Am un salariat detasat intr-un stat UE, care in perioada detasarii a suferit o operatie de urgenta. Dupa interventie a revenit in tara. Ce se intampla cu concediul medical? Medicul de familie poate acorda concediu numai in ziua in care te prezinti la control, ce se intampla cu zilele de spitalizare? Operatia a costat destul de mult, poate recupera aceste sume din tara?
Multumesc
Daca este vorba despre un angajat detasat intr-un stat UE,acesta intra sub incidenta
Normelor privind utilizarea in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate din Romania a formularelor emise in aplicarea Regulamentului (CEE) nr. 1.408/71 al Consiliului privind aplicarea regimurilor de securitate sociala in raport cu lucratorii salariati, cu lucratorii independenti si cu familiile acestora care se deplaseaza in cadrul Comunitatii, precum si a Regulamentului (CEE) nr. 574/72 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CEE nr. 1.408/71 ),
SECTIUNEA a 6-a Formularul E 106 "Atestat privind dreptul la prestatiile
in natura ale asigurarii de boala-maternitate in cazul persoanelor
care isi au resedinta intr-un alt stat decat statul competent"
ART.22 (4) Institutia de la locul de resedinta acorda persoanelor inscrise pe baza formularului E 106 prestatiile in natura la fel ca propriilor sai asigurati, potrivit legislatiei pe care aceasta o aplica.
(5) Prestatiile acordate in baza formularului E 106 genereaza rambursari pe baza de facturi.
In ceea ce priveste elberarea de cm in astfel de situatii(cand exista formularul 106),speta este reglementata de Normele 430/2010 de aplicare a OUG 158:
9. La articolul 17, dupa alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu urmatorul cuprins: "(5) Pentru persoanele care intra in campul personal de aplicare a Ordinului presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 592/2008 pentru aprobarea Normelor metodologice privind utilizarea in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate din Romania a formularelor emise in aplicarea Regulamentului (CEE) nr. 1.408/71 al Consiliului privind aplicarea regimurilor de securitate sociala in raport cu lucratorii salariati, cu lucratorii independenti si cu familiile acestora care se deplaseaza in cadrul Comunitatii, precum si a Regulamentului (CEE) nr. 574/72 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 1.408/71, cu modificarile si completarile ulterioare, casele de asigurari de sanatate pot elibera certificatele de incapacitate de munca la o data ulterioara, dar nu mai tarziu de 30 zile de la data la care a fost primit raportul medical intocmit corect."
Pensie comunitara
meri_tt
fiind in pensie anticipata cu penalizare in Romania,am lucrat in paralel in Italia cu contract de munca ca ingrijitor batran.Peste un an voi ajunge la limita ... (vezi toată discuția)