(3)În sensul art. 128 alin. (2) din Codul fiscal, persoana impozabila care actioneaza în calitate de comisionar, primind facturi pe numele sau de la comitentul vânzator sau, dupa caz, de la furnizor si emitând facturi pe numele sau catre comitentul cumparator ori, dupa caz, catre client,
se considera ca actioneaza în nume propriu, dar în contul comitentului. Comisionarul este considerat din punctul de vedere al taxei cumparator si revânzator al bunurilor, indiferent daca actioneaza în contul vânzatorului sau al cumparatorului, respectiv se considera ca furnizorul ori, dupa caz, comitentul vânzator face o livrare de bunuri catre comisionar si, la rândul sau, comisionarul face o alta livrare de bunuri catre comitentul cumparator sau, dupa caz, catre client. Daca, potrivit contractului, comisionarul actioneaza în numele si în contul comitentului ca mandatar, dar primeste si/sau emite facturi pe numele sau, acest fapt îl transforma în cumparator revânzator din punctul de vedere al taxei.
Dar societatea X nu doreste sa-i factureze marfa societatii Y. Societatea X se ocupa de livrare direct clientilor. Practic societatea Y actioneaza ca un agent comercial.