avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Declararea judecatoreasca a mortii
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Declararea judecatoreasca a mortii

As vrea daca se poate sa ma ajute cineva in legatura cu procedura declararii judecatoresti a mortii unei persoane disparute de mai bine de 4 ani. Noul cod civil prevede ca dupa 2 ani de disparitie se poate solicita decl. jud. a mortii, fara a fi nevoie ca acesta sa fie declarat disparut. M-ar interesa pe cine trebuie sa chem in judecata, care este instanta competenta material si daca este cazul sa depun in probatoriu si sentinta prin care a fost declarat disparut, deoarece am deja o astfel de sentinta pronuntata pe legea veche. Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: MoniMi , utilizator 07:19, 3 Noiembrie 2011
Modalitate legala portivit careia o persoana fizica disparuta poate fi declarata prin hotarare a justitiei judecatoresti ca fiind moarta la o anumita data. Este posibila:a) cu privire la persoana declarata disparuta prin hotarare judecatoresca, daca au trecut cel putin patru ani de la data ultimelor stiri din care rezulta ca era in viata. Nu va fi insa hotarata mai inainte de implinirea unui termen de sase luni de la data afisarii extrasului de pe hotararea prin care s-a declarat disparitia; b) cu privire la cel disparut in cursul unor fapte de razboi, intr-un accident de cale ferata, intr-un naufragiu sau intr-o alta imprejurare asemanatoare, care indreptateste a se presupune decesul, daca a trecut cel putin un an de la data imprejurarii in care a avut loc disparitia, in toate aceste cazuri nefiind necesara declararea judecatoresca prealabila a disparitiei persoanei. Din momentul in care hotararea declarativa de moarte a ramas definitiva, cel disparut este considerat ca a murit la data stabilita prin hotarare, ca fiind aceea a mortii. Data mortii disparutului se stabileste potrivit cu imprejurarile; in lipsa de indicii indestulatoare, se va stabili ca data a mortii ultima zi a termenului dupa care se poate cere declararea judecatoreasca a mortii. Instanta judecatoreasca va putea rectifica data mortii stabilite prin hotarare, daca se va dovedi ca reala o alta data. Declararea mortii produce toate efectele decesului, inscriindu-se in registrul actelor de stare civila. Intrucat se intemeiaza numai pe o prezumtie, legea cuprinde reglementari corespunzatoare pentru ipoteza in care aceasta ar fi infirmata de realitate. Astfel, daca cel declarat mort este in viata, se poate cere oricand anularea hotararii prin care s-a declarat moartea. Dupa anularea hotararii, cel care a fost declarat mort poate cere inapoierea bunurilor sale. Totusi, dobanditorul cu titlu oneros nu este obligat sa le inapoieze, decat daca se dovedeste ca la data dobandirii stia ca persoana declarata moarta este in viata. In cazul in care sotul unei persoane declarata moarta s-a recasatorit, si dupa aceasta, hotararea declarativa de moarte este anulata, casatoria cea noua ramane valabila. Prima casatorie este desfacuta pe data incheierii noii casatorii.
Titlu Declarare judecatoreasca a mortii. Conditii
Institutie Inalta Curte de Casatie si Justitie
Data decizie 05-04-2002


Decizia nr.1396 din 5 aprilie 2002, Sectia civila, Inalta Curte de Casatie si Justitie

Art. 16 alin. 3 din Decretul nr. 31/1954 cuprinde doar o enumerare exemplificativa a imprejurarilor care pot conduce la declararea judecatoreasca a mortii, astfel incat aceasta poate fi pronuntata si in cazul altor imprejurari asemanatoare care indreptatesc a se presupune decesul, fara a mai fi necesara parcurgerea procedurii prealabile a declararii judecaoresti a disparitiei.

R.U. s-a adresat la 9 mai 2000 Tribunalului Tulcea cu actiune pentru declararea judecatoreasca a mortii prezumate a lui R.N., nascut la 11 octombrie 1940, disparut la data de 28 octombrie 1998.

