avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... bun inainte de casatorie - dupa decers proprietar.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

bun inainte de casatorie - dupa decers proprietar.

cand s-a legiferat casatoria ,sotul detinea un autoturism ,intre timp a decedat ,sotia are drptul de proprietate prin deschidere succesiune ?
Cel mai recent răspuns: ContSters118550 , utilizator 12:10, 26 Noiembrie 2011
Nu,acesta reprezinta bun propriu.
Doar bunurile proprietate comuna,dobandite in timpul casatoriei se vor transmite sotului supravetuitor.
:)
Interesante raspunsuri.... totusi masa succesorala poate fi compusa si din bunuri proprii si din bunuri comune.... iar sotul supravietuitor este si el mostenitor... chiar rezervatar.
Ca sa sintetizam... sotul are un drept asupra autoturismului. Cat de mare este cota depinde de numarul si tipul celorlati mostenitori ai defunctului.

P.S. Bunurile proprietate comuna,dobandite in timpul casatoriei NU se vor transmite sotului supravetuitor.
Acesta are un drept de proprietate propriu asupra cotei prezumate de 50% si calitatea de mostenitor pentru cota parte ce i se revine din restul de 50%.
TOATE bunurile care au apartinut defunctului intra in masa succesorala. atat bunurile proprii cat si bunurile comune.
cota succesorala a sotiei supravietuitoare se stabileste in raport de clasa de succesori cu care vine in concurs .
daca exista si descendenti ai defunctului, sotia supravietuitoare are dreptul doar la o cota de 1/4 din bunurile proprii ale defunctului, restul revenind descendentilor. in privinta bunurilor comune, sotia are dreptul la 1/2 ( partea sa care nu intra la succesiune) + 1/4 .
multumesc msanatate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre mostenire. omvesel omvesel Cum se inparte averea intre sotul supravetuitor si un copil,casatorit cu 2 copii? (vezi toată discuția)
Convenție matrimonială după căsătorie: pot fi trecute bunurile comune doar în proprietatea unuia dintre soți? alfa19 alfa19 Casatorie in noiembrie 2011. Comunitate legala. 1. Sotia a achizitionat in timpul casatoriei un spatiu comercial si un autoturism. Dorim ca aceste bunuri sa ... (vezi toată discuția)
Succesiune kichy kichy buna ziua.tatal meu a decedat acum 2 ani.mai are 2 copii din prima casatorie,deci cu mine 3.mama mea a dobandit in timpul casniciei un apartament cu 3 camere ... (vezi toată discuția)