avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA - pensie de invaliditate gr II
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA - pensie de invaliditate gr II

Buna ziua,
Sunt pensionara de invaliditate gr.II,am 42 ani,si am lucrat in cadrul Jandarmeriei.
Pot sa-mi deschid un PFA?
Cu stima.
Cel mai recent răspuns: George David , Contabil 17:46, 1 Noiembrie 2011
Un raspuns al CNPAS cu privire la problema dvs:
,,La data de 1 ianuarie 2011, pensiile din sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurǎri sociale, inclusiv categoriile de pensii prevǎzute la art. 1 din Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor mǎsuri in domeniul pensiilor, devin pensii in intelesul Legii nr. 263/2010.
Referitor la pensia dvs. de invaliditate gradul II:
Conform art. 114 alin.(1) lit. e) din Legea nr. 263/2010, cu modificǎrile si completǎrile ulterioare, in sistemul public de pensii, plata pensiei se suspendǎ incepand cu luna urmǎtoare celei in care pensionarul de invaliditate, incadrat in gradul I sau II, se regǎseste in una dintre situatiile prevǎzute la art. 6 alin.(1) pct. I, II sau IV, cu exceptia consilierilor locali sau judeteni.
Termenul de „situatii prevǎzute la art. 6 alin.(1) pct. IV? se referǎ atat la calitatea pe care o au persoanele respective (exemplu: administrator cu contract de administrare), cat si la conditia de realizare a venitului (un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurǎrilor sociale de stat).
In consecintǎ, plata pensiei de invaliditate gradul II nu se suspendǎ in momentul in care veti dobandi calitatea de admnistrator cu contract de administrare, iar venitul anual pe care il realizati nu depǎseste plafonul prevǎzut de lege, respectiv 8088 lei.
Referitor la pensia dvs. de invaliditate gradul III:
Conform art. 114 alin.(1) lit. f) din Legea nr. 263/2010, cu modificǎrile si completǎrile ulterioare, in sistemul public de pensii, plata pensiei se suspendǎ incepand cu luna urmǎtoare celei in care pensionarul de invaliditate, incadrat in gradul III, se regǎseste in una dintre situatiile prevǎzute la art. 6 alin.(1) pct. I sau II, depǎsind jumǎtate din programul normal de lucru al locului de muncǎ respectiv.
In concluzie, intrucat calitatea de administrator cu contract de administrare nu se regǎseste printre situatiile prevǎzute la art. 6 alin.(1) pct. I sau II din Legea nr. 263/2010, cu modificǎrile si completǎrile ulterioare, nu vǎ aflati in situatia de a vǎ fi suspendatǎ pensia de invaliditate gradul III,,.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pierderea pensiei catlansorin catlansorin Daca sant pensionar gradul 2 fara drept de munca si vreau sa fiu asociatul unei firme, pierd pensia?#-o (vezi toată discuția)
Pensionar de boala cu schizofrenie poate lucra cu carte de munca? eu_1988 eu_1988 o persoana cu schizofrenie care este pensionata de boala, cu sau fara vechime in campul muncii poate fi angajata cu carte de munca? in ce conditii? poate fi ... (vezi toată discuția)