avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... tatal cere custodia
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

tatal cere custodia

Buna ziua
Va scriu pentru a vedea parerea celorlati..
Am ancheiat divortul cu o decizie definitiva si irevocabila, am obtinut custodia copilului, dupa 8 luni de la div am hotarat sa plec cu copilul din tara, dat fiind ca am avut decizia definitiva si irevocabila am putut sa plec din tara cu copilul fara acordul tatalui..
I-am spus tatalui ca am hotarat sa ramanem sa locuim an alta tara ansa el nu a acceptat ideea. I-am propus de nenumarate ori sa vina sa vada copilul ansa el nu vrea pe motive ca nu el a plecat cu copilul din tara si ca eu trebuie sa vin sa al aduc sa al vada, mentionez nu avem nici un program de vizita stabilit doar ne-am anteles verbal ca o sa poata sa asi vada copilul.Dupa mai mult de un an de la divort el acum cere custodia copilului pe motive ca eu sufar de o boala care ai pune an pericol viata an pericol copilului (ceea ce nu este adevarat) si faptul ca nu l-am lasat sa asi vada copilul, an tot acest timp de cand am plecat din tara.Vreau sa stiu care aii sunt sansele de a castiga custodia copilului.
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 19:51, 27 Octombrie 2011
Sansele sale sunt foarte mari.
Parerea mea este sa nu va jucati asa cu cuvintele si cu sentimentele unei mame.Ar fi bine,cred,sa va argumentati afirmatia.
De ce spuneti asta?
An conditiile an care noi santem stabiliti aici,copilul este anscris la o scoala. dat fiind ca ma acuza ca nu l-am lasat sa asi vada copilul? Nu stiu daca sant luate an calcul la dosar mesajele si e.mailuri pentru a face dovada ca nu am ancercat nici o clipa sa fac imposibila comunicarea cu copilul sau sau sa poata sa vina sa al vada.. pe ce baza credeti ca poate sa castige? castiga copilul?
va multumesc d-na Simona
Noul Cod Civil stabileste ca regula custodia comuna iar ca exceptie custodia unica. Avand in vedere asta, custodia unica va fi acordata doar daca custodia comuna l-ar afecta pe minor.

Art. 397. - După divorț, autoritatea părintească revine în comun ambilor părinți, afară de cazul în care instanța decide altfel.
Art. 398. -
(1) Dacă există motive întemeiate, având în vedere interesul superior al copilului, instanța hotărăște ca autoritatea părintească să fie exercitată numai de către unul dintre părinți
(2) Celălalt părinte păstrează dreptul de a veghea asupra modului de creștere și educare a copilului, precum și dreptul de a consimți la adopția acestuia.


Explicatia CSM:

Exercitarea autorităţii părinteşti de către ambii părinţi
- regula este aceea că, după divorţ, autoritatea părintească revine în comun ambilor părinţi (în limbajobişnuit - „custodie comună”).
- excepţia: când există motive întemeiate, având în vedere interesul superior al copilului, instanţa
hotărăşte ca autoritatea părintească să fie exercitată numai de către unul dintre părinţi (părinte
custodian). În această situaţie, celălalt părinte (părinte necustodian) păstrează dreptul de a veghea asupra modului în care copilul este crescut şi educat, precum şi dreptul de a consimţi la adopţia acestuia.
- în mod cu totul şi cu totul excepţional, instanţa de tutelă poate hotărî plasamentul copilului la o rudă sau la o altă familie ori persoană sau într-o instituţie de ocrotire. Acestea exercită drepturile şi îndatoririle care revin părinţilor cu privire la persoana copilului. În acest caz, instanţa stabileşte dacă drepturile cu privirela bunurile copilului se exercită de către părinţi în comun sau de către unul dintre ei.
- [ link extern ]

Alte discuții în legătură

Custodie comună fără drept la vizită, domiciliul copilului la mama (stabilită în germania). cum se poate obține custodia totală? Lidia2907 Lidia2907 Buna ziua am o fetita in varsta de 5 ani care a rezultat dintr-o relație de concubinaj in urma unui proces care l-am avut în 2016 instanță a hotărât: ... (vezi toată discuția)
Incredintare minora de 1 an baubau12345 baubau12345 Buna ziua. Imi puteti spune daca obtin in instanta custodie comuna, iar sotul nu imi da semnatura ca eu sa parasesc tara pentru a vizita bunicul matern, pot ... (vezi toată discuția)
Divort Adrian1978 Adrian1978 DACA SOTIA PLEACA IN STRAINATATE SI LASA COPII DE FAPT II ABANDONEAZA PE EI SI FAMILIA CUM POT FACE SA OBTIN UN DIVORT USOR SI CUSTODIA TOTALA A COPIILOR!!! (vezi toată discuția)