Am urmatoarea nelamurire si va rog frumos un raspuns. Cum poate fi organizat un centru comercial in asa fel incat sa se poata vinde unul sau doua magazine din el? Ma refer din punct de vedere al proprietatii? mai mult ca sigur ca trebuie identificat cu cadastru si intabulare fiecare magazin, dar cum il identifici? dar ca drept de proprietate?
Va multumesc
Multumesc. Lucrarea cadastrala trebuie facuta dupa construire sau in faza de constructie? Dupa ce faci o cladire o mai poti dezmembra pe bucatele? exista la noi o legislatie cu privire la constructii tip condomoniu (altele decat blocuri)?
Va multumesc
Ca sa aveti ce dezmembra, intai trebuie sa construiti cladirea.
Chiar daca sa zicem cladirea va fi proprietatea pe cote-parti a doua sau mai multe firme, dezmembrarea ei in mai multe magazine nu se poate face decat dupa finalizarea si intabularea in CF a constructiei.
Dezmembrarea se face prin act autentic incheiat de proprietar(i) - dupa cum doresc acestia, dar, asa cum vi s-a spus mai sus, e bine sa aveti in vedere la realizarea planurilor constructiei, scopul final al dezmembrarii, astfel incat fiecare apartament/magazin format prin dezmembrare sa aiba acces la tot ce are nevoie. Astfel, trebuie sa stabiliti anumite spatii comune - baile, scarile etc, ce vor fi detinute pe cote-parti de proprietarii magazinelor/apartamentelor.
Daca imobilul este detinut in intregime de o firma sau un grup de firme, pe cote-parti, care inchiriaza de exemplu, spatiile comerciale catre diversi comercianti, nu este nevoie de dezmembrarea fiecarui magazin in parte...de obicei spatiile magazinelor nu sunt fixe, si se pot modiica in functie de cerintele chiriasilor. In contractele de inchiriere veti insera o anexa cu planul etajului la care este situat spatiul inchiriat si o schita a acestuia pentru localizarea sa.
Daca ati avut in vedere de la inceput dorinta de a vinde o parte din imobil/centru comercial si planurile acestei constructii sunt de asemenea maniera facuta, veti putea intabula separat fiecare apartament / magazin separat.
In cazul in care la inceputul proiectului nu ati avut in vedere acest lucru, trebuie sa aveti in vedere ca in spatele documentatiei ce trebuie intocmita si obtinuta (lucrarea cadastrala vizata de OCOT, certificat de urbanism de dezmembrare, declaratia notariala) aveti nevoie de o imagine clara asupra cotelor de proprietate in cazul partilor de uz comun si de modul de participare la investitii (in ani), la reparatii etc. care in timp apar la partile de uz comun.
Cota indiviza
mihaialbert
Am un spatiu comercial la parterul unui bloc. Cei din asociatia de propietari m-au trecut la intretinere cu jumatate din salariul femeii de servici( desi ... (vezi toată discuția)