avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... neinceperea urmaririi penale
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

neinceperea urmaririi penale

daca am primit o comunicare cu neinceperea urmaririi penale art 228 raportat la art 10 lit b. mi se mai poate da inchisoare cu suspendare sau amenda penala?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:42, 5 Noiembrie 2011
Nu, inseamna ca nu veti fi urmarit penal si ca atare, nu veti fi nici trimis in judecata.pedeapsa cu inchisoarea se aplica doar ca urmare a judecatii, iar pentru a avea loc judecata este necesar intai sa aiba loc urmarirea penala.Deci, daca urmarirea penala nu are loc nu poate avea loc nici judecarea dvs. si ca urmare, nici nu veti fi pedepsit. :)
Este asa cum spune legally_aid, cu precizarea ca daca ati primit comunicarea parchetului cu rezolutia procurorului de NUP, aceasta poate fi atacata cu plangere, in termen de 20 de zile de la primirea copiei de pe rezolutie, la prim-procurorul parchetului (art.278 C.pr.pen.). Acesta din urma poate confirma ori infirma rezolutia, iar daca o confirma, persoana vatamata poate formula o alta plangere in fata judecatorului, in temeiul art.278 indice 1 acelasi cod, caz in care veti fi citat in calitate de intimat. Numai dupa parcurgerea acestor etape sau prin decaderea din acest drept al persoanei vatamate (prin tardivitate/ depasirea termenului, considerat de ICCJ un termen de decadere, de 20 de zile, de exemplu), puteti considera valabile cele spuse mai inainte de utilizatorul legally_aid. Si aceasta in limitele prevazute de art. 278 indice 1 alin. (11) C.pr.pen., respectiv afara de cazul cand s-au descoperit fapte ori imprejurari noi si nu a intervenit unul din cazurile prevazute de art.10. In speta dvs. concreta, insa, daca rezolutia de neincepere nu este contestata prin plangere in formele aratate mai sus, sau daca este contestata si ramane valabila prin hotararea judecatorului, fiind constatata prin rezolutie o situatie prevazuta de art. 10 (lit.b/fapta nu este prevazuta de legea penala), atunci puteti fi linistit.
Userul intreaba urmatoarele:

daca am primit o comunicare cu neinceperea urmaririi penale art 228 raportat la art 10 lit b. mi se mai poate da inchisoare cu suspendare sau amenda penala?
.

Raspunsul meu a fost strict la intrebare

Numai dupa parcurgerea acestor etape sau prin decaderea din acest drept al persoanei vatamate (prin tardivitate/ depasirea termenului, considerat de ICCJ un termen de decadere, de 20 de zile, de exemplu), puteti considera valabile cele spuse mai inainte de utilizatorul legally_aid.



Asa o fi, domnule Zaharia, completarile dvs. sunt binevenite pentru stiinta utilizatorului.A completa cele expuse de altcineva nu inseamna insa lipsa de valabilitate a celor expuse anterior .
@alexu, daca au trecut 20 de zile de la comunicarea rezolutiei de nup,iar rezolutia nu a fost atacata., puteti sta linistit.
Asa o fi, domnule Zaharia, completarile dvs. sunt binevenite pentru stiinta utilizatorului.A completa cele expuse de altcineva nu inseamna insa lipsa de valabilitate a celor expuse anterior .
@alexu, daca au trecut 20 de zile de la comunicarea rezolutiei de nup,iar rezolutia nu a fost atacata., puteti sta linistit.


Nu prea e asa doamna...legally_aid, fiindca si cu cel de-al doilea raspuns, la fel ca si cu primul raspuns, nu numai ca nu ati lamurit, dar si derutati si mai ales, se vede ca nu prea ati intalnit situatiile reale, adica acelea in care, dupa mai mult timp decat cele "20 de zile", despre care, numai din carti, se pare, vorbiti, faptuitorul este citat in calitate de "intimat" (temei 278 indice 1 C.pr.pen.) si se trezeste cu o dispozitie a instantei de incepere a urmaririi penale, exact pentru fapta pentru care primise comunicarea rezolutiei de neincepere.
Iar afirmatia "daca au trecut 20 de zile de la comunicarea rezolutiei de nup,iar rezolutia nu a fost atacata", este nu numai o copiere a explicatiilor mele "binevenite" de mai inainte, dar si o copiere superficiala fara explicatiile date de mine, deoarece persoana impotriva careia s-a depus plangerea, nu prea poate si nici nu e bine sa "stea linistit"(a), fiindca nici nu prea stie daca "rezolutia a fost atacata" pana cand acest fapt nu ii devine cunoscut (ciudat truism, dar inseamna ca in realitate in cauzele penale, nu stim toate ale organelor de urmarire si ale celeilalte parti chiar cand am vrea noi :sorry: ), asa ...stand linistit si nici nu prea are ce face decat sa stie daca este sau nu vinovat si sa astepte citatiile, iar abia dupa parcurgerea etapelor aratate, va putea sa stea relativ linistit. Linistit cu adevarat ar trebui sa poata sta numai cel nevinovat cu adevarat de savarsirea unor fapte si chiar si acela, tot nelinistit devine cand este invinuit de ceva.
Ultima modificare: Duminică, 6 Noiembrie 2011
Gabriela Mihai, Avocat
:offtopic: Interventie moderator

Un comportament civilizat pe acest Forum impune combaterea ideilor exprimate anterior si nu a persoanelor care le-au postat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procurorul ierarhic are termen? danaa1 danaa1 Buna seara, Apelez din nou la voi stimati forumisti,pentru a ma ajuta cu explicatia legilor. Situatia este in felul urmator: 1) Depun o plangere la ... (vezi toată discuția)
Plângere contra rezloluþiei procurorului depusã direct la judecãtorie adinita adinita O plingere penala a fost solutionata de catre Procurorul de caz cu NUP,ulterior a fost atacata rezolutia la Prim Pr.,acesta a desfiintat rezolutia si a dispus ... (vezi toată discuția)
Recurs n.u.p mancipri mancipri se poate face recurs la solutia de n.u.p. data de parchet . daca da ....unde !? (vezi toată discuția)