Eu v-am mai raspuns pe tema aplicarii Deciziei nr. 4/2011 a ICCJ si am opinat ca este relevanta numai in cazul persoanelor care se afla, in prezent, in litigiu cu casele de pensii. Ma refer la litigii declansate sub imperiul Legii nr. 19/2000.
Potrivit art. 330 ind. 7, alin. (4) Cod procedura civila, dezlegarea data problemelor de drept judecate este obligatorie pentru instante
de la data publicarii deciziei in Monitorul Oficial al Romaniei. Decizia nr. 5/2010 a fost pronuntata in septembrie 2010, dar a fost publicata in Monitorul Oficial in 31.03.2011. In considerentele Deciziei si in dispozitivul acesteia se face referire la acte normative in prezent abrogate.
Admit recursul în interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
În interpretarea dispoziţiilor art. 2 lit. e), art. 78 şi art. 164 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale şi ale art. 1 şi 2 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 4/2005 privind recalcularea pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurărilor sociale de stat, stabilesc că:
Sumele plătite pentru munca prestată de foştii salariaţi în regim de lucru prelungit, în condiţiile art. 1 şi 2 din Hotărârea Consiliului de Miniştri nr. 1.546/1952, se au în vedere la stabilirea şi recalcularea pensiilor din sistemul public.
Ca si Decizia nr. 4/2011, Decizia nr. 5/2010 este relevanta numai in cazul persoanelor care, la data intrarii in vigoare a Legii nr. 263/2010, se aflau in litigiu cu casele de pensii iar litigiul nu a fost solutionat, sau in cazul persoanelor ale caror cereri de pensionare au fost solutionate potrivit Legii nr. 19/2000, desi Legea nr. 263/2010 era in vigoare.