Sediul social al unei firme cu multi actionari, cotata pe Piata de Capital urmeaza a fi mutat pe o parcela de teren .
Este legala aceasta mutare a sediului social ?
Sediul unei societati ar trebui sa fie macar intr-o baraca pe parcela respectiva. Sa aiba o adresa : strada XXXX nr. YYY, nu se poate da adresa Sola 6666 din Parcela 999.
Sediul social al unei firme cu multi actionari, cotata pe Piata de Capital urmeaza a fi mutat pe o parcela de teren .
Este legala aceasta mutare a sediului social ?
Daca Adunarea Generala a Actionarilor voteaza in acest sens, da se poate muta sediul si pe un plaur. Ramane de vazut daca Registrul comertului accepta !
Pentru a fi notate sedii secundare , sau modificara privind sediul , trebuie prezentat la ONRC o dovada a detinerii in proprietate /chirie/ comodat a unui spatiu corespunzator dintr-o cladire sau locuinta , pentru care trebuie sa existe certificat fiscal de la primarie , si adeverinta de la ANAF ca la aceeasi adresa nu mai figureaza inregistrate si sediile altor firme.
Deci ipoteza cu terenul e exclusa .
Daca nu ma insel ,ar putea intra in sfera penalului , faptul de a modifica sediul la o adresa unde nu poate fi gasit nimeni -in caz de control inopinat -- de ex..
Temeiul care reglementeaza situatia sediului social al unei societati comerciale il gasiti la art. 17 alin. 3 si alin. 4 din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, unde se arata ca,, (3)La inmatricularea societatii comerciale si la schimbarea sediului social se va prezenta la sediul oficiului registrului comertului:
a)documentul care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social inregistrat la organul fiscal din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala in a carui circumscriptie se situeaza imobilul cu destinatie de sediu social;
b)un certificat emis de organul fiscal prevazut la lit. a), care certifica faptul ca pentru imobilul cu destinatie de sediu social nu a fost inregistrat un alt document ce atesta cedarea dreptului de folosinta asupra aceluiasi imobil, cu titlu oneros sau gratuit, ori existenta altor contracte prin care s-a cedat dreptul de folosinta asupra aceluiasi imobil, dupa caz;
c)in cazul in care din certificatul emis potrivit lit. b) rezulta ca sunt deja inregistrate la organul fiscal alte documente care atesta cedarea dreptului de folosinta asupra aceluiasi imobil cu destinatie de sediu social, o declaratie pe propria raspundere in forma autentica privind respectarea conditiilor referitoare la sediul social, prevazute la alin. (4).
(4)La acelasi sediu vor putea functiona mai multe societati numai daca imobilul, prin structura lui si suprafata sa utila, permite functionarea mai multor societati in incaperi diferite sau in spatii distinct partajate. Numarul societatilor comerciale ce functioneaza intr-un imobil nu poate depasi numarul de incaperi sau spatii distincte obtinute prin partajare.