Sunt născuta în ianuarie 1957. Am 30 de ani vechime din care 19 ani în grupa II, și am absolvit, cu diplomă, 5 ani facultate. Am și trei copii. La ce vârstă pot ieși la pensie? Cei 5 ani de facultate se adaugă la cei 30 stagiu de cotizare?
1. Pentru o femeie nascuta in ianuarie 1957 varsta standard de pensionare este de 60 de ani si 8 luni, stagiul complet de cotizare este de 30 de ani si 8 luni ias stagiul minim de cotizare este de 15 ani.
2. - Pentru cei 19 ani lucrati in gr. a II-a de munca se reduce varsta standard de pensionare cu 4 ani.
- Asadar puteti sa solicitati pensie de limita de varsta incepand cu septembrie 2013.
3. - Datorita celor 19 ani de gr.a II-a de munca se mai adauga la stagiul de cotizare 4 ani si 8 luni (adica aveti acum un stagiu de cotizare de 35 de ani si 4 luni).
- Deoarece aveti stagiul complet de cotizare puteti solicita pensie anticipata partiala la 55 de ani si 8 luni, in luna mai 2012.
4. Anii de facultate fac parte din perioadele asimilate si se iau in calcul la pensia de limita de varsta.
5. Legea 263/2010 nu mai prevede reducerea varstaei standard de pensionare pentru femeile care au nascut.