avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 554 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contributii neachitate de angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contributii neachitate de angajator

Buna ziua.
Sunt o salariata cu 10 ani vechime in munca; am avut nevoie de o adeverinta cu stagiul de cotizare pe care am solicitat-o si am obtinut-o de la Casa Judeteana de Pensii. Parcurgand-o, am constatat ca nu am doua luni achitate de fostul angajator (de la care am plecat in urma cu peste 4 ani). Am intrat pe site-ul ANAF si am vazut ca fostul angajator are obligatii neachitate ce depasesc 1 miliard de lei vechi, drept pentru care s-a inceput executarea silita.
Problema este ca as fi avut nevoie de un stagiu "curat" pentru ultimii 5 ani. Dau fostul angajator in judecata sau astept finalizarea executarii silite?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:47, 9 Noiembrie 2011
Din nefericire, desi suportati consecintele neplatii de catre angajator a datoriilor catre bugetele statului, nu aveti posibiliatea actionarii directe in instanta a acestuia ci doar prin intermediul statului.
Puteti promova un litigiu de munca care sa vizeze neexecutarea contractului de munca de catre angajator, prin neindeplinirea obligatiei de a plati contributiile sociale aferente veniturilor salariale realizate de dvs in calitate de angajat.
Actiunea trebuie sa vizeze toate contributiile sociale datorate de catre angajator.

De asemenea, puteti sesiza ANAF-ul in legatura cu neplata contributiilor sociale, ceea ce poate duce la declansarea un control de specialitate din partea acestei institutii..
Ultima modificare: Vineri, 4 Noiembrie 2011
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc pentru raspunsuri!
freeelis a scris:

Puteti promova un litigiu de munca care sa vizeze neexecutarea contractului de munca de catre angajator, prin neindeplinirea obligatiei de a plati contributiile sociale aferente veniturilor salariale realizate de dvs in calitate de angajat.
Actiunea trebuie sa vizeze toate contributiile sociale datorate de catre angajator.
De asemenea, puteti sesiza ANAF-ul in legatura cu neplata contributiilor sociale, ceea ce poate duce la declansarea un control de specialitate din partea acestei institutii..

Am fost la Casa Judeteana de Pensii, iar functionara de la ghiseu m-a informat ca fostul angajator NU a depus nici declaratiile pentru cele 2 luni. Precizez ca eu am plecat de la el in luna iulie 2007, iar lunile nedepuse sunt mai si iulie 2007. Cum as putea sa il constrang sa depuna declaratiile (amiabil iese din discutie!)? As putea actiona intr-un fel avand fisa fiscala aferenta perioadei lucrate la el in anul 2007 care nu "bate" cu adeverinta emisa de Casa? Sa il reclam pentru fals si uz de fals?
Nu cred ca este vorba despre fals si uz de fals ... cred ca tot prin instanta se poate dispune obligarea angajatorului la depunerea acelor declaratii lipsa ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract casa de pensii magda69 magda69 Buna ziua. Doresc sa platesc vechimea la sal 708 la casa de pensi si mai vreau o informatie cu sanatate trebue sa fac alt contract aparte si cit este ... (vezi toată discuția)
Contractul de munca Lidia georgiana Lidia georgiana Bună ziua!as dori sa știu dacă dupa încheierea contractului de munca se mai pot plăti contribuțiile la stat deoarece fostul meu angajator nu a platit 4 ... (vezi toată discuția)
Firma cu angajati, nedepunere declaratii vitalsmart vitalsmart Buna ziua! Contabila unei firme cu doi angajati nu a mai depus declaratiile la fisc de mai bine de doi ani deoarece nu a mai fost platita si a renuntat sa ... (vezi toată discuția)