avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 922 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda contraventionala si suspendarea permisului
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda contraventionala si suspendarea permisului

buna seara am o nelamurire in privinta in care mia fost suspendat permisul de conducere, si as dori sa ma sfatuiti sau sa imi spuneti daca este legal. ieri am ramas fara permisul de conducere pe motiv ca nu am acordat prioritate dar aceasta fapta a fost reclamata de un alt conducator auto, care sustine ca eu nu iam acordat prioritate, el a sunat la politie urmarindu-ma pana unde am parcat masina(in fata scolii) in timpul orelor am fost "vizitat" de catre un agent de la circulatie plus D-l director, iar jos inca de 3 agenti, aceasta contraventie nu a fost constata de catre un organ al legi, ei bazandu-se pe marturia unui participant la trafic, intrebarea este urmatoarea: se poate asa ceva?este legal? si ce trebuie facut mai departe?
Faceti contestatie in instanta.
probabilitatea ca sa se intample ceva este foarte scazuta ca in aces oras in care locuiesc toti is "una cu pamantul" varianta cu contestatia in acest oras ar pica :((
Art. 21. - OG 2/2001
(1) In cazul in care prin actul normativ de stabilire si sanctionare a contraventiilor nu se prevede altfel, agentul constatator, prin procesul-verbal de constatare, aplica si sanctiunea.
ART. 109 codul rutier.
(1) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac direct de catre politistul rutier, iar in punctele de trecere a frontierei de stat a Romaniei, de catre politistii de frontiera.

Deci, prin actul normativ numit Cod rutier (OUG 195/2002), s-a stabilit ca agentul constatator este politistul rutier, (iar mai nou si politistii de la politia locala, cu atributii pe linie de circulatie).

In concluzie, politistul neconstatand in mod direct contraventia din trafic, este cat se poate de discutabila (si anulabila) decizia lui de a aplica o pedeapsa.
Asta ar fi logica daca nu a constatat politistul nu ar avea ce face fara dovezi concrete nu doar marturiile unor participanti la trafic insa cea ce vreau sa zic este ca intr-un fel suptil am fost amenintat ca daca nu semnez procesul verbal nu voi primi doar o periada de 30 de zile ci una de 90 de zile insa ce-a ce m-a deranjat a fost ca a venit dupa mine in sala de clasa ca dupa un infractor de parca am facut o crima sau un accident si am fugit de la fata locului si mi-a patat reputatia mea de elev .....
razvanmihali a scris:

insa cea ce vreau sa zic este ca intr-un fel suptil am fost amenintat ca daca nu semnez procesul verbal nu voi primi doar o periada de 30 de zile ci una de 90 de zile...

Semnarea PV de contraventie nu echivaleaza cu recunoasterea faptei, ci numai ca ati luat la cunostinta despre intocmirea lui.
Asa cum spuneam, faceti plangere contraventionala in termen de 15 zile si aveti toate sansele de anulare a PV.

Alte discuții în legătură

Suspendarea permisului de catre un agent din alta localitate decat aceea in care s-a facut contraventia gabriel mihai gabriel mihai Buna ziua, ieri 16.12 ieseam de le o strada laturalnica pe strada principala, totul bun si frumos am oprit la stop am dat prioritate de trecere iar in momentul ... (vezi toată discuția)
Amenda rutiera, posibilitate de anulare, posibil abuz din partea agentilor alexim_mihai alexim_mihai Buna ziua! Astazi am fost oprit in trafic de un logan al politiei rutiere . Agentul a venit la mine fara sa fie cu toata uniforma ( fara cascheta) spunând un ... (vezi toată discuția)
Neacordare prioritate la trecerea de pietoni vaseapantiuc vaseapantiuc in decembrie mi s-a retinut permisul pentru neacordare de prioritate la pietoni fiind inregistrat si de camera de luat vederi din masina politiei.am vre-o ... (vezi toată discuția)