Am un contract de prestari servicii (intretinere retea calculatoare) care prevede termen de preaviz in caz de reziliere unilaterala aproape un an.Ce sanse sunt sa "scap" de respectarea acestui termen de preaviz avand in vedere ca pretul este f. mare,disproportionat .Prestatorul refuza o micsorare a pretului ,mai mult doreste introducerea in contract a urmatoarei clauze "in caz de neexecutare a contractului prestatorul poate proceda la executarea silita a beneficiarului in baza prezentului contract care are valoare de act autentic si constituie titlu de creanta" .Poate cere prestatorul in baza acestei clauze direct executarea silita
Eu stiu ca un act sub semnatura privata nu devine autentic si nu dobandeste puterea juridica a unui act autentic prin simpla conventie a partilor in acest sens,cata vreme el nu este incheiat in fata notarului.
In privinta caracterului "autoproclamat" de titlu executoriu al contractului sunt confuza deoarece art 379 C.proc.civ. face referire la "acte neautentice emanate de la debitor sau recunoscute de acesta" din care poate sa rezulte caracterul cert al creantei a carei executare se vrea.
Contracte neautentice care constituie titluri executorii sunt cele de vanzare cu plata pretului in rate stiu eu .:(
Care sunt penalităţile stabilite în contract pentru nerespectarea termenului de preaviz?
Dacă nu există o clauză penală, care vă obligă prin ea însăşi la plata despăgubirilor pe care le prevede, va fi foarte greu pentru prestatorul de servicii să dovedească existenţa unor daune serioase provocate de renunţarea la serviciile lor.
Prevederea contractuală privind natura de act autentic şi titlu executoriu a contractului are exact valoarea unei vorbe goale.
dupa clauza privind rezilierea contr.cu respectarea term de preaviz ,(fara a se specifica penalitati)... se precizeaza (standard) ca "rezilierea nu are nici un efect asupra obligatiilor deja scadente intre parti."
In actul de modificare prin care vor sa ne acorde o micsorare de pret(nesemnificativa in raport cu reducerea efectiva a numarului de calculatoare) se mai precizeaza faptul ca :in caz de reziliere a contractului se va aplica tariful in vigoare pt data de x ( mai mare desigur) pe perioada preavizului.
dupa clauza privind rezilierea contr.cu respectarea term de preaviz ,(fara a se specifica penalitati)... se precizeaza (standard) ca "rezilierea nu are nici un efect asupra obligatiilor deja scadente intre parti."
In actul de modificare prin care vor sa ne acorde o micsorare de pret(nesemnificativa in raport cu reducerea efectiva a numarului de calculatoare) se mai precizeaza faptul ca :in caz de reziliere a contractului se va aplica tariful in vigoare pt data de x ( mai mare desigur) pe perioada preavizului.
Înţeleg deci că nu există o clauză penală. Vor fi nevoiţi să dovedească daunele în cazul în care denunţaţi contractul. Ceea ce va fi, după părerea mea, dificil.
Că rezilierea nu are efect în privinţa obligaţiilor scadente la momentul rezilierii este firesc. Prestaţiile executete de ei pînă în acel moment trebuie achitate.
În rest, nu vă poate obliga nimeni să acceptaţi modificările propuse de ei.
Problema este ca in momentul de fata am redus activitatea si nr. calculatoarelor cu 1/3 dar reducerea oferita de ei din pretul contractului nu este proportionala.
Dar daca ne emit facturi in continuare (avand in vedere ca la registratura se inregistreaza cu numar de intrare tot ce primim... deci facturile din acel moment sunt acceptate) si merg in instanta pe OUG 119/2007?
Clauza ....
magyari
Va dau un exmplu, ca asa e cel mai clar :)
Este vorba de un contract de prestari servicii, incheiat pe o perioada de un an.
Valoarea totala a contractului ... (vezi toată discuția)