avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Admisibilitatea actiunii pauliene
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Admisibilitatea actiunii pauliene

Buna seara,

La momentul anului 2007 activul patrimoniului lui X consta dintr-un imobil in valoare de 200 lei, iar pasivul din 2 credite, unul in valoare de 100 lei (contractat de la A) si unul in valoare de 80 lei (contractat de la B), ambele fara garantii.

In cursul anului 2011 valoarea imobilului scade la 100 lei, iar valoarea creditelor la 80 (contractat de la A), respectiv 60 lei (contractat de la B). X devine somer dar continua sa isi plateasca ratele la scadenta, insa, pentru siguranta, A incheie cu X un act juridic prin care datoria acestuia se reduce la 50 lei cu conditia instituirii unei ipoteci pe imobil.

In aceste conditii este admisibila o actiune revocatorie intentata de A in baza art.1562 NCC?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gaby811 , utilizator 20:16, 27 Octombrie 2011
ce imi plac spetele de seminarii pe care le vedem aici spre rezolvare!! nu este mai simplu sa gindesti singur? vrei sa te faci judecator?
Acestea nu sunt spete de seminarii ci sunt probleme pe care mi le pun in legatura cu materia pe care abia incep sa o studiez anul acesta, drepturi reale principale. In curs gasesc multe notiuni care sunt date doar cu titlu de exemplu, fara a fi inca explicate, dar care, pentru a le putea intelege trebuie sa iau codul, sa le citesc si sa imi imaginez spete in care le-as putea pune in practica. De obicei le inteleg, insa exista si anumite particularitati pe care nu le inteleg sau nu sunt sigur daca le-am inteles corect, iar din acest motiv pun intrebarile formulate tip speta.
Referitor la "speta de seminar" prezentata mai sus, eu sunt de parere ca se poate incadra in art. 1562 deoarece conditia enuntata in acest articol ("cum sunt cele prin care debitorul isi creeaza sau isi mareste o stare de insolvabilitate") este una pur exemplificativa si nu exhaustiva, obligatorie de indeplinit. Ceea ce am dorit era o parere pentru a verifica daca am rationat corect si nu sa gandeasca altcineva in locul meu, iar daca aici nu este locul pentru a pune astfel de intrebari atunci imi cer scuze ca v-am deranjat si va promit ca nu se mai repeta.
Toate cele bune.
Ultima modificare: Joi, 27 Octombrie 2011
Gaby811, utilizator
Nu e admisibila o actiune pauliana.
Art. 1.562. - (1) Daca dovedeste un prejudiciu, creditorul poate cere sa fie declarate inopozabile fata de el actele juridice încheiate de debitor în frauda drepturilor sale, cum sunt cele prin care debitorul îsi creeaza sau îsi mareste o stare de insolvabilitate.

Nu e indeplinita nici macar o conditie pentru admisibilitatea unei asemenea actiuni.
1. nu exista prejudiciu. Creditorul isi primeste in continuare ratele.
2. actul nu a fost incheiat in frauda creditorului chirografar, Garantarea cu un bun pentru un alt creditor, nu este un act fraudulos.
3. Nu isi creaza o stare de insolvabilitate prin garantarea cu un bun. Prin ipoteca, creditorul ipotecar este doar preferat pentru acoperirea creantei la urmarirea silita. Bunul nu a iesit din patrimoniul debitorului.

Poti lua tratatul lui Liviu Pop sau pe al lui Statescu pe vechiul cod caci sunt multe institutii fara modificari in noul cod. Vei intelege mai multe. Si oricum, practicienii trebuie sa stie poate si 10 ani de acum incolo ambele coduri pentru ca ambele vor avea aplicabilitate in practica. De vina e legea de punere in aplicare.

un exemplu de actiune paulina :

x are un singur imobil, ca in exemplul tau. are un creditor pe care nu-l mai plateste. ca sa scape de urmarirea imobilului, doneaza bunul fratelui sau. Creditorul se trezeste ca nu mai are ce urmari si formuleaza actiune pauliana prin care solicita instantei sa declare actul inopozabil fata de el. Efectul admiterii actiunii : se considera ca bunul nici n-a iesit din patrimoniul debitorului si poate fi urmarit. La donatii e mai simplu, nu se cere complicitatea la frauda a tertului.(printr-o interpretare per a contrario a art. 1562 alin. 2 NCC)

La actele cu titlu oneros se cere complicitatea la frauda a tertului : Art. 1562 alin. (2) Un contract cu titlu oneros sau o plata facuta în executarea unui asemenea contract poate fi declarata inopozabila numai atunci când tertul contractant ori cel care a primit plata cunostea faptul ca debitorul îsi creeaza sau îsi mareste starea de insolvabilitate.

Ex : incheie contract de vanzare-cumparare cu fratele sau. Creditorul chirografar trebuie sa dovedeasca "intelegerea frauduloasa" intre cei doi. Pe romaneste, trebuie sa dovedeasca faptul ca fratele a acceptat sa cumpere stiind ca unicul scop era ca celalalt sa scape de bun, sa nu fie urmarit. Daca pretul e fictiv, creditorul poate face lucrul asta printr-o actiune in simulatie si efectul este acelasi : inopozabilitatea.

Bafta la facultate ! sunt ani frumosi. Eu sunt proaspat absolventa :)
Ultima modificare: Joi, 27 Octombrie 2011
Mihaela Enache, Avocat
Am inteles conceptul si notiunea de actiune pauliana, insa ceea ce mi s-a parut mai complicat este modul in care se raporteaza la garantiile reale. In orice caz, gratie pct.2 din mesajul tau am inteles acum si aceasta legatura. Multumesc mult si multa bafta si tie.

O seara placuta in continuare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act de donatie marina14 marina14 Buna ziua, As dori sa-mi spuneti, va rog, in ce conditii se poate ataca un act de donatie pe un imobil. Ma refer la cazul particular in care banca ar vrea sa ... (vezi toată discuția)
Contracte Dia7 Dia7 Speta: Bunicii doresc sa transfere dreptul de proprietate asupra unui imobil nepotului. Fiul lor are un dosar de executare silita, nu lucreaza, nu detine ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare-cumparare annaclaw annaclaw Buna ziua ! As avea o nelamurire in privinta unei probleme. As vrea sa cumpar casa parinteasca , dar mama mea are niste probleme cu banca (specific ca a a l ... (vezi toată discuția)