Ma puteti ajuta cu un raspuns? In cazul in care o teava comuna se sparge la nivelul apartamentului meu, eu sunt obligata sa chem un instalator sau administratia, avand in vedere ca este vorba de o conducta care deserveste tot blocul? Administatora blocului meu mi-a spus ca ea nu se ocupa de asa ceva si ca eu trebuie sa chem un instalator, dupa care ea imi va deconta cheltuielile din banii asociatiei. As vrea sa stiu daca legea asociatiilor de proprietari prevede ca administratia sa fie obligata sa ia masuri in cazul unei avarii la o teava comuna, adica sa cheme ea un instalator care sa vada despre ce este vorba si sa remedieze defectiunea.
Multumesc
Buna ziua !
In cazul avariei produse la o coloana principala de apa, repararea ei se face teoretic de catre asociatia de proprietari si tot aceasta raspunde pentru pagubele produse prin inundatie. Atfel, exista actiuni in regres introduse de societatille de asigurarea impotriva asociatiilor, ulterior platii despagubirii pentru o paguba cauzata de o astfel de inundatie unui asigurat. Propunerea care vi s-a facut, de a chema dvs. un instalator si a vi se deconta cheltuielile, nu mi se pare totusi nerezonabila.
O teava comuna se poate sparge din orice motiv si oricand, mai ales daca e ascunsa in perete, unde nici proprietarul si cu atat mai putin administratorul nu pot verifica starea tevilor comune. In cazul in care s-a intamplat nefericirea, "cate bordeie, atatea obiceie", sunt asociatii unde administratia are o relatie bine impamantenita cu o firma de reparatii sau un instalator si atunci cheama firma sau instalatorul sa repare ce s-a spart, dar sunt si asociatii unde administratorul nu prea face administrarea cladirii, ci numa' face listele, colecteaza banii si plateste facturile; in acest caz blocul e lasat de izbeliste si fiecare se descurca cum poate, adica, in cazul Dv. sa chemati un instalator (Atentie!!!!!...care sa emita factura si chitanta, cu alte cuvinte sa fie o persoana fizica autorizata), Dv ii achitati reparatia (materiale si manopera) si apoi cu astea doua in mana mergeti la administrator sa va dea banii si-i dati factura si chitanta ca sa poata scadea suma din gestiune. Fara chitanta nu va putea face lucrul acesta si veti ramane pagubita. Pagubele colaterale (inundatii si stricaciuni pe care le-ar reclama societatea de asigurari putand fi lesne demontate in sensul ca asociatia ar fi pusa la plata daca a neglijat inlocuirea unei tevi despre care se stia si fusese instiintata in scris ca are hibe. Or, nu cred ca e cazul la Dv. Important este sa va aduceti la reparatie un instalator autorizat.
Am o intrebare: teava respectiva era cu puncte de rugina si ulterior s-a fisurat , sau d-voastra ati avut lucrari in apartament si a trebuit sa se umble la teul care face legatura cu ap. d-voastra?
Daca teava a fost ruginita atunci administrator/a trebuie sa cheme un instalator si pana se va gasi acest individ apa sau caldura va fi oprita pentru a nu se face pagube mari.
Iar daca d-voastra ati avut interventii in ap., pentru a nu se opri apa calda sau caldura prea mult timp, negociati cu instalatorul care a efectuat lucrarea la d-voastra sa repare si acea defectiune , evident pe bani asociatiei.
Eu cred ca s-a lucrat in ap. d-voastra si din greseala s-a fisurat si acea teava.
Indiferent de cine contacteaza instalatorul trebuie sa se repare teava cat mai urgent posibil.
Buna ziua,
in apartament nu s-a intervenit. Teava este foarte veche, blocul este construit in 1940 si mereu se produc fisuri. Problema mea era legata de administrator care zicea ca nu e obligatia lui sa cheme instalator, desi era vorba de o teava comuna.
Multumesc