avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... eroare in certificatul de mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

eroare in certificatul de mostenitor

In certificatul de mostenitor al sotului s-a strecurat o greseala pe care am observat-o abia acum, dupa mai multi ani.

Intrucat documentul depus la dosarul succesoral, o sentinta judecatoreasca pentru eliberarea titlului de proprietate al unui teren, era aproape ilizibil (batut la masina!), mentiunea din masa succesorala a fost facuta gresit de catre notar. Este si greseala sotului ca nu a observat, dar sentinta era aproape imposibil de descifrat. Oricum suprafata terenului este nesemnificativa (2800 mp).

Intre timp, a sosit si Titlul de proprietate, in care se poate vedea suprafata corecta.

Ce se poate face pentru a rectifica aceasta eroare cu cheltuieli minime, pentru ca nu merita altfel, sa fie totul legal in cazul in care sotul va vrea sa doneze pamantul unei rude. Mentionez ca sotul este unicul mostenitor.

Se poate face donatie doar cu titlul de proprietate si fara intabulare?
Cel mai recent răspuns: lilianna , utilizator 20:00, 22 Martie 2012
nu va putea dispune in nici un fel de toata suprafata daca nu este in acte, adica in cartea funciara.....eu zic ca notarul ar trebui sa va faca o rectificare fara prea multe cheltuieli....
Rectificarea o poate face numai notarul care a eliberat certificatul de mostenitor. Aceasta nu va va costa nimic. ;)
cora2006 a scris:

Rectificarea o poate face numai notarul care a eliberat certificatul de mostenitor. Aceasta nu va va costa nimic. ;)


Asta ar fi chiar cea mai buna varianta:), dar imi puteti spune baza legala?
Art. 54 din Legea nr. 36/1995 republicata.
Eu nu vorbesc din auzite! ;)
Sunt sigura de asta. Imi cer scuze ca nu m-am exprimat chiar corect. Ma interesa baza legala pentru efectuarea acestui serviciu in mod gratuit de catre notar. Mai ales ca am sunat intre timp, si mi s-a spus ca aceasta costa. Ma gandesc ca se considera ca un supliment la succesiune, cu toate ca sotul vrea doar rectificarea punctului 4 din masa succesorala, pe baza unor noi documente aparute, care nu existau la data dezbaterii succesiunii sau existau, dar sub o forma defictara.

Ah! Nu cumva e vorba de art 53?
Ultima modificare: Luni, 31 Octombrie 2011
dariad, utilizator

Alte discuții în legătură

Mod de corectare a unei erori de inscris in tp cu efecte asupra unui contract de v-c ulterior CosticaP CosticaP Buna ziua, am o speta destul de complicata (pentru mine) la care va cer un sfat. In anul 2006 am cumparat un teren extravilan. Vanzatorul mostenise terenul, ... (vezi toată discuția)
Discutii notariale iany77 iany77 Se face o succesiune a unui imobil inscris intr-o CF veche. Dupa 7 ani d-na notara redeschide succesiunea si introduce un imobil in baza Titlului de ... (vezi toată discuția)
Rectificare titluri cerul cerul In urma decesului tatalui am fost la un notar cu niste acte. In doua titluri de proprietate numele tatalui este trecut in loc de initiala tatalui intregul ... (vezi toată discuția)