avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Starea de necesitate
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Starea de necesitate

Buna seara! O persoana fura un telefon mobil unei alte persoane,dar este prins imediat si batut. Incadrare juridica art.180,al.1, CPen. In acest caz se poate invoca starea de necesitate ? Daca da,care sunt consecintele?
Starea de necesitate nu are nicio legatura cu cele descrise in acest topic. Un pic la subiect s-ar fi pus problema de legitima aparare, dar incadrarea depinde mult de detaliile desfasurarii evenimentelor.
E un pic fortata varianta cu starea de necesitata, deci ar trebui scoasa din discutie. Este vorba despre un tel mobil, nu de incendierea unei case in care se afla 2 nou-nascuti si o batranica.
Enumar rapid cateva conditii numai pt a se lamuri userul cu privire la starea de necesitate:
1. Conditii cu privire la pericol:
- pericolul sa fie iminent - In speta, NU este!
- pericolul imenent sa amenintE valorile sociale aratate in art 45 ain 2- Nu tocmai!
- pericolul sa fie inevitabil - Este cat de poate de "evitabil" si prin alte metode decat bataia!
2. Conditiile actiunii de salvare:
- sa se realizeze prin comiterea unei fapte prevazute de legea penala - CHECK! avem art 180
- actiunea de salvare prin savarsirea faptei penale sa fi constituit singurul mijloc de inlaturare a pericolului - Nu era singurul mijloc!
- prin actiunea de salvare sa nu se cauzeze urmari vadit mai grave decat acelea care s-ar fi produs daca pericolul era inlaturat- Aceasta conditie nici nu prea se mai potriveste cu speta!
- fapta sa nu fie savarsita de catre au pentru o persoana care avea obligatia de a inlatura pericolul

NU as merge nici pe legitima aparare, deoarece legitima aparare vorbeste despre "savarsirea faptei pt a inlatura un atac, material, direct, imediat si injust indreptat imporiva sa , a altuia sau imporiva unui interes general si care pune in pericol grav persoana sau drepturile celui atacat ori interesul general."
Din start conditiile pericolului grav si a atacului direct si imediat nu sunt indeplinite.
In ceea ce priveste apararea patrimoniului si retinerea legitimei aparari, instantele retin letgitima aparare in momentul patrunderii pe proprietate.

In aceasta sitatie, partea vatamata avea dreptul sa il retina pe cel care fura, iar daca asta implica si aplicarea unei palme, nu as considera ca s-a savarsit vreo infractiune.
Asadar, nu sunt incidente institutiile starii de necesitate si nici a legitimei aparari, desi legitima aparare ar putea fi extinsa putin mai mult si la atfel de cazuri.

O parere iesita putin din raza juridica, este aceea ca faptuitorul a cam primit ceea ce merita.
Art 180 are un grad de pericol redus, iar cel care l-a lovit pe acel hot va primi cel mult o amenda, care presupun ca o sa tinda spre minim, totul depinde de circumstantele concrete in care s-au savarsit faptele.

E doar o infractiune flagranta.Cel care l-a prins pe hot avea dreptul sa-l retina pana vine politia sau sa-l conduca personal acolo.Nu avea dreptul de a-l lovi, intrucat nu ne este permis sa ne facem singuri dreptate.
In conditiile date, cel mai probabil agreesorul-victima( daca victima i-a aplicat ,,corectia,,) , va raspunde pentru loviri si alte violente-art. 180 C. penal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legitima aparare in noul cod penal marciuc marciuc care este diferenta in noul cod penal legitima aparare si prevederile legitimei aparari din codul in vigoare?va rog sa mi spuneti sau un link sau site unde ... (vezi toată discuția)
Depasirea limitelor legitimei aparari cryingangel cryingangel Imi poate da cineva, va rog, un exemplu pentru depasirea limitelor legitimei aparari si pentru depasirea limitelor starii de necesitate.Multumesc anticipat.:\"> (vezi toată discuția)
Autoaparare alin0286 alin0286 as dori sa va intreb daca folosirea unui pistol neletal intr-un incident in care esti agresat poate fi considerata autoaparare...sau mai exact in ce conditii ... (vezi toată discuția)