Buna ziua! Am si eu o problema si sper sa ma puteti ajuta cat mai repede. Un angajat al societatii noastre a incheiat un contract de credit la Banca Transilvania. Deoarece nu si-a mai achitat ratele de 3 luni cei de la banca ne-au pus in vedere sa retinem din salariul acestuia si sa viram in contul lor sumele datorate. Pe adevereinta de venit emisa de catre societatea noastra pentru banca exista o clauza conform careia" ...daca banca Transilvania ne comunica faptul ca anagajatul nostru nu a rambursat (total sau partial) vreuna din rate, suntem de acord ca, pe perioada cat este angajatul nostru, fara indeplinisrea altei formalitati, sa retinem din salariul acestuia si sa viram in contul Bancii Transilvania.....sumele comunicate..."
Intrebarea mea este urmatoarea....se poate face, in acest caz, retinerea salariala fara a avea la baza o hotarare judecatoareasca? Daca da...care este cuantumul acesteia.
Nu exista act normativ care sa oblige pe angajator sa faca astfel de retineri pentru terti.
Dar dvs. v-ati obligat prin semnarea adeverintei, cu fraza aceea, sa faceti aceste retineri. Eu am sters acea fraza din toate adeverintele de la banci. Salariatii au primit, totusi, credite.
Bancile, fiind societati comerciale, deci parteneri de afaceri cu celelalte societati comerciale, nu au fost de acord ca in schimbul acestei retineri sa-mi plateasca un comision. Si atunci le-am spus ca eu nu voi face niciodata astfel de retineri pentru ele.
contractele de credit reprezinta titlu executoriu si trebuie sa retineti si sa virati sumele datorate, cu respectarea pragului maxim, prevazut de codul de procedura civila.
dispozitia pe care o citati din codul muncii se refera la repararea prejudiciului suferit de angajator de pe urma salariatului.
@romibaro:
Contractul de credit reprezinta titlu executoriu si pentru un tert neimplicat in acest contract? Angajatorul nu a semnat pe contract, a semnat pe adeverinta salariatului sau care a luat credit.
In decizia respectiva este vorba despre contractele de credit incheiate inainte de intrarea in vigoare a Legii nr.58/1998.
In prezent, aceasta lege a fost abrogata prin O.U.G. nr.99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului . Art.120 din OUG nr.99/2006 prevede ca, contractele de credit, inclusiv contractele de garanţie reală sau personală, încheiate de o instituţie de credit, constituie titluri executorii.
Alte discuții în legătură
Poprire pe salariu
t_oana_79
Buna ziua!
Societatea noastra a primit de la Corpul Executorilor Bancari ai Bancii Transilvania o instiintare pentru porirea salariului unei angajate care are ... (vezi toată discuția)
Credit restant:
albulescu
Buna seara,daca cineva are o datorie de 2-3000 ron la banca neplatita de un an,iar dupa un timp aceea persoana sa angajat,iar plata salariului sau i se poate ... (vezi toată discuția)