avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... cec fara acoperire
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

cec fara acoperire

In luna iunie am incheiat un contract cu o firma pentru vanzarea unor utilaje. Mi-au achitat o parte din suma iar pentru diferenta mi-au dat un CEC. La data scadenta (15.08.2008) am introdus cecul la plata. Cum firma respectiva nu avea disponibil in cont m-au sunat si m-au rugat sa retrag cecul si sa le mai acord un ragaz pentru plata. Cum ei tot nu mi-au platit in data de 23.09 am introdus din nou cecul. Nici de data asta nu l-au platit, dar nici eu nu l-am mai retras. Care sunt pasii urmatori de urmat pentru recuperarea datoriei?
In contract eu am o clauza in care se stipuleaza ca daca nu imi platesc diferenta pana la data x utilajele reintra in posesia mea, iar avansul platit ramane al meu cu titlu de dauna. Cum pot sa execut acest contract?
Menionez ca eu cecul l-am primit in baza contractului. Factura le-am facut numai pt avans. Trebuie sa le fac factura si pe diferenta chiar daca eu nu am incasat banii pentru a putea solicita recuperarea sumei?
Multumesc mult pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: raca , utilizator 21:59, 29 Septembrie 2008
Se poate vorbi de infractiunea de inselaciune. Dar atentie daca pina la termenul scadent, introducerea la plata, retragerea de catre dvs. prin intelegere verbala si apoi din nou introducerea in plata, firma-emitentul filei de cec- a rulat sume de bani, va fi foarte greu dovedita intentia de inselaciune. va recomand un avocat pentru o mai buna documentere. Succes.
Puteti solicita Judecatoriei la investirea CEC-ului cu formula executorie, dupa care sa va adresati unui executor judecatoresc in vederea recuperarii creantei ce rezulta din acest titlu executoriu pe calea executarii silite.
...factura pt diferenta de avans se intocmeste de obicei inainte de efectuarea platii sau concomitent cu acesta astfel incat dvs trebuia sa intocmiti factura inainte de scadenta platii pt diferenta de avans sau cel tarziu la data la care plata a devenit scadenta...
...trecand insa peste acest impediment si tinand seama de contr incheiat intre parti se intrevad doua posibilitati:
1. plangere penala pt savarsirea infr de inselaciune urmand sa va constituiti parte civila pt diferenta de suma neachitata;
2. act in rezolutiunea contr de vanzare-cumparare in vederea recuperarii utilajelor si pastrarii avansului achitat;
..pt a va usura demersul juridic solicitati sprijinul unui specialist
Succes!
nu mai trebuie investit CEC-ul. Formulati cerere de executare silita in baza titlului executoriu constand in fila CEC emisa la data de ......
poate sa apara insa o problema. la executor titlul executoriu (fila CEC) se depune in original. In situatia in care veti formula o plangere penala pt. inselaciune, lucratorii S.I.F. vor cere si ei fila CEC in original. Acum, situatia fericita e ca oricum institutia bancara care a operat refuzul decontarii CEC-ului sesizeaza organele de cercetare (SIF), asa ca ... apucati-va de redactat cerere de executare silita :)
serviciicomerciale a scris:

nu mai trebuie investit CEC-ul. .....


Ba trebuie investit asa cum a spus si colega Ella.
Fila cec se investeste cu formula executorie! Nu este aplicabil in acest caz 374 ind 1 C.pr civ ci se aplica 376 C.pr. civ raportat la art 53 din legea 59/1934. Este adevarat ca practica unor instante este de a nu investi cecul dar tocmai in acest sens s-a introdus un recurs in interesul legii pentru a avea practica unitara.

"Art. 376 C.pr.civ.
(1) Se investesc cu formula executorie prevazuta de art. 269 alin. 1 hotararile care au ramas definitive ori au devenit irevocabile, precum si orice alte hotarari sau inscrisuri, pentru ca acestea sa devina executorii, in cazurile anume prevazute de lege. "
art 53 din legea cecului : (lege speciala ce se aplica cu prioritate fta de legea generala)
"Cecul are valoare de titlu executor pentru capital si accesorii, stabilite conform art. 48 si 49.
Formula executorie este aratata in art. 269 cod. proc. civila"


Ultima modificare: Vineri, 26 Septembrie 2008
Darius Bobic, Avocat

Alte discuții în legătură

Investire fila cec refuzata Cent Cent Am primit un CEC de la un client. A fost refuzat la plata si va rog mult sa ma sfatuiti ce sa fac. Clientul mi-a propus sa plateasca esalonat in 6 luni. Daca ... (vezi toată discuția)
Fila cec poate constitui titlu executoriu? ContSters69460 ContSters69460 Fila CEC lasata garantie pt niste lucrari, poate constitui titlu executoriu, si implicit se poate executa debitorul, fara ca respectiva Fila CEC sa fie ... (vezi toată discuția)
Emitere cec fara acoperire Undertaker Undertaker am o intrebare f. urgenta... o persoana a emis un cec catre o societate, cec care avea o anumita data scadenta. la data scadenta creditorul cecului nu a putut ... (vezi toată discuția)