avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită poprire cont
Discuție deschisă în Executare silită

poprire cont

buna ziua,
In cazul in care exista o poprire pe un cont in cat timp de la incasarea banilor banca are obligatia sa vireze respectiva suma in contul executorului?Pentru ca banca sa permita retragerea de numerar pentru salarii este necesar acordul executorului judecatoresc?

Cel mai recent răspuns: sgabriel , utilizator 21:43, 3 Noiembrie 2011
"incasarea banilor" de la cine?
in schimb pentru intrebare a 2-a, raspunsul este categoric da! (daca este vorba de acelasi cont poprit).
In ziua respectiva.
Pentru plata salariilor poti ridica oricand din banca chiar daca ai contul poprit. O sa-ti ceara statul de plata.
Problema este in felul urmator:am apelat la un executor judecatoresc pentru a recupera o datorie (bo refuzat la plata).Executorul a pus poprire pe contul respectivei societati comerciale dar banca a continuat sa permita administratorului respectivei societati sa retraga bani din contul pt ca fusese infiintata poprirea(banii au fost pt salarii) fara a cere acordul executorului.Precizez ca de la momentul in care au intrat banii in cont si pana la momentul in care au fost retrasi au trecut aproximativ 30 de zile fara ca banca sa plateasca suma catre executor.
De regula, nu pot fi supuse popririi - sumele destinate platii drepturilor salariale (respectandu-se precizarile si termenele prevazute in Codul de procedura civila si Codul de procedura fiscala); -conturile speciale destinate platii drepturilor salariale in care sumele au fost ordonate de catre client inaintea inregistrarii popririi;

Din momentul indisponibilizarii, respectiv de la data si ora primirii adresei de infiintare a popririi asupra disponibilitatilor banesti, bancile nu vor proceda la decontarea documentelor de plata primite, respectiv la debitarea conturilor debitorilor, si nu vor accepta alte plati din conturile acestora pana la achitarea integrala a obligatiilor fiscale, cu exceptia sumelor necesare platii drepturilor salariale.

- deci, daca contul respectiv are un asemenea specific, i se putea da voie sa ridice bani...dar devreme ce a putut fi poprit, eu cred ca nu avea un asemenea specific pt. salarii!
- asta poate verifica executorul, apelati la el!
Ultima modificare: Joi, 3 Noiembrie 2011
Nicoleta Silvia Hulpus, Consilier juridic
In cazul in care exista o poprire pe un cont in cat timp de la incasarea banilor banca are obligatia sa vireze respectiva suma in contul executorului?


tibio a scris:

In ziua respectiva.
Pentru plata salariilor poti ridica oricand din banca chiar daca ai contul poprit. O sa-ti ceara statul de plata.


Conform disp. art.456 c.proc.civ. (1) "In termen de 15 zile de la comunicarea popririi, iar in cazul sumelor de bani datorate in viitor, de la scadenta acestora, tertul poprit este obligat:
a) sa consemneze suma de bani sau, dupa caz, sa indisponibilizeze bunurile mobile incorporabile poprite si sa trimita dovada executorului.."

Conf. art.457 (2) ind.2 "La data sesizarii bancii, sumele existente, precum si cele provenite din incasarile viitoare sunt indisponibilizate in masura necesara realizarii creantei".

Nu sunt supuse executarii silite prin poprire, conf. art.452 c.proc.civ., lit.c) "sumele necesare platii drepturilor salariale, dar nu mai mult de 6 luni de la data infiintarii popririi.
"

Alte discuții în legătură

Obligatie poprire LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA Pe adeverinta unui salariat pentru obtinerea unui credit de la o banca, firma a taiat acel paragraf care prevedea angajamentul firmei de a retine bani din ... (vezi toată discuția)
Poprire salariu girant jacqueline_k jacqueline_k Buna ziua! Vreau sa va intreb daca un executor judecatoresc poate cere societatii unde lucreaza salariatul infiintarea popririi pe 1/3 din veniturile sale ... (vezi toată discuția)
Lamurire indisponibilizare/blocare cont bancar leus leus Va rog o parere in ceea ce priveste indisponibilizarea unui cont bancar: -daca legea dispune ca executorul judecatoresc emite o adresa prin care banca sa ... (vezi toată discuția)