avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... varsta pensionare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

varsta pensionare

Mama mea are 50 de ani si 33 de ani de munca. La ce varsta poate iesi la pensie, fara sa-i afecteze pensia? Ca profesie este gestionar la o intreprindre si si-a luat toate gradele de gestionar.si mai are un serviciu de administrator de bloc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:37, 26 Septembrie 2008
Pentru a primi un raspuns pertinent va rog specificati data de nastere a mamei dvs.

Data post: Miercuri, 24 Septembrie 2008, 20:11
Subiect: RE: varsta pensionare

Pentru a nu-i fi afectata pensia, se va putea pensiona la implinirea varstei de 60 de ani, inainte de implinirea acestei varste va putea benificia de:
- pensie anticipata cu cel mult 5 ani inaintea varstei standard de pensionare - daca va depasi stagiul complet de cotizare cu cel putin 10 ani
- pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea varstei standard de pensionare - daca va depasi stagiul complet de cotizare cu pana la 10 ani
Ultima modificare: Miercuri, 24 Septembrie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
In functie de varsta pe care ati precizat-o, mama dvs poate beneficia de pensie pentru limita de varsta la implinirea varstei de 60 ani sau de pensie anticipata partiala incepand cu 2013, respectiv la implinirea varstei de 55 ani.
Mama e nascuta pe 30.08.1958
- la 30.08.2018 = pensie limita varsta
- la 30.08.2013 = pensie anticipata partiala (cu penalizare lunara de 21% din cuantumul pensiei - timp de 5 ani)
Sa inteleg ca nu au importanta anii de munca? Mi se pare exagerat sa muncesti pana la 60-65ani. Mai traiesti putin si gata....Si are si un salariu de 7mil cu tot cu sporuri de vechime si grade. Imi dau seama ca daca iese la pensie la 55 ani ia o pensie ff mica.

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata partiala oanaboros oanaboros Mama mea urma sa iasa la pensie anticipata anul acesta,dar din cauza ca acestea au fost sistate nu a mai apucat sa ia.Stiu ca din 1 ian.2011 va fi adoptata o ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata stefaste stefaste Rog frumos pe cineva care ma poate ajuta c-un raspuns referitor la varsta de pensionare. Art.62-(1) Pensia anticipata se cuvine,cu cel mult 5 ani inaintea ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala DanielaCanareica DanielaCanareica Mama mea e nascuta pe 6.11.1956 si are 37 de ani vechime , cand poate iesi la pensie ... (vezi toată discuția)