avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CONDITII MINIME - SINDICAT
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CONDITII MINIME - SINDICAT

Buna ziua tuturor!

Sindicatul X, compus din, a spunem, 50 membri, este parte intr-un dosar.

Pe parcursul solutionarii acestui dosar, sindicatul respectiv isi pierde sediul, iar numarul de membri de sindicat scade sub 15 (inclin sa cred ca, de fapt numarul acual de membri este 0 - hai sa spune 1-2, daca, cumva, presedintele de sindicat si, eventual, vicepresedintele mai intrunesc ei insisi conditiile de a fi membri de sindicat).

1) Acest sindicat mai reprezinta o entitate (persoana juridica) in lipsa unui sediu? ce text de lege pot invoca pentru a demonstra faptul ca nu mai intruneste conditiile prevazute de lege pentr a constitui o persoana juridica.

2) Mai exista, faptic, acest sindicat daca nr de membri scade sub 15?

Multumesc anticipat pt raspunsurile Dvs!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:00, 31 Octombrie 2011
Art. 14 din Legea nr.62/2011 prevede :
(1) Pentru dobandirea de catre sindicat a personalitatii juridice, imputernicitul special al membrilor fondatori ai sindicatului, prevazut in procesul-verbal de constituire, trebuie sa depuna o cerere de inscriere la judecatoria in a carei raza teritoriala isi are sediul acesta.
(2) La cererea de inscriere a sindicatului se anexeaza originalul si cate doua copii certificate de reprezentantul legal de pe urmatoarele acte:
a) procesul-verbal de constituire a sindicatului, semnat de membrii fondatori;
b) statutul;
c) lista membrilor organului executiv de conducere al sindicatului, cu mentionarea numelui, prenumelui, codului numeric personal, profesiunii/functiei si a domiciliului acestora.

Art.40 (2) In cazul in care o organizatie sindicala nu mai intruneste conditiile minime de constituire, orice tert interesat poate solicita instantei competente dizolvarea organizatiei in cauza, in baza unei cereri motivate.
freeelis a scris:

Art. 14 din Legea nr.62/2011 prevede :
(1) Pentru dobandirea de catre sindicat a personalitatii juridice, imputernicitul special al membrilor fondatori ai sindicatului, prevazut in procesul-verbal de constituire, trebuie sa depuna o cerere de inscriere la judecatoria in a carei raza teritoriala isi are sediul acesta.
(2) La cererea de inscriere a sindicatului se anexeaza originalul si cate doua copii certificate de reprezentantul legal de pe urmatoarele acte:
a) procesul-verbal de constituire a sindicatului, semnat de membrii fondatori;
b) statutul;
c) lista membrilor organului executiv de conducere al sindicatului, cu mentionarea numelui, prenumelui, codului numeric personal, profesiunii/functiei si a domiciliului acestora.

Art.40 (2) In cazul in care o organizatie sindicala nu mai intruneste conditiile minime de constituire, orice tert interesat poate solicita instantei competente dizolvarea organizatiei in cauza, in baza unei cereri motivate.

Domnule Consilier,stiu, fir-ar sa fie! cum sa va spun...eu as deschide oricand un asemenea cerere intemeiata pe Art. 40 al 2 din Legea 62.
Seful nu vrea, in schimb. Are filosofia sa, ceva de genul asta. Si imi ingreuneaza inutil demersurile.
Asta e motivul pentru care caut o alta cale.

Multumesc respectuos pentru raspuns!
Alta cale nu prea exista , intrucat ceea ce doriti dvs este de competenta instantei de judecata si nu a unei anumite institutii publice ...
Cu ce forta si cu ce argumente mai poate deranja un sindicat care fizic si practic aproape ca nu mai exista?
El, si daca ar exista,in conditiile actuale nu mai poate lupta de la egal la egal cu angajatorul.
Posibil ca deranjeaza daca se cauta o cale pentru dizolvarea acestuia .. singura cale fiind instanta de judecata , insa cel care va promova o actiune va trebui sa dovedeasca interesul pentru care solicita dizolvarea organizatiei in cauza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infiintare sindicat marinica71 marinica71 de cati membri e nevoie pt infiintarea unui sindicat?ce acte trebuiesc si unde se depun?stima (vezi toată discuția)
Sindicat lungu nicolae lungu nicolae sunt ospatar de ceva vreme,pe unde am lucrat nu am auzit ca personalul care lucreaza in restaurante sa aiba vreun sindicat.Stie cineva sa existe in Romania ... (vezi toată discuția)
Help razvan_condriuc razvan_condriuc va rog sa imi spuneti inafara de ci, nu am nevoie de alt formular scris?pt. constituire sindicat (vezi toată discuția)