avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 291 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Problema sediu social
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Problema sediu social

Salutare!

Am si eu urmatoarea problema: nu pot inregistra sediul social deoarece exista deja o firma inregistrata in garsoniera mea.

Mai pe larg: In decembrie 2010, am cumparat o garsoniera. Zilele trecute am vrut sa inregistrez un sediu social la acea adresa. A trebuit sa merg la ANAF cu contractul de comodat pentru a scoate un certificat fiscal (nu stiu de ce). Am cumparat timbre fiscale, am depus toate actele si ieri mi-a iesit certificatul fiscal, deci totul era in regula. Apoi a trebuit sa merg la Registrul Comertului impreuna cu toate actele. Aici a trebuit sa platesc o taxa pentru verificarea unicitatii sediului social. Aici descopar ca mai este inregistrata o firma la acea adresa cu un contract de comodat valabil din 2008 (inainte de a-mi cumpara garsoniera) pana in 2014. Momentan firma este in intrerupere temporara de activitate.

Din moment ce eu sunt noul proprietar, contractul lor de comodat mai are vreo valoare? De ce nu imi pot inregistra firma la adresa garsonierii mele? De ce am mai fost la anaf pentru acel certificat? Ce pot face?

[Precizez ca nu mai pot lua legatura cu fostii proprietari si nici cu cel care detine firma, adica fiul fostilor proprietari]

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Albert Kurtyan , Consilier juridic 18:37, 5 Noiembrie 2011
Este neplacuta situatia in care va aflati. Ideal ar fi sa obtineti de la registrul comertului adresa asociatilor pentru a-i notifica atat la sediu societatii ( adica la dvs. acasa:thumbup:) cat si la adresa de domiciliu pentru ca intr-un termen rezonabil sa-si schimbe sediul in alta parte in caz contrar urmand sa solicitati instantei dizolvarea societatii conform art. 237 lit. c din legea nr. 31/1990 a societatilor comerciale, republicata. O alta varianta ar putea fi o actiune in instanta in temeiul art. 25 din legea nr. 26/1990 privind registrul comertului in vederea radierii acestei mentiuni privind sediul social care va prejudiciaza. Aceste demersuri dureaza si costa...Incercati la registru sa depuneti alaturi de actele care se depun in mod uzual si o declaratie prin care aratati ca spatiul permite functionarea inca a unei societati ( in bucatarie de ex. :ok:) in conformitate cu prevederile art. 17 alin. 3 lit. c din Legea nr. 31/1990 a societatilor comerciale, republicata.
Va doresc succes!
Va multumesc mult pentru raspuns! Raspunsul l-am gasit in legea nr. 31/1990 Art. 17, alineatul 2, care spune asa:



La acelasi sediu vor putea functiona mai multe societati, daca este indeplinita cel putin una dintre urmatoarele conditii:
a) imobilul, prin structura lui, permite functionarea mai multor societati in incaperi diferite;
b) cel putin o persoana este, in conditiile legii, asociat in fiecare dintre societati;
c) daca cel putin unul dintre asociati este proprietar al imobilului ce urmeaza a fi sediul societatii.*
(3) Notarul public va refuza autentificarea actului constitutiv sau, dupa caz, persoana care da data certa va refuza operatiunile solicitate, daca din documentatia prezentata rezulta ca nu sunt indeplinite conditiile prevazute la alin.

*Alineatul (2) a fost modificat prin art. I pct. 14 din Legea nr. 441/2006.


Eu indeplinesc cel putin una din conditii, adica punctul c: daca cel putin unul dintre asociati este proprietar al imobilului ce urmeaza a fi sediul societatii.

