avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1090 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... contract mandat comercial
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

contract mandat comercial

O societate X cu profil de activitate comert doreste sa incheie contract cu o firma Y care sa gaseasca noi clienti pentru firma X. Firma X va factura marfa direct clientilor noi, iar pentru acesta intermediere firma Y va primi un comision.

Din cate am inteles se incheie un contract de mandat comercial cu firma Y(mandatar). Lunar firma Y factureaza cv. comisionului pe baza situatiei emisa de firma X in care s-a calculat procent din facturile emise catre noul client.

Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. Trebuie incheiat un contract de mandat comercial sau este suficient un contract de prestari servicii? Unii nu inteleg prea bine ce inseamna mandat comercial si prefera idea de prestare serviciu.
2. Ce cod CAEN trebuie sa aiba societatea Y ca sa poata incheia un contract de mandat comercial ?

Multumesc pentru sprijinul acordat.
Cel mai recent răspuns: Lori47 , utilizator 11:09, 1 Noiembrie 2011
~ Conținut șters la cerere ~
~ Conținut șters la cerere ~
(3)În sensul art. 128 alin. (2) din Codul fiscal, persoana impozabila care actioneaza în calitate de comisionar, primind facturi pe numele sau de la comitentul vânzator sau, dupa caz, de la furnizor si emitând facturi pe numele sau catre comitentul cumparator ori, dupa caz, catre client, se considera ca actioneaza în nume propriu, dar în contul comitentului. Comisionarul este considerat din punctul de vedere al taxei cumparator si revânzator al bunurilor, indiferent daca actioneaza în contul vânzatorului sau al cumparatorului, respectiv se considera ca furnizorul ori, dupa caz, comitentul vânzator face o livrare de bunuri catre comisionar si, la rândul sau, comisionarul face o alta livrare de bunuri catre comitentul cumparator sau, dupa caz, catre client. Daca, potrivit contractului, comisionarul actioneaza în numele si în contul comitentului ca mandatar, dar primeste si/sau emite facturi pe numele sau, acest fapt îl transforma în cumparator revânzator din punctul de vedere al taxei.


Dar societatea X nu doreste sa-i factureze marfa societatii Y. Societatea X se ocupa de livrare direct clientilor. Practic societatea Y actioneaza ca un agent comercial.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transport legat de exportul de bunuri ramolex ramolex o societate comerciala romana \\"alfa\\" exporta cherestea in china, toate cheltuielile de transport al marfurilor fiind cuprinse in pretul de vanzare, acestea ... (vezi toată discuția)
Cifra de afaceri johnny olteanu johnny olteanu sunt PFA si lucrez pe baza de comision. Mai exact incasez facturi si sunt platit la bucata, nu la valoare. Ma inregistrez la cifra de afaceri cu valoarea ... (vezi toată discuția)
Refacturare utilitati chiriasi contabilitate ionela11 ionela11 Buna ziua, Pe ce cont se inregistreaza in cazul unei societati comerciale facturarea utilitatilor lunare catre chiriasi.....461 sau 758?firma care ... (vezi toată discuția)