avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Raportul pe 2010 al CEDO cu privire la Romania
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Raportul pe 2010 al CEDO cu privire la Romania

Pe Site-ul Curtii, in limbile engleza si franceza exista o statistica pe 2010 unde scrie:

[ link extern ]

Violation judgments by State
In 2010, more than a third of the judgments delivered by the Court concerned four
of the Council of Europe’s forty-seven member States: Turkey (278 judgments),
Russia (217 judgments), Romania (143 judgments) and Ukraine (109 judgments).
Of the total number of judgments it has delivered in 2010, in over 85% of cases
the Court has found at least one violation of the Convention by the respondent
State.

Traducere:
Incalcari ale drepturilor omului
In anul 2010, mai mult de 1/3 din judecatile Curtii au avut in vedere 4 state din cele 47 state semnatare ale Conventiei. Turcia (278 judecati), Rusia (217 judecati), Romania (143 judecati) si Ucraina (109 judecati). Din totalul numarului de judecati din 2010 in peste 85% din cazuri Curtea a apreciat ca a existat incalcarea a cel putin unui drept prevazut de Conventie


Tot cu privire la Romania, (pag 10)

1. total 5992 cazuri
2. aplicatii/cazuri declarate indmisibile sau aplicatii in care statul Roman a recunoscut ca au fost incalcate prevederile conventiei (aplicantii s-au inteles cu statul roman) 3650
3. cazuri in care Curtea s-a pronuntat 150


Tot cu privire la Romania (pag 13)

1. Total number of judgements (total numar judecati) 143
2. Judgments finding at least one violation (judecati in care s-a constatat incalcarea a cel putin o prevedere CEDO) 135
3. Judgments finding no violation (judecati in care s-a apreciat ca nu a existat nicio incalcare) 3


Concluzie:
(135/143) rezulta: in 94.4% cazuri Romania a fost condamnata la CEDO pentru incalcarea a cel putin un drept prevzut de Conventie!
Ultima modificare: Luni, 14 Februarie 2011
allissa, utilizator
Cel mai recent răspuns: eumarian , utilizator 21:53, 19 Februarie 2011
Procentul de 94,4% confirma defapt nivelul de coruptie, sau poate lipsa de profesionalism a magistratilor si justitiabililor...Consider ca ecest procent este o situatie foarte alarmanta pentru tara noastra ,,"IN COTRO ROMANIA....."
Da, daca Romania a fost condamnata intr-un procent asa de mare nu este deloc in regula...
Ma intreb insa in cate cazuri din cele care au ajuns la CEDO avocatii au invocat incalcarea de drepturi si libertati fundamentale ale omului.
Ar fi interesanta si o astfel de statistica si de abia apoi ar trebui sa ne gandim si la judecatori.
Dupa parerea mea si aceasta este o mare problema si arata faptul ca...nu se invoca in fata instantelor...( nu neaparat de avocati intrucat nu stim statistica)
Cred ca este mai de graba lipsa de profesionalism decat de coruptie.Desi exista preocupare pt.o practica unitara a instantelor,(a se vedea Minutele intocmite de catre CSM-comisia unificarea practicii judiciare-opinia majoritara ar trebui urmata)
putini sunt judecatorii care urmaresc aceasta problema-spun ca sunt suverani in sala de judecata si nu admit alta parere.(chiar daca le bagi sub nas cate 5-6 spete cu privire la cazul pendente.)Din aceasta cauza, in primul rand sunt atat de multe spete cu rezolvari contrare-nu neaparat -coruptia- ci chiar lipsa de interes.Macar pt.jurisprudenta CEDO sa manifeste mai mult interes sau pt.jurisprudenta Tr.Suprem, care macar aceea daca ar fi urmata, ne-ar costa infinit mai putin condamnarile de la CEDO.
A se vedea chiar incalcarea de catre ICCJ a practicii judiciare -drept de superficie-cazul Bock si Palade contra R.,pt.care statul roman a fost condamnat.Restul........#-o#-o#-o#-o vai de cetateanul care ajunge in instanta!!!!!!!
Statistica este corecta doar pentru dosarele care au trecut de prima faza, privind admisibilitatea. Din cele care trec de prima faza, este cunoscut ca intr-un numar de 85-90% se va ajunge la constatarea incalcarii Conventiei.

Pe de alta parte, peste 90% din cazuri sunt respinse in prima faza ca indmisibile.Chiar din raportul citat:
In 2010, the Court delivered 1,499 judgments concerning 2,607 applications. A total of 41,183 applications were decided in 2010.


Altfel spus, din 41.000 de aplicatii europene decise in 2010, au ajuns la judecata doar 2600, mai putin de 6,5%.

Pentru Romania vedeti pagina 10 a raportului citat, din 3 800 cazuri examinate, 3560 au fost respinse ca inadmisibile sau perimate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cedo, sãraca de ea. sã ne amuzãm. andreigrigoriu andreigrigoriu Cu o plăcere incomensurabilă, pe data de 15 noiembrie 2011, CEDO a pronunţat Decizia de inadmisibilitate în cazul (cazurile) Petroviæ v. ... (vezi toată discuția)
Decizie cedo inadmisibila. intrebari ContSters240009 ContSters240009 Buna seara, Tocmai am primit decizia CEDO privind cererea depusa de parintii mei, in legatura cu incalcarea art. 6 alin. 1 din Conventie, respectiv durata ... (vezi toată discuția)
Reparatii cedo,banesti ingerulnegru ingerulnegru cat ar trebui sa primesc pentru incalcarea drepturilor din legea 275/2006,a detentiei:supraaglomeratie,plosnite,boli luate in detentie ,ingradiri cu ... (vezi toată discuția)