Buna ziua!
Lucrez la o societate comerciala, din data de 14.07.2009.
Initial am avut cm cu o durata de munca de 2 ore, apoi, dupa cateva luni ne-a trecut la 4 ore. Pe langa cm am si un contract de comision, in baza caruia imi vireaza diferenta de salariu, de la 310 lei(cat este trecut in cm) la suma de 1400lei. Imi doresc sa raman insarcinata...
am urmatoarele intrebari:
1. Pot beneficia de concediu si idemnizatie de crestere copil?
2. Care ar fi suma indemnizatiei? Mi se ia in considerare si venitul pe care il iau conform contractuilui de comision? Pot alege intre cei 600 lei si 85% din veniturile realizate pe ultimele 12luni?
1. Da, puteti beneficia.
2. Se ia in consierare si venitul impozabil obtinut cf contractului de comision.
3. Nu mai este posibila optarea pentru 600 lei sau 85% din venituri.
Pentru copii nascuti incepand cu data de 01 ian 2011 se aplica OUG 111/ 2010, unde avem:
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
(2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin.(1) lit. a) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei.
(3) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. b) se stabileste in cuantum de 75%din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei.
(4) Pentru copilul cu handicap concediul pentru cresterea copilului se acorda pana la implinirea de catre acesta a varstei de 3 ani, iar indemnizatia aferenta se acorda in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei.