buna ziua,
am o problema si nu primesc de la nimeni un raspuns convingator
O societate x platitoare de tva a cumparat din italia un aparat medical-RMN pe care la inregistrat ca mijloc fix in contabilitatea sa insa aparatul l-a inchiriat unui CI care desfasoara activitati medicale .Problema este factura pe care o emite soc x pt inchiriere RMN este purtatoare de tva ?Am citit articolul141(2) lit e , pt ca acesta a fost raspunsul unui consultant ,dar doresc sa imi explice cineva cum trebuie sa se procedeze ca sa nu avem probleme .Societatea x are voie sa inregistreze amortizare pt acest aparat ?
Mentionez ca acest aparat nu poate fi scos din respectiva cladire deoarece ar trebuie stricati peretii ,nu poate fi desamblat .
Scutirea de tva cf art 141, alin 2, lit e se refera la inchirierea de bunuri imobile.
Aparatul dvoastra este un bun mobil, deci trebuie inchiriat cu tva. Acest tip de aparat este trecut la exceptii la art mentionat "3. închirierea utilajelor şi a maşinilor fixate definitiv în bunuri imobile;", ceea ce inseamna ca pentru acestea nu se aplica scutire.
Nu s-a platit tva nici furnizorului.
Daca ar fi fost numai contul 4426 (pt deducere) valoarea tva-ului ar fi fost platita furnizorului. Neplatind acestuia si facind taxare inversa ati avut un avantaj dpdv financiar. Plata catre furnizor se face acum, iar tva-ul dedus se recupereaza din tva-ul de plata catre bug de stat in 25 luna urmatoare sau 25 luna urmatoare trimestrului, in functie de perioada fiscala aplicata.
Tva la inchiriere colectati pt ca aceasta este o operatiune taxabila.
Drept de deducere ati avut, dar acesta nu rezulta din plata tva-ului catre furnizor, ci din aplicarea taxarii inverse.
Din punct de vedere al facturarii chiriei cu TVA t.simona a motivat raspunsul.
Societatea x are voie sa inregistreze amortizare pt acest aparat deoarece este aducator de venit (venituri din chirii).
"ART. 24
(2) Mijlocul fix amortizabil este orice imobilizare corporală care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a) este deţinut şi utilizat în producţia, livrarea de bunuri sau în prestarea de servicii, pentru a fi închiriat terţilor sau în scopuri administrative;
b) are o valoare fiscală mai mare decât limita stabilită prin hotărâre a Guvernului, la data intrării în patrimoniul contribuabilului;
c) are o durată normală de utilizare mai mare de un an.