1. Dispoziţia de detaşare
Angajatorul va emite dispoziţia de detaşare, care va indica salariatul detaşat, angajatorul la care va fi detaşat, obiectul detaşării ( executarea unor lucrări în interesul angajatorului la care salariatul este detaşat ), locul detaşării, durata detaşării, alte prevederi necesare.
2. Comunicarea dispoziţiei de detaşare
Angajatorul va comunica salariatului dispoziţia de detaşare.
În cazul în care, prin detaşare, se modifică şi felul muncii salariatului, este necesar şi consimţământul scris al acestuia.
Salariatul poate refuza detaşarea dispusă de angajatorul său numai în mod excepţional şi pentru motive personale temeinice.
3. Executarea detaşării
Salariatul îşi va desfăşura activitatea la angajatorul la care a fost detaşat şi va executa lucrările în interesul acestuia.
Salariatul detaşat are dreptul la plata cheltuielilor de transport şi cazare, precum şi la o indemnizaţie de detaşare, în condiţiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil.
Pe durata detaşării, salariatul îşi păstrează funcţia şi toate celelalte drepturi prevăzute în contractul individual de muncă.
Drepturile cuvenite salariatului detaşat se acordă de angajatorul la care s-a dispus detaşarea.
Pe durata detaşării salariatul beneficiază de drepturile care îi sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detaşarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detaşat.
Angajatorul care detaşeză are obligaţia de a lua toate măsurile necesare pentru ca angajatorul la care s-a dispus detaşarea să îşi îndeplinească integral şi la timp toate obligaţiile faţă de salariatul detaşat.
Dacă angajatorul la care s-a dispus detaşarea nu îşi îndeplineste integral şi la timp toate obligaţiile faţă de salariatul detaşat, acestea vor fi îndeplinite de angajatorul care a dispus detaşarea.
4. Prelungirea duratei detaşării
Detaşarea poate fi dispusă pe o perioadă de cel mult un an. În mod excepţional, perioada detaşării poate fi prelungită pentru motive obiective ce impun prezenţa salariatului la angajatorul la care s-a dispus detaşarea, cu acordul ambelor părţi, din 6 în 6 luni. Pentru aceasta, înainte de expirarea duratei iniţiale a detaşării, angajatorul va comunica, în timp util, salariatului, intenţia de a prelungi durata detaşării, pentru ca acesta să îşi manifeste, în formă scrisă, acordul cu prelungirea duratei.
5. Încetarea detaşării
Detaşarea încetează la data expirării duratei acesteia, salariatul reluându-şi activitatea la locul de muncă stabilit prin contractul individual de muncă.
Codul muncii - Art. 45. - Detaşarea este actul prin care se dispune schimbarea temporară a locului de muncă, din dispoziţia angajatorului, la un alt angajator, în scopul executării unor lucrări în interesul acestuia. În mod excepţional, prin detaşare se poate modifica şi felul muncii, dar numai cu consimţământul scris al salariatului.
Multumesc pentru raspunsurile Dvs , care sunt foarte bine documentate!
Dar ramane intrebarea mea: trebuie sau nu sa existe o intelegere(conventie, contract,etc) intre cei doi angajatori in cazul in care unul detaseaza in favoarea celuilalt un salariat propriu!
Întrucât se dispune în interesul angajatorului la care urmează să se efectueze, detaşarea presupune existenţa unui acord între cei doi angajatori implicaţi. Numai cei doi angajatori pot aprecia necesitatea detasarii pentru executării unor lucrări în interesul angajatorului la care s-a făcut detaşarea.
Din punctul de vedere al naturii juridice detaşarea reprezintă o cesiune parţială a contractului individual de muncă cu clauza retrocesiunii.
Detaşarea presupune o cesiune temporară şi parţială a contractului individual de muncă
Va rugam sa fiti de acord cu detasarea la societatea noastra a urmatorilor salariati ai dvs.:
Nr.
crt.
Numele si prenumele Functia pe care va fi incadrat Salariul
1
2
3
4
Detasarea se va face pe o perioada de ___ luni incepand cu data de _____
ADMINISTRATOR,
S.C. ______________________________ Nr. ________/____
Catre,
S.C. _______________________
La scr. dvs. nr._______/______________ va facem cunoscut ca suntem de acord cu detasarea salariatilor solicitati de dvs., dupa cum urmeaza:
Nr.
crt. Numele si prenumele Functia actuala Salariul actual Semnatura de acord a salariatului
1
2
3
4
Detasarea se va face cu data de ___________________, pe o perioada de _____ luni, eventualele prelungiri la detasare se vor face la solicitarea dvs., cu acordul salariatilor in cauza.
ADMINISTRATOR,
2. In rest veti tine cont de prevederile Codului muncii si de cele spuse de colegii mei, mai sus.
3. Cate un exemplar din aceste scrisori se duce la ITM. Luati legatura cu ITM sa va mai dea, eventual amanunte.
Detasare
vicsilron
Buna ziua,
Am o rugaminte la dvs. In legatura cu procedura de detasare. De ce acte am nevoie si ce pasi trebuie urmati mai exact. Imi puteti da o legatura ... (vezi toată discuția)