avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical de sarcina si lauzie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical de sarcina si lauzie

Buna ziua,

Cum se calculeaza concediul de sarcina si lauzie cod 08 in urmatoarea situatie:
-primele 5 luni anterioare persoana a beneficiat de indemn. crestere copil 3400 roni.Nr de zile-media este 31.
-ultima luna - 17 zile indemn. crestere copil= 1920 roni + 13 zile (din care 9 lucratoare) a beneficiat de sal. brut in valoare de 8315 roni.
Cum calculez baza de calcul?
Cel mai recent răspuns: Carmen Jurubita , Contabil 20:07, 8 Noiembrie 2011
Media zilnica a bazei de calcul a indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate se determina ca raport intre suma veniturilor realizate in ultimele 6 luni, pe baza carora s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii, si numarul total de zile pentru care s-a achitat contributia in aceasta perioada.
Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilita conform art. 10, astfel cum prevede art. 25 alin. (1) din O.U.G nr. 158/2005.
In cazul in care, in perioada din care se constituie baza de calcul, asiguratul a beneficiat de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului, pentru aceasta perioada, venitul care se ia in considerare este indemnizatia lunara pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani
I. Se constituie baza de calcul din ultimele 6 luni inaintea lunii de acordare a concediului medical.
Stabiliti pe de o parte numarul de zile lucrate pentru care s-a calculat CCIASS, dar si numarul zilelor lucratoare de concediu medical. Totalizati numarul zilelor identificate in cele 6 luni luate in calcul.
II. In acelasi timp identificati pentru lunile respective nivelul veniturilor.
Nivelul veniturilor se constituie din:
a) veniturile salariale la care s-a calculat CCIASS pentru persoana respectiva.
Totalizati veniturile persoanei pentru cele 6 luni luate in calcul.
III. Calculati media zilnica a veniturilor impartind totalul veniturilor la numarul total de zile stabilit la punctul I.
IV. Calculati indemnizatia propriu-zisa inmultind media zilnica de la pct. III cu numarul de zile lucratoare din perioada de concediu medical, la care aplicati procentul stabilit de 85%.
V. Suma obtinuta in urma calculelor prevazute la pct. I-IV reprezinta indemnizatia de maternitate bruta.
Ultima modificare: Marți, 8 Noiembrie 2011
Carmen Jurubita, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul concediu de risc maternal si cm sarcina si leuzie ContSters166483 ContSters166483 Buna ziua, Va rog sa ma ajuta-ti intr-o problema. Am nascut pe data de 14.05.2010.Din data de 01.01.2010 am fost in concediu de risc maternal si in ... (vezi toată discuția)
Concediu medical ionutdumitrascu ionutdumitrascu buna ziua ,eu am avut 20 de cancediu medical ,cancediul este platit 85 la suta ,salariul este de 970 de lei , cati bani ar trebui sa iau sau care este formula ... (vezi toată discuția)
Concediul pentru post-prenatal este platit 85 %din net sau brut? corinaionescu1 corinaionescu1 Buna ziua, Am si eu o intrebare. Urmeaza sa nasc de curand, si tot incerc sa ma pun la curent cu drepturile gravidelor si cu cat voi fi platita pe perioada ... (vezi toată discuția)