[ link extern ]
Procedura :
I. REGLEMENTARE
Art. 42, 45, 46 şi 47 din Codul muncii.
II. SCOPUL PROCEDURII
Scopul prezentei proceduri este de:
- a descrie etapele care se parcurg pentru schimbarea temporară a locului de muncă a unui salariat, din dispoziţia angajatorului, la un alt angajator;
- a stabili documentele care se întocmesc în cadrul realizării procedurii;
- a prezenta conţinutul documentelor care se întocmesc în cadrul realizării procedurii.
III. DOMENIU DE APLICARE
Procedura se aplică salariatilor care îşi schimbă, temporar, din dispoziţia angajatorului, locul de muncă la un alt angajator, în scopul executării unor lucrări în interesul acestuia.
În mod excepţional, prin detaşare se poate modifica şi felul muncii, dar numai cu consimţământul scris al salariatului.
IV. DESCRIEREA ETAPELOR PROCEDURII
1. Dispoziţia de detaşare
Angajatorul va emite dispoziţia de detaşare, care va indica salariatul detaşat, angajatorul la care va fi detaşat, obiectul detaşării ( executarea unor lucrări în interesul angajatorului la care salariatul este detaşat ), locul detaşării, durata detaşării, alte prevederi necesare.
2. Comunicarea dispoziţiei de detaşare
Angajatorul va comunica salariatului dispoziţia de detaşare.
În cazul în care, prin detaşare, se modifică şi felul muncii salariatului, este necesar şi consimţământul scris al acestuia.
Salariatul poate refuza detaşarea dispusă de angajatorul său numai în mod excepţional şi pentru motive personale temeinice.
3. Executarea detaşării
Salariatul îşi va desfăşura activitatea la angajatorul la care a fost detaşat şi va executa lucrările în interesul acestuia.
Salariatul detaşat are dreptul la plata cheltuielilor de transport şi cazare, precum şi la o indemnizaţie de detaşare, în condiţiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil.
Pe durata detaşării, salariatul îşi păstrează funcţia şi toate celelalte drepturi prevăzute în contractul individual de muncă.
Drepturile cuvenite salariatului detaşat se acordă de angajatorul la care s-a dispus detaşarea.
Pe durata detaşării salariatul beneficiază de drepturile care îi sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detaşarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detaşat.
Angajatorul care detaşeză are obligaţia de a lua toate măsurile necesare pentru ca angajatorul la care s-a dispus detaşarea să îşi îndeplinească integral şi la timp toate obligaţiile faţă de salariatul detaşat.
Dacă angajatorul la care s-a dispus detaşarea nu îşi îndeplineste integral şi la timp toate obligaţiile faţă de salariatul detaşat, acestea vor fi îndeplinite de angajatorul care a dispus detaşarea.
4. Prelungirea duratei detaşării
Detaşarea poate fi dispusă pe o perioadă de cel mult un an. În mod excepţional, perioada detaşării poate fi prelungită pentru motive obiective ce impun prezenţa salariatului la angajatorul la care s-a dispus detaşarea, cu acordul ambelor părţi, din 6 în 6 luni. Pentru aceasta, înainte de expirarea duratei iniţiale a detaşării, angajatorul va comunica, în timp util, salariatului, intenţia de a prelungi durata detaşării, pentru ca acesta să îşi manifeste, în formă scrisă, acordul cu prelungirea duratei.
5. Încetarea detaşării
Detaşarea încetează la data expirării duratei acesteia, salariatul reluându-şi activitatea la locul de muncă stabilit prin contractul individual de muncă.
V. RAPORTURI CU ALTE PROCEDURI
Se aplică în cursul executării contractului individual de muncă.
VI. SANCŢIUNI
În cazul în care există divergenţe între cei doi angajatori sau nici unul dintre ei nu îşi îndeplineşte obligaţiile corespunzătoare drepturilor care se cuvin salariatului pe perioada detaşării, salariatul detaşat are dreptul de a reveni la locul său de muncă de la angajatorul care l-a detaşat, de a se îndrepta împotriva oricăruia dintre cei doi angajatori şi de a cere executarea silită a obligaţiilor neîndeplinite.
MODELE TIP
1. Dispoziţia de detaşare
DECIZIA NR.______/________________
În temeiul prevederilor art. 45 şi 46 din Codul muncii, directorul general al societăţii, dl. ____________________________, emite prezenta
DISPOZIŢIE DE DETAªARE
dispunând următoarele:
1. Salariatul detaşat: __________________________________________________________ .
2. Angajatorul la care salariatul va fi detaşat: _______________________________________ .
3. Obiectul detaşării: __________________________________________________________ .
4. Locul detaşării: ____________________________________________________________ .
5. Durata detaşării: ___________________________________________________________ .
6. Alte prevederi: _____________________________________________________________.
Prezenta decizie va fi comunicată celor în cauză.
2. Consimţământul salariatului în cazul schimbării felului muncii
ACORD
Subsemnatul, ______________________________________, domiciliat în ___________________________, angajat pe postul de ____________________ la _________________________________, declar că sunt de acord cu modificarea felului muncii ( ___________________ se va indica concret modificarea), pe perioada detaşării dispuse prin decizia nr. _____/_______________.
Data,
Salariat
3. Notificarea prelungirii duratei detaşării :
Către: _________________________________
Domnule _________________________,
Vă comunicăm prin prezenta intenţia noastră de a prelungi durata detaşării dispuse prin Decizia nr. ____/______ , cu o perioadă de ________ ( cel mult 6 luni ).
Director,
Am primit prezenta comunicare şi sunt de acord cu prelungirea duratei detaşării.
Salariat,