Stimate domn,
Conform Convenției Europene, respectiv :
Art. 44, pct. 2:"Hotărârea unei Camere devine definitivă la 3 luni de la data hotărârii, dacă remiterea cauzei nu a fost cerută "
Art 46: Forţa obligatorie şi executarea hotărârilor, pct.1: "Înaltele părţi contractante se angajează să se conformeze hotărârilor definitive ale Curţii în litigiile în care ele sunt părţi."
- art. 408¹ Cod de Procedură Penală.,
Hotărârile CEDO definitive sunt obligatorii și executorii pentru Stat.
În urma unui șir lung de discuții în Comitetul de Miniștrii, organul decizional al Consiliului Europei,
Statele semnatare ale Convenției au fost obligate nu numai să plătească despăgubiri părții căreia CEDO a constatat că i-au fost încălcate anumite drepturi, ci și să pună capăt violării acestor drepturi - pe cât posibil, prin schimbarea legislației interne, de natură a face posibilă repunerea în situația anterioară încălcarii acestor drepturi.
Din câte știu eu, ultimele Recomandări incidente ale Comitetului de Miniștri sunt:2E/2000; 6E/2004; 2E/2008, pe care le arăt subsecvent, incluzând și site-ul pe care sunt disponibile.
Recommendation No. R (2000) 2 of the Committee of Ministers to member states on the re-examination or reopening of certain cases at domestic level following judgments of the European Court of Human Rights
[ link extern ]
Recommendation Rec(2004)6 of the Committee of Ministers to member states on the improvement of domestic remedies
[ link extern ]
Recommendation CM/Rec(2008)2 of the Committee of Ministers to member states
on efficient domestic capacity for rapid execution of judgments of the European Court of Human Rights
[ link extern ]
Astfel, în urma acestor Recomandări, România și-a schimbat legislația penală și civilă, introducând instituția revizuirii după câștig CEDO.
În cele ce urmează, vă arăt dispozițiile Codului de Procedură Penală pertinente:
Art. 408 ind 1
Revizuirea în cazul hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului
Hotărârile definitive pronunţate în cauzele în care Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat o încălcare a unui drept prevăzut de Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale pot fi supuse revizuirii, dacă consecinţele grave ale acestei încălcări continuă să se producă şi nu pot fi remediate decât prin revizuirea hotărârii pronunţate.
Pot cere revizuirea:
a) persoana al cărei drept a fost încălcat;
b) soţul şi rudele apropiate ale condamnatului, chiar şi după moartea acestuia;
c) procurorul.
Cererea de revizuire se introduce la înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care judecă cererea în complet de 9 judecători.
Cererea de revizuire se poate face în termen de un an de la data rămânerii definitive a hotărârii Curţii Europene a Drepturilor Omului.
După sesizare, instanţa poate dispune, din oficiu, la propunerea procurorului sau la cererea părţii, suspendarea executării hotărârii atacate.
Participarea procurorului este obligatorie.
La judecarea cererii de revizuire, părţile se citează. Partea arestată este adusă la judecată.
Când părţile sunt prezente la judecarea cererii de revizuire, se ascultă şi concluziile acestora.
Instanţa examinează cererea în baza actelor dosarului şi se pronunţă prin decizie. Când instanţa constată că cererea este tardivă, inadmisibilă sau nefondată, o respinge. Când instanţa constată că cererea este fondată:
a) desfiinţează, în parte, hotărârea atacată sub aspectul dreptului încălcat şi, rejudecând cauza, cu aplicarea dispoziţiilor din capitolul III, secţiunea II, înlătură consecinţele încălcării dreptului;
b) desfiinţează hotărârea şi, când este necesară administrarea de probe, dispune rejudecarea de către instanţa în faţa căreia s-a produs încălcarea dreptului, aplicându-se dispoziţiile din capitolul III, secţiunea II.
Decizia pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu este supusă nici unei căi de atac.
Cu stimă.