avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 687 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... probleme de asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

probleme de asociatie

buna seara .
vreau si eu daca se poate sa ma lamuriti si pe mine cu date tehnice sau legale urmatoarele probleme:
1. eu stau la etajul 10 .de aici vin foarte multe probleme .nu am presiune la apa rece, nu am apa calda si nu in ultimul rind e foarte frig.
2.cei din asociatie nu ii intereseaza sau ii afecteza in mod direct asa ca nu se baga
3.administratorul nostru e o persoana 90% pentru el .

in urma cu 1 an in cadru asociatiei au fost schimbate usile de acces in bloc cu altele ( inainte au fost de fier acum sunt tot de fier dar mai usor ) in urma asa zise-i renovari sa hotarit de la sine putere ( a comitetului ) sa se renoveze si termic tavanul din casa scarii .Deasupra fiind o camera de apartament .
Intrebarea mea este cum au putut din pct de vedere legal sa faca acest lucru .I-am rugat daca tot sunt darnici cu cei de la etajul 1 sa fie darnici si cu cei de la et.10.Noi cei de la zece fiind de acord sa platim manopera si o parte din materiale.Izolarea termica s-ar fi facut prin apartamente.
Cei din fostul comitet cei care au aprobat lucrarile sunt si cei care benefiaza de aceasta madernizare.
2.cum pot legal sa-i oblig sa monteze hidrofor sau sa schimbe tevile sa ajunga apa rece la o presiune normala si la et.10 .Apa rece vreau sa spun ca e cea de la baie .Nu pot monta nici boiler pt. apa calda tot din cauza asta.
3.cum se poate destituii administratorul din pct de vedere legal daca cei din comitet nu vor.( paradoxal cei din comitet sunt fostii presedinti de asociatie .iei lucrind direct cu actualul administrator.)
In cadrul asociatiei sa hotarit ca beneficiile acordate de cei cu care blocul are contracte sa fie distribuite catre salariile celor de la curatenie. De la schimbarea comitetului( numai presedintele a fost schimbat restul raminind aceiasi ) in martie administratorul a inceput sa isi insuseasca pe fata beneficiile acordate blocului.
Degeaba arata presedintele ca acest om fura ca iei nu fac nimik
Cel mai recent răspuns: ContSters62736 , utilizator 06:48, 31 Octombrie 2011
1-Reprezentantii legali ai asociatiei de proprietari detin obligatia sa asigure buna functionare a partilor comune constructii si instalatii din condominiu.
Conform art 32 din Legea nr 230/2007
Pentru neindeplinirea atributiilor ce le revin,membrii comitetului executiv,inclusiv presedinteele asociatiei de proprietari,raspund personal sau in solidar,dupa caz,in fata legii si a proprietarilor pentru daunele si prejudiciile cauzate proprietarilor in mod deliberat

2-Problema general valabila la majoritatea asociatiilor de proprietari
3-Greu de analizat si de exprimat opinie,in lipsa datelor concrete
1-Conform art 10 din Legea nr 230/2007
Proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei de proprietari si au acces,la cerere,la orice document al acesteia

In temeiul prevederii mentionate,pentru a va lamuri problemele care va suscita interesul,aveti dreptul sa solicitati presedintelui sa clarifice si sa puna la dispozitie baza legala,in temeiul careia a executat numai lucrarea de la nivelul cai de acces
Daca cei care au dispus lucrarea ,domiciliaza la nivelul intai al imobilului,in parte este justificat interesul acestora
2-Sesizati oficial problema cu beneficierea serviciului de utilitate publica apa rece,
eventual implicati si restul vecinilor care se afla in situatie similara
Daca intampinati dezinteres,aveti dreptul sa sesizati oficial serviciul specializat din cadrul primariei
3-Este problema greu solutionabila.Daca detineti indicii si probe temeinice ca sunt incalcate prevederi legale sau hotarari ale adunari generale,puteti sesiza oficial serviciul specializat din cadrul primariei
Nu precizati concret cine din cadrul asociatiei a hotarat ca "beneficiile acordate de partile contractante cu asociatia sa fie distribuite catre salariile celor de la curatenie"
Desi administratorul nu se ocupa personal de curatenie,totusi dvs precizati ca "din martie a inceput sa isi insuseasca pe fata beneficiile acordate blocului"...la ce beneficii faceti referire,mai concret?
Daca aveti probe temeinice precum administratoruil "isi insuseste pe fata beneficiile acordate blocului" ,asumati-va responsabilitatea si sesizati oficial autoritatea competenta sa cerceteze si sa se pronunte
Ultima modificare: Duminică, 30 Octombrie 2011
ynocentta, utilizator
Orice lucrare, in cazul descris de dv., izolarea plafonului din holul de la intrare, inlocuirea usii de la intrare, montarea unui hidrofor mai performant etc, toate aceste lucrari se fac la cererea scrisa a proprietarilor, nu rugaminti verbale, si se pot decide in comitetul executiv, fara a fi intrebati proprietarii.
Aceste lucrari se hotarasc in AG anuale, sunt trecute in planul de lucrari al anului care urmeaza si se executa in masura in care exista fonduri sau se pot strange fonduri.
Pentru chestiunea cu hidroforul va sfatuiesc sa faceti o solicitare scrisa la comitetul executiv, pentru ca acesta decide aceasta lucrare, nu administratorul. De asemenea va sfatuiesc sa faceti aceasta solicitare in grup, toti acei proprietari care aveti probleme cu presiunea apei.
"Unde-i unul nu-i putere / la nevoi si la durere / Unde-s doi, puterea creste......".

