avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 858 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Decizia ICCJ nr. 5/2010 publicata in Monitorul ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Decizia ICCJ nr. 5/2010 publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 223 din 31 martie 2011

In perioada 1985-1990 am lucrat in constructii montaj.
Am o adeverinta prin care se specifica, citez: In aceasta perioada a realizat salarii tarifare corespunzatoare orelor lucrate peste programul de 8 ore/zi si platite ca ore normale conf. HCM1546/1952 art 2, HCM 2579/1956 si Decret 175/1973 art2 pentru activitatea de constructii montaj, corespunzator timpului efectiv lucrat. (... si urmeaza un tabel cu sumele pe fiecare luna din aceasta perioada. ) Unitatea a virat contributia de asigurari sociale. Am eliberat prezenta la solicitarea expresa a fostului salariat. Inchei citatul.
Intrebare: Formularea este corecta ?, se vor lua in calcul sumele la stabilirea puncajului?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 03:35, 1 Noiembrie 2011
Eu v-am mai raspuns pe tema aplicarii Deciziei nr. 4/2011 a ICCJ si am opinat ca este relevanta numai in cazul persoanelor care se afla, in prezent, in litigiu cu casele de pensii. Ma refer la litigii declansate sub imperiul Legii nr. 19/2000.

Potrivit art. 330 ind. 7, alin. (4) Cod procedura civila, dezlegarea data problemelor de drept judecate este obligatorie pentru instante de la data publicarii deciziei in Monitorul Oficial al Romaniei. Decizia nr. 5/2010 a fost pronuntata in septembrie 2010, dar a fost publicata in Monitorul Oficial in 31.03.2011. In considerentele Deciziei si in dispozitivul acesteia se face referire la acte normative in prezent abrogate.
Admit recursul în interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În interpretarea dispoziţiilor art. 2 lit. e), art. 78 şi art. 164 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale şi ale art. 1 şi 2 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 4/2005 privind recalcularea pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurărilor sociale de stat, stabilesc că:

Sumele plătite pentru munca prestată de foştii salariaţi în regim de lucru prelungit, în condiţiile art. 1 şi 2 din Hotărârea Consiliului de Miniştri nr. 1.546/1952, se au în vedere la stabilirea şi recalcularea pensiilor din sistemul public.

Ca si Decizia nr. 4/2011, Decizia nr. 5/2010 este relevanta numai in cazul persoanelor care, la data intrarii in vigoare a Legii nr. 263/2010, se aflau in litigiu cu casele de pensii iar litigiul nu a fost solutionat, sau in cazul persoanelor ale caror cereri de pensionare au fost solutionate potrivit Legii nr. 19/2000, desi Legea nr. 263/2010 era in vigoare.
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Octombrie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Problema este urmatoare: eu mai am 3 ani pana la pensionare. Va rog sa-mi spuneti daca adeverinta despre care am specificat mai sus ca mi-a fost eliberata in forma citata de mine, va fi valorificata la calcularea punctajului, sau nu. Din raspunsul dvs. am inteles ca numai cei care au fost in litigiu...., eu mai am 3 ani pana la pensionare. Da sau nu.
Daca acum vi s-ar deschide drepturile de pensie, veniturile din adeverinta nu ar fi valorificate, cel putin nu avand in vedere Decizia nr. 5/2010 a Sectiilor Unite ale ICCJ.

Insa nu am de unde sa stiu ce se va intampla peste trei ani. Este posibil sa se modifice legislatia sau sa apara o alta Decizie a Sectiilor Unite ale ICCJ care sa vizeze actuala legislatie a pensiilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizia nr. 19/2011 a inaltei curti de casatie si justitie eugenchis eugenchis Buna seara. As dori punctul d-voastra de vedere,in legatura cu Decizia 19,din 17-10-2011 a Inaltei Curti De Casatie Si Justitie.CNPP este obligata sa puna in ... (vezi toată discuția)
Recursul in interesul legii: stabilirea varstei standard de pensionare si a stagiului complet de cotizare rududoo rududoo Astazi am citit Recursul in Interesul Legii: stabilirea varstei standard de pensionare si a stagiului complet de cotizare. Decizia 4 din 4 aprilie 2011 ... (vezi toată discuția)
Recalcularea pensiei pentru veniturile realizate in acord, decizia nr. 19/2011 a iccj nistorsofia nistorsofia Pentru a obtine drepturile din acordul global ptr. care s-au platit asigurarile la sistemul public de pensii ,trebuie obligatoriu sa dau in judecata ( pe ... (vezi toată discuția)