avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Firma cu angajati, nedepunere declaratii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Firma cu angajati, nedepunere declaratii

Buna ziua!
Contabila unei firme cu doi angajati nu a mai depus declaratiile la fisc de mai bine de doi ani deoarece nu a mai fost platita si a renuntat sa se mai ocupe de acea firma. Pentru nedepunerea declaratiilor firma a fost trecuta in inactivitate la adm financiara.
Cei doi angajati si-au primit salariile si nu au suspectat ca ar fi probleme la firma.
Acum firma este in insolventa sau faliment. Cum isi pot ridica angajatii o adeverinta de la ITM din care sa rezulte ca ei au lucrat pana in prezent , si-au primit salariile si le-au fost retinute toate taxele si impozitele?
Stiu ca pare ireal dar asa sta situatia.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:58, 9 Februarie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. ITM-ul nu se ocupa si nu s-a ocupat de plata contributiilor la bugetul de stat.

2. Neplata contributiilor sociale de catre angajator poate face obiectul :
- unei actiuni in instanta
Modalitatea corecta si eficienta prin care puteti actiona este declansarea unui litigiu de munca care sa vizeze neexecutarea contractului de munca de catre angajator, prin neindeplinirea obligatiei de a plati contributiile sociale aferente veniturilor salariale realizate de angajat. Actiunea va viza toate contributiile sociale datorate.

- unei sesizari la ANAF
in legatura cu neplata acestora, ceea ce poate declansa un control de specialitate.
Recuperarea creantelor privind contributiile sociale, reprezinta obligatia institutiilor statului, iar actiunea lor vizeaza platitorul (angajatorul) care are obligatia de a calcula, retine si vira contributia datorata de angajat si de a calcula si vira contributia datorata de angajator.

3. - pentru perioadele cuprinse intre 1990 pana la 01.01.2011, va puteti adresa direct ITM-ului in raza careia a avut sediul fostul angajator, sens in care veti depune o solicitare in care trebuie sa mentionati datele dvs de identificare, nume,prenume, CNP, adresa ,precum si societatile la care ati lucrat - de preferabil sa scrieti numele corect si CUI-ul acestora. La solicitare veti atasa : copie C.i., copie Monitor Oficial unde ati publicat pierderea carnetului de munca.

- pentru perioadele de dupa 01.01.2011, va trebui sa mergeti la fostii angajatori sa va elibereze adeverinte de vechime, iar daca acestia nu mai exista trebuie sa incercati la Arhivele Nationale - Directia Judeteana in raza careia a avut sediul fostul angajator sau sa luati legatura cu lichidatorii judiciari sau cu detinatorii legali ai arhivei acestora.
Ultima modificare: Joi, 9 Februarie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce pot face în cazul în care firma nu plătește cas Leontinastefan@gmail.com Leontinastefan@gmail.com Firma de paza nu plătește asigurări de sănătate și vechimea în munca. Ce putem face? (vezi toată discuția)
Angajatorul nu a platit salariile de pe luna decembrie-ianuarie ... diadora.74.sb diadora.74.sb Angajatorul NU a platit salariile de pe luna decembrie-ianuarie si nici contributiile catre CAS, pensii nu sunt platite incepand cu luna noiembrie 2022. Ce ... (vezi toată discuția)
Ce pot face - nereguli in firma El40la El40la Buna!Am o problema cu firma la care lucrez,nu plătește contribuțiile la stat,nu ne dă concediu de odihna si nici salariu minim pe economie.Am găsit în ... (vezi toată discuția)