buna ziua! as dori o parere vis-a vis de urmatoarea situatie. am fost casatorit si dupa casatorie am stat la parintii mei. cat am fost studenti parintii mei au cumparat un teren din banii lor- in acel moment actele s-au facut nu la notar ci doar de mana cu martori. dupa 3 ani la notar s-a facut la notar actul de vanzare- cumparare astfel> cota 1/2 eu si sotia cota 1/2 sora si cumnatul (sa evitam o taxa in plus de transcriere de pe parinti pe noi). dupa alti 5 ani tot la notar sora si cumnatul "vinde" catre noi partea lor ( in fapt au renuntat in favoarea mea). dupa alti 2 ani sotia mea divorteaza. mentionez ca pe acel teren eu si parintii mei ne-am apucat sa facem o casa fara participarea ei. azi sotia pretinde 1/2 cota -partea ei. are acest drept? e munca parintilor mei....
Daca exista un act de v-c care atesta faptul ca terenul va apartine in cote de 1/2 fiecare, sotia are dreptul la 1/2 insa din valoarea terenului nu a constructiei.
daca parintii dvs ,fac dovada cum ca ei sunt procuratorii de fonduri , sotia dvs. nu are dreptul la nimic.
Daca sunteti interesat va pot arata o hotarare pe care eu am obtinut-o in acest sens de la instanta de fond , hotarare care a fost mentinuta pana in recurs.
Mingea este in terenul dumneavoastra, care trebuie sa actionati, iar proba ca @ parintii sunt procuratori de fonduri @ are dupa parerea mea o sansa de 50%-50%.
1. Sotia dvs a fost prezenta la notar la cele 2 momente pe care le-ati descris, sau ati semnat doar dumneavoastra?
2. S-a terminat deja procesul de divort, sau cumva ati divortat de comun acord in fata primarului/a unui notar?
3. Cand a fost emisa autorizatia de construire, fata de momentul divortului?
4. Pe hotararea de divort, daca a fost emisa, sau pe certificat de divort, scrie ceva despre contributia sotilor la dobandirea bunurilor comune?
1. a fost prezenta in ambele momente la notar.
2. procesul de divort e terminat la tribunal de aproape 2 ani.
3. la 3 saptamani dupa inceperea constructiei a depus actiunea de divort. procesul a durat 4 luni.
4. in hotararea de divort nu este specificat nimic vis-a vis de bunurile comune.