avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1446 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Procedura de detasare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Procedura de detasare

Buna ziua! Dorim sa ni se detaseze de la o alta firma un angajat, imi puteti spune care este procedura pe care trebuie s-o urmeze angajatorul care ne detaseaza angajatul respectiv? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: SimoS , utilizator 20:24, 11 Ianuarie 2012


* Raportează acest mesaj
* Răspuns cu citat

Procedura de Detasarea

Mesajde admin pe 30 Mai 2007 00:00
[align=center]DETAªAREA[/align]

I. REGLEMENTARE
Art. 42, 45, 46 şi 47 din Codul muncii.

II. SCOPUL PROCEDURII
Scopul prezentei proceduri este de:
- a descrie etapele care se parcurg pentru schimbarea temporară a locului de muncă a unui salariat, din dispoziţia angajatorului, la un alt angajator;
- a stabili documentele care se întocmesc în cadrul realizării procedurii;
- a prezenta conţinutul documentelor care se întocmesc în cadrul realizării procedurii.

III. DOMENIU DE APLICARE
Procedura se aplică salariatilor care îşi schimbă, temporar, din dispoziţia angajatorului, locul de muncă la un alt angajator, în scopul executării unor lucrări în interesul acestuia.
În mod excepţional, prin detaşare se poate modifica şi felul muncii, dar numai cu consimţământul scris al salariatului.

IV. DESCRIEREA ETAPELOR PROCEDURII

1. Dispoziţia de detaşare
Angajatorul va emite dispoziţia de detaşare, care va indica salariatul detaşat, angajatorul la care va fi detaşat, obiectul detaşării ( executarea unor lucrări în interesul angajatorului la care salariatul este detaşat ), locul detaşării, durata detaşării, alte prevederi necesare.

2. Comunicarea dispoziţiei de detaşare
Angajatorul va comunica salariatului dispoziţia de detaşare.
În cazul în care, prin detaşare, se modifică şi felul muncii salariatului, este necesar şi consimţământul scris al acestuia.
Salariatul poate refuza detaşarea dispusă de angajatorul său numai în mod excepţional şi pentru motive personale temeinice.

3. Executarea detaşării
Salariatul îşi va desfăşura activitatea la angajatorul la care a fost detaşat şi va executa lucrările în interesul acestuia.
Salariatul detaşat are dreptul la plata cheltuielilor de transport şi cazare, precum şi la o indemnizaţie de detaşare, în condiţiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil.
Pe durata detaşării, salariatul îşi păstrează funcţia şi toate celelalte drepturi prevăzute în contractul individual de muncă.
Drepturile cuvenite salariatului detaşat se acordă de angajatorul la care s-a dispus detaşarea.
Pe durata detaşării salariatul beneficiază de drepturile care îi sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detaşarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detaşat.
Angajatorul care detaşeză are obligaţia de a lua toate măsurile necesare pentru ca angajatorul la care s-a dispus detaşarea să îşi îndeplinească integral şi la timp toate obligaţiile faţă de salariatul detaşat.
Dacă angajatorul la care s-a dispus detaşarea nu îşi îndeplineste integral şi la timp toate obligaţiile faţă de salariatul detaşat, acestea vor fi îndeplinite de angajatorul care a dispus detaşarea.

4. Prelungirea duratei detaşării
Detaşarea poate fi dispusă pe o perioadă de cel mult un an. În mod excepţional, perioada detaşării poate fi prelungită pentru motive obiective ce impun prezenţa salariatului la angajatorul la care s-a dispus detaşarea, cu acordul ambelor părţi, din 6 în 6 luni. Pentru aceasta, înainte de expirarea duratei iniţiale a detaşării, angajatorul va comunica, în timp util, salariatului, intenţia de a prelungi durata detaşării, pentru ca acesta să îşi manifeste, în formă scrisă, acordul cu prelungirea duratei.

5. Încetarea detaşării
Detaşarea încetează la data expirării duratei acesteia, salariatul reluându-şi activitatea la locul de muncă stabilit prin contractul individual de muncă.
Va multumesc! o zi buna in continuare!
Referitor la detasare, conform art. 47 drepturile cuvenite salariatului detasat se acorda de angajatorul la care s-a dispus detasarea. In ce conditii salariatul detasat poate fi platit in continuare de firma care l-a detasat?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Detasare vicsilron vicsilron Buna ziua, Am o rugaminte la dvs. In legatura cu procedura de detasare. De ce acte am nevoie si ce pasi trebuie urmati mai exact. Imi puteti da o legatura ... (vezi toată discuția)
Detasarea doinytza doinytza Intre firma care detaseaza si firma care primeste salariatul detasat, ce document se incheie si ce va cuprinde el? Multumesc! (vezi toată discuția)
Detasarea live_maz live_maz care este procedura prin care un salariat poate fi detasat? exista o corespodenta tipica intre cele 2 soc? (vezi toată discuția)