Buna tuturora,
cu voia D/ voastra va supun atentiei urmatoarea speta,
O firma cu patru asociati toti avand calitatea si de administratori unde mai tarziu apar si eu a cincea persoana ca si actionar dar fara calitatea de actionar.
La mijlocul anului 2005 se finalizeaza un control de la finante cuprinzand activitatea financiara a companiei pe perioada 2000/2005 si constata ca s;au retinut prin stopaj la sursa banii din salariile angajatiilor si nu au fost virati catre bugetul statului. Datoria certa undeva pe la 1.200 000 000 lei vechi plus penalitati dobanzi si alte chestii in juruo lui 1 600 000 000 tot vechi .
La inceputul anului 2005 cumpar actiunile tuturora ,devin unic administrator incercand sa redresez oarecum societatea printro politica dura incepand de la micsorarea salariilor ,reducerea cheltuielilor ,renuntarea la unele chirii si pentru prima data in acesata perioada platesc lunar prioritar darile aferente statului.Din pacate nici eu nu reusesc mare branza cu managementul meu si sfarsesc prin a elibera spatiile avute in chirie si prin scoaterea de catre finante la vanzare prin licitatie publica a unei parti din inventarul companiei pe care se instiyuise deja sechestru asigurator.
Controlul se incheie cu o sesizare catre institutiile statului se face dosar penal pentru noi,suntem chemati si dam declaratii la politia economica dosar inaintat catre procuror procurorul de caz considera ca nu a existat intentia de fraudare a statului si ca neplata sa datorat mediului precar al afacerilor in acesta zona pe fondul unei concurente accerbe in domeniul nostru de activitate.
Dupa un timp de la comunicarea NUP;ului nostru ,acum in toamna suntem chemati din nou in instata in care am calitate de intimat in raport cu ANAF care face recurs la solutia data de procuror.
Acum vin si eu cu intrebarea ,avand in vedere faptul ca eu nu am avut calitatea de administrator in perioada in care controlul a identificat neplata la termen a banilor catre buget si ca din momentul in care am preluat firma mi/am platit lunar contributiile catre stat in noua ipostaza unde apar alatur de ceilalti colegi ai mei in relatia cu ANAF ,pot fi tras cu ei la raspundere patrimoniala pentru sunmele mai sus mentionate?
A doua intrebare ,odata ce am fost scosi din imobilulul unde aveam sediu si punct de ;lucru si pe fondul executarii silite a unor bunuri din companiei sa incetat activitatea firmei pe la mijlocul anului 2006 ,lucru care nu a fost notificat nicaeri la finante sau la orc,credeti ca aici as avea probleme pentru nedepunerea declaratiilor fiscale aferente anului 2006/2007/2008 ,deoarece abia azi am primit o instintare ,in calitate de admnistrator inca a firmei ,de la o firma de likidatori care imi cere o lista intreaga de date si dosare cerute in baza imputerniciri date de catre o instanta de judecata la 22 mai 2008 cand am fost declarati insolventi sau falimentari .
Ma poate cineva ajuta cu vreo lamurire doua?
Multumiri anticipate .
Pentru datoriile firmei, s-a dispus declansarea procedurii insolventei prevazute de legea nr. 85/2006. Asa s-ar traduce instiintarea primita, si ati face bine sa predati toate documentele solicitate, in caz contrar riscati o plangere penala pentru nedepunerea actelor respective.
In dosarul de faliment veti fi citat ca administrator al societatiil dvs, si in cazul in care se va pune problema antrenarii raspunderii administratorilor pentru datoriile firmei, ar trebui sa-i chemati in garantie si pe fostii administratori, avand in vedere ca cel putin datoriile la ANAF au fost nascute ( si dospite ani de zile, as adauga eu) pe perioada in care au administrat ei firma. Dupa cum considerati de cuviinta, va reprezentanti singur sau angajati un specialist.
Cat priveste dosarul penal, ...in faza de atac a ordonantei de neincepere a urmaririi penale puteti avea surpriza sa primiti o solutie contrara, care sa dispuna inceperea urmaririi penale...s.a.m.d.
Multumiri,asa am sa fac am sa predau cam tot ce mi-au cerut cei de la likidatori.
O intrebare as mai avea insa
Pe data de 22 mai 2008 instanta se pronunta pentru intrare in stare de likidare/faliment si primeste dosarul pentru finalizarea acestei proceduri firma x de likidatori.
Dar eu am mai primit de la o instanta de judecata ,undeva pe la mkijlocul anului 2005 ,o sentinta de radiere firmei sau asa ceva datorata nedepunerii bilanturilor pe anul 2002-2003-2004 .Acum citind cu privire la likidare am inteles ca likidatorul poate anula anumite acte contracte sau instrainarii de active care au fost facute in interiorul ultimilor trei ani de zile .
|Intrebare :
La care data se va raporta likidatorul cu privire la actele incheiate in acesta perioada de 3 ani ,la cea in care instanta a dipus radierea firmei pentru nedepunerea bilanyurilor contabile data in 2005 sau la cea in care instanta hotaraste intrarea in procedura de faliment, cea din 2008..
Cu aceleasi multumiri astept un raspuns .
Penal vs faliment
vioricapop
Buna ziua,
Sunt asociat intr-o SC in faliment. Singurul creditor al soc in faliment este anaf. Debitul a fost cnstituit in urma unui control fiscal, iar cei ... (vezi toată discuția)