SOMAJUL meu este de 420 lei dar am o problema.
AM lucrat citeva ore la o asociatie mia dat 50 lei a facut proces verbal ptr reparatii si sa aiba acoperire asociatia,presedintele mia spus esti somer sa ei si tu un banut.
IN caz ca afla A.J.O.F.M am probleme cu somajul sau asta e altceva nu imi afecteaza nimic.
CINEVA mia spus daca lucrezi sa nu depasesti 500 lei pe luna sa nu ai probleme cu fortele de munca.
CINE ma ajuta.
1. Legea 76/2002 (Legea somajului) spune: Art. 44. - Incetarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeaza:
a) la data încadrãrii în muncã, conform legii, pentru o perioadã mai mare de 12 luni;
b) la data cand realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri lunare mai mari decat valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare;
...
Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.
2. Normele de aplicare a Legii 76/2002 precizeaza: Art. 15.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 din lege, care realizeazã venituri din activitãţi autorizate potrivit legii, vor beneficia de indemnizaţie de şomaj în condiţiile art. 34 alin. (1), respectiv alin. (3) din lege, dacã dovedesc cã acele venituri, determinate potrivit art. 6, nu depãşesc valoarea indicatorului social de referinţã al asigurãrilor pentru şomaj şi stimulãrii ocupãrii forţei de muncã în vigoare în luna pentru care se face dovada.
(2) Prin activitati autorizate potrivit legii se intelege activitatile economice desfasurate de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale şi/sau intreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispozitiilor legale speciale.
3. - Activitatea desfasurata de dvs. nu face parte din activitatile autorizate enumerate mai sus si recunoscute de lege, este un fel de munca "la negru", mai pe jumatate.
- De aceea zic ca este mai bine sa intrebati si la AJOFM sa vedeti daca se accepta sa cumulati indemnizatia de somaj cu banii primiti sub aceasta forma de la asociatia de locatari.
Venituri someri
EugeniaG
In declaratia pe proprie raspundere pe care o semneaza somerii exista aceasta fraza:
\\"Declara pe propria raspundere, ca nu are loc de munca, nu realizeaza ... (vezi toată discuția)