Buna ziua
In urma unui proces penal partea vatamata, constituita ca parte civila, a obtinut in instanta, prin hotarare definitiva, plata unei sume actualizata cu rata inflatiei. Suma respectiva provine din valoarea mai multor facturi emise intre anii 2002-2003. Hotararea a ramas definitiva in Decembrie 2010.
Ma intereseaza urmatoarele aspecte:
- rata inflatiei se aplica pentru fiecare valoare in parte la momentul nasterii ei (data emiterii facturii) - Art. 1.381.(2) Noul Cod Civil - Dreptul la reparație se naște din ziua cauzării prejudiciului, chiar dacă acest drept nu poate fi valorificat imediat - sau se calculeaza pentru suma totala incepand cu data la care hotararea judecatoreasca a ramas definitiva?
- valoarea "inflatiei" poate depasi valoarea prejudiciului? (Conform INS inflatia din 2002 pana in prezent este de 198%!!!)?
Da, valoarea inflatiei poate depasi valoarea initiala. daca spre exemplu in 2002 debitul era de 100 lei, in 2011 aveti de plata cu inflatia 189,91 lei.
Actualizarea sumelor dispuse de instanta de judecata se realizata aplicand formula de calcul si valorile trimestriale comunicate de institutul national de statistica
Pe site-ul Institutului de statistica am gasit valori anuale......
Daca valoarea anuala ar fi de 10%, atunci pe fiecare trimestru in parte am avea ceva in jur de 10%; ori, aplicand o inflatie trimestriala, am ajunge la 40% inflatie... (Poate gresesc...)
((Va rog mult, poate ma ajutati cu o formula, ceva, ca eu obtin niste cifre astronomice....
Va multumesc mult!))) M-am lamurit cum e cu calculul! Grea aritmetica!:)
(Din ce am inteles din raspunsurile dvs, indicele de inflatie se aplica din momentul nasterii prejudiciului, in cazul meu data facturii)