Buna ziua.
Am urmatoarele 2 nedumeriri:
1) O firma are capital social subscris 100 000 ron, prin aportul a 2 asociati : X - persoana fizica, si Y - persoana juridica, la care unic asociat este X. Este legala aceasta constituire a societatii? Precizez ca societatea este in continuare SRL
2) Cand o firma devine din SRL , SA?
Va multumesc frumos!
1) Da,aeste legala aceasta constituire.
Un asociat nu poate fi asociat unic in doua societati, dar respectivul este asociat unic la societatea X, iar la societatea Y sunt doi asociati, o persoana fizica si una juridica
2) Pentru transfaoramare unui srl in sa vedeti aici [ link extern ]
Sper ca bine ati inteles!
Deci X este persoana fizica actionara in ambele societati, in Z alaturi de persoana juridica Y , care are unic actionar tot pe X. Cum ar veni Z este consituita din aportul aceluiasi actionar, dar din 2 parti diferite: direct, prin insasi persoana fizica, si indirect, prin persoana juridica, la care e unic actionar.
Va rog sa ma ajutati si cu un temei legal daca cunoasteti.
Multumesc foarte frumos!
Am inteles bine, sunt prevederile legii 31/1990 republicata, reactualizata.
ART. 14
(1) O persoana fizica sau o persoana juridica nu poate fi asociat unic decat intr-o singura societate cu raspundere limitata.
(2) O societate cu raspundere limitata nu poate avea ca asociat unic o alta societate cu raspundere limitata, alcatuita dintr-o singura persoana.
Dupa cum observati, nu exista nici o restrictie ca asociatul unic al unei societati sa fie si asociat la o alta societate, impreuna cu societatea la care este tot el asociat unic.
La prima este asociat unic ca persoana fizica, iar la a doua asociat impreuna cu o persoana juridica.
Sa nu confundam asociatul (patronul) cu administratorul.
ART. 197
(1) Societatea este administrata de unul sau mai multi administratori, asociati sau neasociati, numiti prin actul constitutiv sau de adunarea generala.
(2) Administratorii nu pot primi, fara autorizarea adunarii asociatilor, mandatul de administrator in alte societati concurente sau avand acelasi obiect de activitate, nici sa faca acelasi fel de comert ori altul concurent pe cont propriu sau pe contul altei persoane fizice sau juridice, sub sanctiunea revocarii si raspunderii pentru daune.
(3) Dispozitiile art. 75, 76, 77 alin. (1) si 79 se aplica si societatilor cu raspundere limitata.
(4) Dispozitiile privitoare la administrarea societatilor pe actiuni nu sunt aplicabile societatilor cu raspundere limitata, indiferent daca sunt sau nu supuse obligatiei de auditare.
In cazul prezentat, nici asa nu exista interdictie, pentru ca sigur va primi autorizarea adunarii asociatilor (cum ar veni, el centreaza, tot el sa cu capul).
Am urmatoarele 2 nedumeriri:
1) O firma are capital social subscris 100 000 ron, prin aportul a 2 asociati : X - persoana fizica, si Y - persoana juridica, la care unic asociat este X. Este legala aceasta constituire a societatii? Precizez ca societatea este in continuare SRL
Acest aranjament este considerat a fi frauda la lege. Cand erau judecatorii la ORC, aceste inregistrari erau respinse in unele cazuri.
Desi strict tehnic este posibila, aceasta strategie reprezinta o incalcare a spiritului legii.
In prezent insa, strategia functioneaza, in general.
2) Cand o firma devine din SRL , SA?
Printr-o majorare de capital la 90.000 RON, majorarea numarului de asociati la cel putin 2, numirea comisiei de cenzori si schimbarea denumirii.
Toate acestea se pot face la ORC si dureaza 5 zile lucratoare.
Alberto Kurtyan
Alte discuții în legătură
Actiuni
anasm
O societate X detine un procent de 48% la o societate Y.Care este posibilitatea ca X sa-ti majoreze procentul la 51%?
O majorare de capital social cu aport in ... (vezi toată discuția)