avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 256 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie comună fără drept la vizită, domiciliul ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie comună fără drept la vizită, domiciliul copilului la mama (stabilită în Germania). Cum se poate obține custodia totală?

Buna ziua am o fetita in varsta de 5 ani care a rezultat dintr-o relație de concubinaj in urma unui proces care l-am avut în 2016 instanță a hotărât: custodie comună fara drept la vizita ,domiciliul copilului stabilit la mama(adică eu) Si plata pensiei alimentare de la data începerii procesului până la 18 ani...intrebarea mea este următoarea ce pot face eu mai departe ca sa pot obtine custodia totală a copilului?el nu a plătit nici un ban până în prezent nu se intereseaza cu absolut nimic de copil ...noi ne_am stabilit în germania pasaportul fetei a expirat nu dau de el ca sa fac actele fetei de aceia am deschis un proces aici in urma caruia am primit o hotărâre judecătorească ca pot face pasaportul fetei această ă trebuit recunoscută în românia am deschis si acolo un proces si pe 27 iulie sa recunoscut că fiind valabilă însă acum trebuie sa asteptam 30 de zile ...sper ca M-am facut înțeleasă nu stiu cum sa procedez mai departe as vrea sa obtin custodia copilului ca sa nu întâmpină tot timpul astfel de probleme cu ața mai mult cu cât el nu are nici un interes fata de copil. Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 8 August 2018
Manuela Rășină, administrator
Nu aveti motive pt a solicita ,,custodie''exclusiva,puteti incerca dar sansele sunt mici.In cazul in care tatal punea in pericil dezvoltarea fizica,psihica a minorei prin actiunile sale era o discutie asa......
Art. 398. Exercitarea autoritatii parintesti de catre un singur parinte

(1) Daca exista motive intemeiate, avand in vedere interesul superior al copilului, instanta hotaraste ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de catre unul dintre parinti.

(2) Celalalt parinte pastreaza dreptul de a veghea asupra modului de crestere si educare a copilului, precum si dreptul de a consimti la adoptia acestuia.

Exercitarea autoritatii parintesti de catre unul dintre parintii divortati, in conditiile art. 398 NCC, nu trebuie confundata cu situatiile prevazute la art. 507 NCC, cand exercitarea autoritatii parintesti se face de catre un singur parinte, pentru ca celalalt este decedat, declarat mort prin hotarare judecatoreasca, pus sub interdictie, decazut din exercitiul drepturilor parintesti, sau, din orice motiv, se afla in neputinta de a-si exprima vointa. In toate aceste ipoteze prevazute de art. 507, exercitarea autoritatii parintesti se face doar de unul dintre parinti, in timp ce in cazul prevazut la art. 398 exercitarea autoritatii parintesti se face tot de ambii parinti, dar in mod inegal, pentru ca se produce o „scindare”, in sensul ca drepturile parintesti se exercita de unul dintre parinti, dar celalat parinte nu pierde complet exercitiul autoritati parintesti, pentru ca pastreaza anumite drepturi „reziduale”, precum dreptul de a veghea asupra modului de crestere si educare a copilului si dreptul de a consimti la adoptia acestuia. [M. Avram, Drept civil. Familia, Editura Hamangiu 2013, p. 159]


Dispoziţiile de excepţie impuse în art. 507 Cod civil acoperă o altă sferă de exercitare a autorităţii părinteşti decât cea decurgând din raporturile dintre părinţii divorţaţi şi copii lor minori care beneficiază de prevederile derogatorii ale art. 396 -398 Cod civil.

În acest din urmă caz, exercitarea autorităţii părinteşti de către un singur părinte se poate dispune ori de câte ori există motive întemeiate cerute de interesul superior al minorului.

Prin urmare, în mod greşit instanţa de apel s-a raportat la prevederile art. 507 Cod civil în condiţiile în care prevederile art.504 Cod civil fac trimitere expresă la cele ale art. 396 şi următoarele din cod în situaţia părinţilor divorţaţi, când autoritatea părintească „se exercită potrivit dispoziţiilor referitoare la efectele divorţului la raporturile dintre părinţi şi copii”.
Ori „motivele întemeiate” la care se referă art. 398 alin.1 Cod civil nu sunt enumerate nici măcar exemplificativ, tocmai datorită multitudinii de situaţi concrete care pot contura interesul copilului ca fiind acela ca autoritatea părintească să fie exercitată de un singur părinte.
Ultima modificare: Marți, 7 August 2018
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Cred ca puteti obtine alte hotarari care sa va usureze aceste demersuri, cum ar fi sa puteti face pasaport fetei si sa iasa din tara.
Am o hotărâre judecătorească care imi da voie să fac pasaportul copilului...eu am acum domiciliul stabilit în germania și as vrea ca acum cand am sa fac noul pașaport la copilului sa trec si la ea același domiciliu credeti ca se poate sau trebuie sa trec același domiciliu care a fost stabilit în hotărârea judecatoreasca(domiciliul stabilit la mine da in romania)Si cu asta cred ca nu as mai avea probleme la vama odata ce copilul este stabilit im germania
Ati procedat gresit in timpul procesului, aratand o situatie nereala si la data stabilirii locuintei copilului si la data procesului pentru pasaport... Nu stiu sa va spun din cateva cuvinte ce sa faceti, trebuie stat si gasit solutie cu actele si situatia toata pe masa.
Nu mai mergeti in procese sa spuneti ca aveti locuinta in Romania daca ea e in Germania sau in alte parti, va rog eu, va faceti singuri rost de alte cheltuieli in instante.
Notificati tatal pentru o negociere, incepeti alt proces, cam asta ar fi...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort Adrian1978 Adrian1978 DACA SOTIA PLEACA IN STRAINATATE SI LASA COPII DE FAPT II ABANDONEAZA PE EI SI FAMILIA CUM POT FACE SA OBTIN UN DIVORT USOR SI CUSTODIA TOTALA A COPIILOR!!! (vezi toată discuția)
Exceptia la custodia comuna aaelena aaelena Care ar fi motivele intemeiate pt. care se aplica exceptia la exercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti ? Cum poti deveni parinte custodian ? (vezi toată discuția)
Custodie comuna sau totala ? care este avantajul si dezavantajul pt fiecare. CantaCristinaAncuta CantaCristinaAncuta As dori sa știu care este diferența între custodie comuna sau custodie totala . Si cer sunt avantajele si dezavantajele fiecărei dintre ele. Va ... (vezi toată discuția)