Administratorul se destituie de catre comitetul executiv, dar dv., proprietarii, va puteti alege un alt comitet executiv, un alt presedinte, care sa va reprezinte mai bine interesele tuturor, la AG anuala sau intempestiv prin convocarea unei AG pe baza semnaturilor a 20% dintre proprietarii asociatiei.

Ce inseamna "beneficii"?
Veniturile obtinute de asociatia de proprietari din inchirieri de spatii ale proprietatii comune intra in fondul de reparatii si sunt folosite exclusiv pentru lucrari de reparatii si amenajari in condominiu.
Nu se repartizeaza in salarii sau pentru alte scopuri.

Pentru conformitate aveti la dispozitie Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari si HG 1588/2007 cu Normele de aplicare a legii, ambele texte le gasiti in Documentatie specifica asociatiilor de proprietari, primul topic din sectiunea noastra.
in ceea ce priveste apa calda si apa rece, cauzele pentru care dvs nu aveti presiune si debit pot fi mai multe:
1. poate exista o problema la dvs in instalatie prin colmatarea : tevilor, robinetilor de trecere (daca sint din cei vechi, cu garnitura), tevilor de alimentare galvanizate (daca nu au fost inlocuite de f mult timp), depuneri de calamina pe contoarele personale, la intrarea in bateriile monobloc sau mizeria din perlatoarele acestor baterii (sitele de la iesirea apei
2. depuneri mari de calamina pe robinetii de izolare ai coloanelor (aflati in subsol) sau pe conductele si coloanele din teava galvanizata. la apa rece, teava este de obicei din teava de "PVC greu" si depunerile sint nesemnificative
3. daca eu fost verificate amanuntit punctele 1 si 2, atunci exista o problema la furnizorul de apa de care apartineti si este de datoria lui sa rezolve problema.

in ceea ce priveste caldura, si aici pot fi mai multe cauze:
1. neaerisirea corecta si completa a instalatiei
2. colmatarea tevilor dvs de la coloana la calorifere, a robinetilor si mizeria existenta in acestea (daca nu au fost curatate de foarte mult timp)
3. instalarea incorecta a radiatoarelor noi
4. colmatarea coloanelor si/sau conductelor existente din subsol (mai ales in zona orizontala si in zona lirei de dilatatie existenta in zona etajelor 4-6
la noi exista aceeasi problema in bloc si am inlocuit, in decursul a 2 ani) coloanele de incalzire cu teava de polipropilena, inclusiv racordurile spre calorifere, in acelasi timp fiind curatate si radiatoarele. dupa aceastaau operatiune, cei de la 10 stateau in casa in tricouri pina sa puna repartitoare si plata era rezonabila. dupa montajul repartitoarelor, au inceput sa inchida robinetii termostatati si au inceput sa plateasca mai mult la caldura ... explicatia tehnica a acestui fenomen am dat-o intr-un alt topic .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema incalzire ineficienta (aproape inexistenta) dtimi dtimi Buna ziua As vrea vrea sa clarific daca se poate cu ajutorul dvs pasii de urmat pentru rezolvarea situatiei de mai jos. De ani de zile (cel putin 4 de ... (vezi toată discuția)
Reparatii la coloana principala ruxpop ruxpop detin un apt intr-un bloc care are constituita asociatie de proprietari, de ceva timp presiunea apei la baie si bucatarie a scazut drastic, eu mi-am schimbat ... (vezi toată discuția)
Aș putea constrânge cumva asociația de proprietari ca să-mi schimbe țeava de apă pe tronson? stau la etajul 9/10 și, din păcate, presiunea apei este catastrofală weekman weekman Bună ziua! Cum aș putea cumva să constrâng asociația de proprietari să - mi schimbe țeava de apă pe tronson. Stau la etajul 9/10 și din păcate ... (vezi toată discuția)