privirela bunurile copilului se exercită de către părinţi în comun sau de către unul dintre ei.
-
[ link extern ]