avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 740 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Recalcularea pensiei pentru veniturile realizate in ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Recalcularea pensiei pentru veniturile realizate in acord, Decizia nr. 19/2011 a ICCJ

Pentru a obtine drepturile din acordul global ptr. care s-au platit asigurarile la sistemul public de pensii ,trebuie obligatoriu sa dau in judecata ( pe cine? ), s-au depun o noua adeverinta reactualizata cu acordul global la casa de pensii? . Mentionez ca am lucrat in proiectare si m-am pensionat anticipat in 03. 01. 2011, iar la contestatia pe care am facut-o la decizia de pensionare se mentioneaza faptul ca nu se ia in calcul acordul globl ( in dosarul de pensionare anexasem aceasta adeverinta ) . Daca trebuie sa dau in judecata ma costa ? ( am grad de handicap accentuat).
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 20:45, 8 Ianuarie 2012
Multumesc!
nistorsofia a scris:
Buna ziua !, am lucrat la un institut de proiectare si vin cu cu unele intrebari ,si totodatasa sa ma ajutati in a ma indruma cum sa procedez cu aceasta nenorocita de adeverinta de acord global (citez:"veniturile din adeverinta de acord global au facut parte din fondul de salarii ptr. care institutul de proiectare a retinut si platit contributia la asigurarile sociale cf. legislatiei in vigoare la acea data ")care nu mi-a fost luata in calcul la pensie . Din ce m-am documentat ,si odata cu aprobarea deciziei nr. 19 din nov. 2011 in monitorul oficial ,se pare ca s-a deschis o portita favorabila in a lua in calcul aceste diferente de acord global ptr. recalcularea pensiilor (numai daca dai in judecata s-au casa de pensii are dezlegare cu aceasta lega?).
Va rog frumos sa-mi spuneti care este calea,s-au procedura legala de a obtine aceste drepturi, si ce onorariu, s-au taxa de timbru trebuie sa platesc ptr. a da in judecata .(s-au este litigiu intre casa de pensii si judecatorie?).
Cu voia d-voastra as mai avea ceva de mentionat : am o pensie de 447 si o indemnizatie de handicap accentuat in valoare de 234 lei . As beneficia de anumite facilitati avand pensia mica ,si grad de handicap accentuat?
Va multumesc ca a-ti avut rabdare ptr. a parcurge cele scrise de mine si astept cu nerabdare un raspuns cat mai pe intelesul meu si in temeiul legii.Doame ajuta!

1. Rugamintea mea este sa continuati discutiile dechise daca mai aveti nelamuriri, nu sa deschideti noi discutii.

2. Vi s-a dat un link la discutia ''Decizia nr. 19/2011 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie". Daca este ceva neclar, intrebati aici.

Reiau, pe scurt, ceea ce am scris acolo. Decizia nr. 19/2011 a ICCJ poate fi invocata:
-daca aveti un litigiu pe rol, litigiu care a inceput inainte de 1 ianuarie 2011, deci care se judeca potrivit prevederilor vechii legislatii;
-daca veti primi o decizie de pensie emisa conform Legii nr. 19/2000 sau OUG nr. 4/2005, decizie pe care o puteti contesta potrivit vechii legislatii.

Decizia nr. 19/2000 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie se refera la interpretarea unor prevederi din Legea nr. 19/2000 si a unor prevederi din OUG nr. 4/2005, acte normative abrogate. Daca dati in judecata casa de pensii acum, va judecati potrivit Legii nr. 263/2010 si HG nr. 257/2011.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recurs in interesul legii, recurs iccj-decizia nr. 19 din 10 decembrie 2012 rududoo rududoo A. Decizia nr.19/10.12.2012 a Înaltei Curti de Casatie si Justitie privind recursurile in interesul legii, referitoare la interpretarea si aplicarea ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie cu acord global iulius dogan iulius dogan Buna ziua De curand am primit decizia de pensionare pentru limita de varsta. Am observat ca adeverintele depuse la casa de pensii cu sumele obtinute prin ... (vezi toată discuția)
Pensie, calcul in functie de acordul global krinaserban krinaserban De ce nu se calculeaza pensia dupa lucrul in acord global,ce se poate face in acest caz? (vezi toată discuția)