Situatie: in teren exista mai multe cladiri/constructii una langa alta, desinatia acestora fiind aceiasi dar faptul ca au fost construite in perioade diferite au fost inregistrate cu numere de inventar diferite. Se are in vederea situatia cumularii acestora intr-un singur numar de inventar si inregistrarea acestora la CF sub un singur numar cadastral. Intrebarea mea este: cum inregistrez valorile de pe toate numerele de inventar pe un singur numar tinand cont ca primele au durate de utilizare diferita, valori ramase diferite, durate ramase diferite, valori din reevaluare diferite? Nu ma intereseaza nota contabila cat mai mult tratamentul din punct de vedere contabil si fiscal a tuturor valorilor implicate.
Eu nu as proceda la cuimularea lor sub un singur numar de inventar.
Din punct de vedere fiscal dvs trebuie sa le declarati tot separat daca :
- unele sunt amortizate integral
- au datele ultimelor reevaluari diferite
pentru ca impozitul pe cladiri datorat la bugetul local se calculeaza aplicand la valoarea impozabila (valoarea de inventar) coeficienti diferiti.
Din punct de vedere contabil oricum trebuie sa le aveti evidentiate separat in balanta mijloacelor fixe pentru a determina corect amortizarea.
Din intrebarile mai sus enumerate am uitat cea mai importanta (de care mia-m data seama doar la raspunsul lui "carmen"): cum voi determina amortizarea la noul numar de inventar?
Referitor la observatiile lui "carmen" mentionez ca :
- nu sunt amortizate integral niciuna constructie/cladire
- toate cladirile/constructiile ia fost reevaluate la aceeasi data insa, desigur, cu valori diferite pentru diferenta din reevaluare.
Multumesc pt. raspunsuri/idei.