avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... o cerere declarata admisa de CEDO, consecinte?
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

o cerere declarata admisa de CEDO, consecinte?

in cazul declararii admise a unei cereri la CEDO pe art 3,6,8, consecintele hotararii atacate isi fac efectul si astazi, persoana fiind condamnata la o pedeapsa cu executare, credeti ca statul poate face vreun demers in privinta indreptarii erorilor pana la pronuntarea definitiva a CEDO?
Cel mai recent răspuns: Diana-Elena Dragomir , Avocat 18:50, 31 Octombrie 2011

La ce fel de erori va referiti?
nerespectarea dreptului la aparare. lipsa de procedura cu partile responsabile civilmente, neaudierea in recurs, judecarea in termen nerezonabil( 10 ani), schimbarea incadrare in recurs(incalcarea art 13cp), interdictia de a parasii tara pe toata durata procesului, nemotivarea inlaturarii a 3 expertize cu prejudiciu 0 facute in cursul urmaririi penale si a judecatii, si multe altele
Remediul este revizuirea.

In acest caz, hotararea judecatoareasca interna prin care s-au incalcat anumite drepturi fundamentale constatate de CEDO, poate fi atacata cu revizuire la ICCJ.

ICCJ va admite cererea si va schimba hotarirea data de instanta respectiva (chiar ICCJ, sau Curtea Suprema, dupa caz).

Astfel, se poate repara si eventualul prejudiciu.

Alberto Kurtyan
Stimate domn,

Conform Convenției Europene, respectiv :

Art. 44, pct. 2:"Hotărârea unei Camere devine definitivă la 3 luni de la data hotărârii, dacă remiterea cauzei nu a fost cerută "

Art 46: Forţa obligatorie şi executarea hotărârilor, pct.1: "Înaltele părţi contractante se angajează să se conformeze hotărârilor definitive ale Curţii în litigiile în care ele sunt părţi."
- art. 408¹ Cod de Procedură Penală.
,

Hotărârile CEDO definitive sunt obligatorii și executorii pentru Stat.

În urma unui șir lung de discuții în Comitetul de Miniștrii, organul decizional al Consiliului Europei, Statele semnatare ale Convenției au fost obligate nu numai să plătească despăgubiri părții căreia CEDO a constatat că i-au fost încălcate anumite drepturi, ci și să pună capăt violării acestor drepturi - pe cât posibil, prin schimbarea legislației interne, de natură a face posibilă repunerea în situația anterioară încălcarii acestor drepturi.

Din câte știu eu, ultimele Recomandări incidente ale Comitetului de Miniștri sunt:2E/2000; 6E/2004; 2E/2008, pe care le arăt subsecvent, incluzând și site-ul pe care sunt disponibile.

Recommendation No. R (2000) 2 of the Committee of Ministers to member states on the re-examination or reopening of certain cases at domestic level following judgments of the European Court of Human Rights
[ link extern ]


Recommendation Rec(2004)6 of the Committee of Ministers to member states on the improvement of domestic remedies

[ link extern ]

Recommendation CM/Rec(2008)2 of the Committee of Ministers to member states
on efficient domestic capacity for rapid execution of judgments of the European Court of Human Rights

[ link extern ]

Astfel, în urma acestor Recomandări, România și-a schimbat legislația penală și civilă, introducând instituția revizuirii după câștig CEDO.

În cele ce urmează, vă arăt dispozițiile Codului de Procedură Penală pertinente:

Art. 408 ind 1
Revizuirea în cazul hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului
Hotărârile definitive pronunţate în cauzele în care Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat o încălcare a unui drept prevăzut de Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale pot fi supuse revizuirii, dacă consecinţele grave ale acestei încălcări continuă să se producă şi nu pot fi remediate decât prin revizuirea hotărârii pronunţate.
Pot cere revizuirea:
a) persoana al cărei drept a fost încălcat;
b) soţul şi rudele apropiate ale condamnatului, chiar şi după moartea acestuia;
c) procurorul.
Cererea de revizuire se introduce la înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care judecă cererea în complet de 9 judecători.
Cererea de revizuire se poate face în termen de un an de la data rămânerii definitive a hotărârii Curţii Europene a Drepturilor Omului.
După sesizare, instanţa poate dispune, din oficiu, la propunerea procurorului sau la cererea părţii, suspendarea executării hotărârii atacate.
Participarea procurorului este obligatorie.
La judecarea cererii de revizuire, părţile se citează. Partea arestată este adusă la judecată.
Când părţile sunt prezente la judecarea cererii de revizuire, se ascultă şi concluziile acestora.
Instanţa examinează cererea în baza actelor dosarului şi se pronunţă prin decizie. Când instanţa constată că cererea este tardivă, inadmisibilă sau nefondată, o respinge. Când instanţa constată că cererea este fondată:
a) desfiinţează, în parte, hotărârea atacată sub aspectul dreptului încălcat şi, rejudecând cauza, cu aplicarea dispoziţiilor din capitolul III, secţiunea II, înlătură consecinţele încălcării dreptului;
b) desfiinţează hotărârea şi, când este necesară administrarea de probe, dispune rejudecarea de către instanţa în faţa căreia s-a produs încălcarea dreptului, aplicându-se dispoziţiile din capitolul III, secţiunea II.
Decizia pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu este supusă nici unei căi de atac.

Cu stimă.
Ultima modificare: Luni, 31 Octombrie 2011
andreigrigoriu, moderator
multumesc pentru raspunsuri, insa intrebarea mea este daca pana la judecarea cauzei pe fond, dupa declararea admisibilitatii se poate face ceva. Cu legislatia si modul de functionare al Curtii sunt informat insa vreau sa stiu din practica daca sunt cazuri in care statul, prin organele abilitate, poate cere revizuirea unei asemenea cauze pentru a evita consecintele unei hotarari CEDO, sau care este modul de a incepe negcierile si a se rezolva pe cale amiabila cu statul o asemenea speta.

Alte discuții în legătură

Raportul pe 2010 al cedo cu privire la romania allissa allissa Pe Site-ul Curtii, in limbile engleza si franceza exista o [b]statistica pe 2010 [/b]unde ... (vezi toată discuția)
Sesizare la cedo RomeoDorian RomeoDorian Poate fi sesizată CEDO dacă, deși au trecut cele 6 luni prevăzute ca termen de la comunicarea hotărârii definitive a ultimei instanțe, după această ... (vezi toată discuția)
Nelamurire vasile2013 vasile2013 In cazul in care mi-a fost admisa actiunea la CEDO pot solicita si ulterior- dupa aceasta data-, printr-o actiune interna repararea prejudiciului cauzat prin ... (vezi toată discuția)