avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 889 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA transfer proprietate apartament de pe SC pe PF
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

transfer proprietate apartament de pe SC pe PF

In noiembrie 2006 am cumparat un apartament in constructie pe o firma nou constituita si mi-am dedus TVA-ul prin taxare inversa. In acel moment, nu am avut resurse financiare suficiente pentru a achizitiona imobilul pe PF (TVA-ul de cca. 13.000 euro). Imobilul a trecut in patrimoniul firmei in 2006, dar contractul autentic notarial s-a semnat in vara lui 2008. Firma nu a avut activitate producatoare de venituri, am credit-o cu suma integrala necesara achizitionarii, a depus declaratiile si bilanturile legale la finante, a platit anual 2000 de lei impozit pe cladire, plus de un an imp. forfetar.

As vrea sa inchid firma sau in cel mai rau caz sa suspend activitatea ei si sa scot apartamentul din patrimoniul firmei. Ce implicatii are aceasta asupra TVA-ului de plata si impozitului pe profit. Cum s-ar putea face asta cu miscari legale sau la adapostul legii? Unii imi sugereaza varianta restituirii in natura a creditarii firmei, suma cu care s-a cumparat apartamentul (cca. 230.000 RON). Procedeul sugerat de catre ei , se numeste dare in plata. Eu cred ca la aceasta dare in plata ar trebui sa ajustez TVA-ul. Nu? O alta varianta sugerata ar fi lichidarea firmei din proprie initiativa cu acelasi efect, restituirea creditarii firmei in natura. Care este solutia cea mai putin complicata si cea mai curata? Nu vreau sa am probleme elgale pe viitor.
Cel mai recent răspuns: NICULIN , utilizator 21:38, 22 Iulie 2011
Spuneti nu ati avut bani in calitate de PF pentru achizitionarea apartamentului, dar ati avut bani sa va creditati firma si sa-l luati pe firma.Foarte curios deoarece eu cred ca ati creditat firma tot din banii personali.
Nu vreau acum sa va dau peste cap modul in care justificati de ce nu ati cumparat pe PF apartamentul, dar va spun ca ati gresit si daca nu o sa aveti venituri nu o sa va ierte fiscul de banii primiti din rambursarea TVA. Ma mir ca ati primit TVA-ul dar probabil ati avut rambursare cu control ulterior si nu ati fost verificat la acte de catre organele de control de la Directia de finante ci doar de inspectorii din teritoeriu pe baza incadrarii la risc minim.In contabilitate cred ca este corect inregistrat dar nu aveti voie sa va deduceti cheluiala cu amortizarea deoarece nu aveti venituri.Daca vreti sa il treceti pe persoana fizica, firma trebuie sa achite impozit pe profit si TVA 5% si bineanteles trebuie sa intre c/valoarea vanzarii in contul bancar al firmei (bani de la dvs ca PF).Urata treaba.Asa se vede.
Fiti mai explicit. Cand ati cumparat imobilul ati platit TVA-ul si respectiv l-ati dedus? Taxarea inversa presupune ca nu ati platit TVA si nici nu l-ati cerut de la stat. In cazul in care factura a fost fara TVA puteti vinde fara TVA conf. art. 141, alin. 2, lit. f) din Codul Fiscal.
Scuze, nu am fost destul de explicit, si nicu nu am formulat bine problema. :-) Datorita taxarii inverse nu am platit si nici nu am cerut de la stat. Am avut in total 65.000 euro si apartamentul costa 65.000 + TVA, de aceea am fost constrans sa-l cumpar pe o firma nou constituita. Pe factura TVA-ul era scris cu minus.
eu din relatarea dvs. am inteles urmatoarele :
- in anul 2006 ati incheiat un antecontract de vanzare cumparare a unui apartament, pentru care s-a emis o factura de avans, aplicandu-se masurile de simplificare, taxare inversa
- transferul dreptului de proprietate a avut loc in anul 2008, cand s-a emis factura fiscala pentru livrarea bunului ( chiar daca incepand cu 1 ian 2008 taxarea inversa nu s-a mai aplicat la imobile, regimul normal de taxa s-a aplicat numai asupra diferentei )
- din moment ce ati spus ca ati dedus intreaga taxa prin taxare inversa, inseamna ca ati achitat un avans integral la momentul semnarii antecontractului

concluzii:
- orice distribuire de bunuri din activele unei persoane impozabile reprezinta livrare de bunuri efectuata cu plata
- imobilul fiind vechi, se poate vinde in regim de scutire de tva, iar in acest caz trebuie sa efectuati ajustarea de taxa in favoarea statului, adica 17/20 x 13.000 euro = 11.050 euro
- se poate opta pentru livrarea in regim normal de taxare, notificand acest lucru organelor fiscale, vanzarea efectuandu-se la pretul pietei + tva 24% (recomand in acest caz un raport de evaluare intrucat este o tranzactie intre persoane afiliate)
-venitul incasat din vanzarea imobilului se compenseaza cu datoria catre asociatul societatii, pana la concurenta celei mai mici sume
-consider ca amortizarea imobilului constituie cheltuiala deductibila la calculul impozitului pe profit intrucat mijlocul fix este utilizat in scopuri administrative
- valoarea ramasa neamortizata a mijlocului fix cedat reprezinta cheltuiala deductibila.
In codul fiscal se mentioneaza ca atat timp cat nu inregistrezi venituri nu ai dreptul sadeduci cheluieli cu amortizarea. Trebuie sa ai venituri si dupa cum a spus d-nul firma sa nu are venituri de nici un fel de la infiintare pana in prezent.

Alte discuții în legătură

Vanzare mijl fix sub valoare neamortizata DanielaPintea DanielaPintea Achizitie intracomunitara Mijloc Fix: 2133 = 404 2000 RON TVA (taxare inversa): 4426 = 4427 380 RON Problema: Vanzare Mijloc Fix la valoare < ... (vezi toată discuția)
Tva ptr.case cicidaniela cicidaniela De mult timp incerc la div specialisti sa primesc raspunsul ptr.urmat problema: In 2007(dupa aderare) un cetatean german infiinteaza o firma - activitate ... (vezi toată discuția)
Vanzare autoturism achizitionat din ue Contabilitate sector 4 evoCONTA Contabilitate sector 4 evoCONTA PFA platitor de TVA in romania, inscris in registrul operatorilor intracomunitari,a achizionat in 2012 o masina SH din Germania. S-a utilizat taxare inversa ... (vezi toată discuția)