avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale taxa pt eliberarea/vizarea autorizatiei de functionare
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

taxa pt eliberarea/vizarea autorizatiei de functionare

Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: Mama lucreaza ca PFA (coafeza). Este inregistrata la ONRC si are autorizatie de functionare eloberata de primarie. Autorizatia de functionare trebuie vizata anual cf unei hotariri a consiliului local.
Ma uit pe o hotarara a consiliului cu privire la impozitele si taxele locale pt anul 2011 si vad ca apar 3 tipuri de taxe:
- taxa pentru eliberarea unei autorizatii pentru desfasurarea unei activitati economice (83 lei),
- taxa pentru eliberarea autorizatiilor de functionare (20 lei)
- iar la TAXE SPECIALE apare o alta taxa sub denumirea "Taxa pentru eliberarea/vizarea anuala a autorizatiei de functionare pentru desfasurarea activitatii de comert si prestari servicii" 200 lei.
Mama trebuie sa plateasca, bineinteles #-o, suma de 200 lei.

Intrebarea mea este: nu este cumva ilegala introducerea taxei speciale (pentru autorizatie de funtionare) in moment ce exista deja o taxa de acest gen (prima) care este reglementata si de Codul Fiscal (art.268) si care prevede, printre altele, ca taxa pentru vizarea autorizatiilor este 50% din valoarea taxei de eliberare?
Sau activitatile de comert si prestari servicii nu sunt activitati economice? :-/

Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Noiembrie 2011
Cs B, Contabil
Cel mai recent răspuns: Cs B , Contabil 14:40, 3 Noiembrie 2011
Ca un exemplu,la Braila, acea taxa pentru eliberarea sau prelungirea avizului de functionare dat de primarie pentru firme e de 100 lei.
La noi, pana la anul 2009, taxa era de 16 lei. Iar incepand cu anul 2010 l-au marit la 200. Nu-mi vine sa cred ca acest lucru este legal.
Maine-poimaine ne trezim cu o taxa de 2000 RON si nimeni nu poate face nimic? Nu vreau sa cred, sau mai degraba, nu vreau sa accept acest lucru ... trebuie sa existe o solutie.

Stie cineva daca am voie sa cer socoteala cuiva in calitate de cetatean/contribuabil pentru aceasta taxa?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autorizatie functionare de la primarie pt i.i. dnk dnk Va rog sa ma ajutati cu baza legala pt obtinerea autorizatiei de functionare de la primarie pt o interprindere individuala, intrucat nu am gasit o lege care sa ... (vezi toată discuția)
Autorizatie de functionare magazin Romeo_Coseraru Romeo_Coseraru Am cumparat un spatiu comercial intr-o comuna in Jud Bacau in anul 2005. Peste acest spatiu am ridicat un alt nivel fara autorizatie de constructie in anul ... (vezi toată discuția)
Alte taxe si impozite CHANEL CHANEL [b]Fata de o firma care desfasoara comert cu amanuntul , la o firma cu activitati de alimentatie (catering ) , exista in plus alte taxe si impozite ... (vezi toată discuția)