Buna ziua. Am si eu o nelamurire. Doresc sa-mi fac o firma. Problema e ca acolo unde vreau sa-mi inregistrez sediul social, mai sunt inregistrate inca trei firme cu sediul social acolo iar la infiintarea ultimei firme judecatorul a spus ca la acea adresa nu se va mai putea ingregistra nici o alta firma noua. Ideea e ca imobilul este la curte si are 3 camere. De asemenea trebuie sa spun ca dintre cele trei firme care in prezent isi au sediul social la acel imobil una dintre ele are sediul social expirat de 2 ani iar o alta (dintre cele trei) este in insolventa. Mentionez ca sunt asociata in firma care inca functioneaza (dintre cele trei) si va functiona in continuare si nu am nici o alta legatura cu celelalte doua. Intrebarea mea ar fi? Cum judecatorul a spus ca nu se mai pot inregistra firme la acel imobil, tinandu-se cont ca intre timp dintre cele trei firme uneia i-a expirat contractul de comodat, adica i-a expirat sediul social iar cealalta este in insolventa as avea neplacerea sa mi respinga cererea de constituire a altei societati cu sediul social la acel imobil? Multumesc
Nu stiu ce legatura are judecatorul cu inregistrarea sediului...de doi ani cererile referitoare la inmatriculare si la schimbarea sediilor societatilor comerciale sunt solutionate de director/persoana desemnata la registrul comertului conform OUG 116/2009. De asemenea s-a modificat si articolul 17 din Legea nr. 31/1990 a societatilor comerciale republicata, prin OUG 54/2010 care spune asa:
Art. 17
(1) La autentificarea actului constitutiv in cazurile prevazute la art. 5 sau, dupa caz, la darea de data certa a acestuia se va prezenta dovada eliberata de oficiul registrului comertului privind disponibilitatea si rezervarea firmei si declaratia pe propria raspundere privind detinerea calitatii de asociat unic intr-o singura societate cu raspundere limitata.
(2) Notarul public va refuza autentificarea actului constitutiv sau, dupa caz, persoana care da data certa va refuza operatiunile solicitate, daca din documentatia prezentata rezulta ca nu sunt indeplinite conditiile prevazute la alin. (1).
(3) La inmatricularea societatii comerciale si la schimbarea sediului social se va prezenta la sediul oficiului registrului comertului:
a) documentul care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social inregistrat la organul fiscal din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala in a carui circumscriptie se situeaza imobilul cu destinatie de sediu social;
b) un certificat emis de organul fiscal prevazut la lit. a), care certifica faptul ca pentru imobilul cu destinatie de sediu social nu a fost inregistrat un alt document ce atesta cedarea dreptului de folosinta asupra aceluiasi imobil, cu titlu oneros sau gratuit, ori existenta altor contracte prin care s-a cedat dreptul de folosinta asupra aceluiasi imobil, dupa caz;
c) in cazul in care din certificatul emis potrivit lit. b) rezulta ca sunt deja inregistrate la organul fiscal alte documente care atesta cedarea dreptului de folosinta asupra aceluiasi imobil cu destinatie de sediu social, o declaratie pe propria raspundere in forma autentica privind respectarea conditiilor referitoare la sediul social, prevazute la alin. (4).
(4) La acelasi sediu vor putea functiona mai multe societati numai daca imobilul, prin structura lui si suprafata sa utila, permite functionarea mai multor societati in incaperi diferite sau in spatii distinct partajate. Numarul societatilor comerciale ce functioneaza intr-un imobil nu poate depasi numarul de incaperi sau spatii distincte obtinute prin partajare.
(5) Informatiile privind calitatea de asociat unic si indeplinirea conditiilor privind sediul social se inregistreaza in registrul comertului pe cheltuiala solicitantului."