In motivarea cererii, incadrata in drept in dispozitiile art.16 alin.3 din Decretul nr.31/1954 si art.40 din Decretul nr.32/1954, petentul a aratat ca in ziua de 28 octombrie 1998, in timp ce R.N. traversa Dunarea cu barca, aceasta s-a rasturnat, astfel incat nu a mai fost gasit, in pofida cautarilor efectuate.

In speta s-a dispus culegerea de informatii de la organele de politie, au fost audiati martori ai accidentului.

Pe baza probelor administrate Tribunalul Tulcea, sectia civila a pronuntat sentinta civila nr.21 din 18 ianuarie 2001, prin care a admis cererea si potrivit art.16 alin.3 din Decretul nr.31/1954 a declarat judecatoreste moartea lui R.N., la data de 28 octombrie 1998.

Parchetul de pe langa Tribunalul Tulcea a declarat apel impotriva sentintei, apel admis prin decizia civila nr.242 din 24 septembrie 2001 a Curtii de Apel Constanta, sectia civila.

In motivarea deciziei Curtea de Apel Constanta a retinut, in esenta, ca, pentru declararea mortii ar fi trebuit in prealabil sa existe o hotarare judecatoreasca de declarare a disparitiei, de la a carei data au trecut mai putin de 4 ani.

Impotriva acestei decizii in termen legal a declarat recurs petentul R.V. care a reprosat instantei gresita aplicare a legii, respectiv a art.16 alin.3 din Decretul nr.31/1954, care, in opinia reclamantului, nu contine o enumerare limitativa, ci exemplificativa a imprejurarilor care pot conduce la declararea judecatoreasca a mortii.

Recursul este fondat si va fi admis pentru motivul de casare prevazut de art.304 pct.9 C.proc.civ., in sensul urmatoarelor considerente.

Potrivit art.16 alin.3 din Decretul nr.31/1954 privitor la persoanele fizice si persoanele juridice, cel disparut in cursul unor fapte de razboi, intr-un accident de cale ferata, intr-un naufragiu sau intr-o alta imprejurare asemanatoare care indreptateste a se presupune decesul, poate fi declarat mort, fara a se mai declara in prealabil disparitia sa, daca a trecut mai putin de un an de la data imprejurarii in care a avut loc disparitia.

In speta, pe baza amplului material probator administrat, corect prima instanta a declarat moartea prezumata a lui R.N., fratele petentului.

Astfel, este necontestat ca la data de 28 octombrie 1998 in jurul orei 13, R.N., in stare de ebrietate fiind, s-a urcat in barca condusa de martorul D.G. si, dezechilibrandu-se, a produs rasturnarea ambarcatiunii in Dunare.

Martorul a fost salvat de cativa sateni, dar R.N. s-a scufundat si, in ciuda cautarilor, nu a mai fost gasit.

Ca atare, exista suficiente elemente care indreptatesc aplicarea prezumtiei mortii, in sensul art.16 alin.3 din Decretul nr.31/1954.


Sursa materialului si autoarea textului: Inalta Curte de Casatie si Justitie, www.scj.ro
Multumesc pentru raspuns. Eu am deja o hotarare care constata disparitia persoanei, emisa de catre judecatorie. Dilema mea este daca acum ajunge sa ma adresez instantei (judecatorie sau tribunal ?) sa solicit declararea mortii pe noul cod civil si sa atasez sentinta prin care a fost declarat disparut. Mai trebuie sa administrez si alte probe? Este procedura contencioasa sau necontencioasa?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declararea judecatoreasca a mortii Adelina t Adelina t Am si eu o intrebare............Care este legea care reglementeaza procedura declararii judecatoresti a mortii?Si care ar fi intreaga procedura de urmat(ce ... (vezi toată discuția)
Succesiune imposibila... ContSters117274 ContSters117274 tata mort din 1987, iar mama moarta din 1989 fara a i se elibera certificat de deces. cum este poibila succesiunea??? (vezi toată discuția)
Disparut de la domiciliu Claark Claark Buna ziua! Este vorba de bunicul meu care a disparut de la domiciliu inca in anul 2002. Era anuntat la politie, ei au pus pe lista persoanelor disparute, unde ... (vezi toată discuția)