Sper sa rezolv maine cu ajutorul acestei legi. Voi reveni maine cu raspunsul.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Noiembrie 2011
marius.radu85, utilizator
Aveti grija ca intre timp articolul cu pricina a suferit modificari prin OUG 54/2010 si are urmatoarea forma:
Art. 17. - (1) La autentificarea actului constitutiv in cazurile prevazute la art. 5 sau, dupa caz, la darea de data certa a acestuia se va prezenta dovada eliberata de oficiul registrului comertului privind disponibilitatea si rezervarea firmei si declaratia pe propria raspundere privind detinerea calitatii de asociat unic intr-o singura societate cu raspundere limitata.
(2) Notarul public va refuza autentificarea actului constitutiv sau, dupa caz, persoana care da data certa va refuza operatiunile solicitate, daca din documentatia prezentata rezulta ca nu sunt indeplinite conditiile prevazute la alin. (1).
(3) La inmatricularea societatii comerciale si la schimbarea sediului social se va prezenta la sediul oficiului registrului comertului:
a) documentul care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social inregistrat la organul fiscal din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala in a carui circumscriptie se situeaza imobilul cu destinatie de sediu social;
b) un certificat emis de organul fiscal prevazut la lit. a), care certifica faptul ca pentru imobilul cu destinatie de sediu social nu a fost inregistrat un alt document ce atesta cedarea dreptului de folosinta asupra aceluiasi imobil, cu titlu oneros sau gratuit, ori existenta altor contracte prin care s-a cedat dreptul de folosinta asupra aceluiasi imobil, dupa caz;
c) in cazul in care din certificatul emis potrivit lit. b) rezulta ca sunt deja inregistrate la organul fiscal alte documente care atesta cedarea dreptului de folosinta asupra aceluiasi imobil cu destinatie de sediu social, o declaratie pe propria raspundere in forma autentica privind respectarea conditiilor referitoare la sediul social, prevazute la alin. (4).
(4) La acelasi sediu vor putea functiona mai multe societati numai daca imobilul, prin structura lui si suprafata sa utila, permite functionarea mai multor societati in incaperi diferite sau in spatii distinct partajate. Numarul societatilor comerciale ce functioneaza intr-un imobil nu poate depasi numarul de incaperi sau spatii distincte obtinute prin partajare.
(5) Informatiile privind calitatea de asociat unic si indeplinirea conditiilor privind sediul social se inregistreaza in registrul comertului pe cheltuiala solicitantului.
iar art I pct. 14 din legea nr. 441/2006 spune asa:

14. La articolul 17, alineatul (2) va avea urmatorul cuprins:
"(2) La acelasi sediu vor putea functiona mai multe societati, daca este indeplinita cel putin una dintre urmatoarele conditii:
a) imobilul, prin structura lui, permite functionarea mai multor societati in incaperi diferite;
b) cel putin o persoana este, in conditiile legii, asociat in fiecare dintre societati;
c) daca cel putin unul dintre asociati este proprietar al imobilului ce urmeaza a fi sediul societatii."


b) un certificat emis de organul fiscal prevazut la lit. a), care certifica faptul ca pentru imobilul cu destinatie de sediu social nu a fost inregistrat un alt document ce atesta cedarea dreptului de folosinta asupra aceluiasi imobil, cu titlu oneros sau gratuit, ori existenta altor contracte prin care s-a cedat dreptul de folosinta asupra aceluiasi imobil, dupa caz;


Pai mi s-a eliberat acest certificat care atesta ca nu a fost inregistrat un alt document ce atesta cedarea dreptului de folosinta a aceluiasi imobil.
De ce mi l-au mai eliberat? Sa mai umblu degeaba la Reg Com?

Alte discuții în legătură

Sediu social raducanu_tatiana raducanu_tatiana Buna ziua. Am si eu o nelamurire. Doresc sa-mi fac o firma. Problema e ca acolo unde vreau sa-mi inregistrez sediul social, mai sunt inregistrate inca trei ... (vezi toată discuția)
Mutarea sediului social pe o parcela de teren este legala ? GHEORGHIU RAMIRO GABRIEL GHEORGHIU RAMIRO GABRIEL Sediul social al unei firme cu multi actionari, cotata pe Piata de Capital urmeaza a fi mutat pe o parcela de teren . Este legala aceasta mutare a sediului ... (vezi toată discuția)
Contract comodat Haralambie BARBU Haralambie BARBU Doresc sa primesc un p.d.v. privind obligativitatea inregistrarii unui Contract de Comodat la Directia Impozite si Taxe Locale si termenul de inregistrare dupa ... (vezi toată discuția)