Situatia este urmatoarea:
-cuplul doreste pe cale amiabila divortul;
-au un copil minor;
-in timpul casatoriei au cumparat o locuinta;
-locuinta a fost platita in proportie de cca.70% de catre sotie,plata demonstrata prin documente notariale(donatie parinti);
-restul de 30% se achita printrun credit bancar lunar de catre soti. Intrebari :
-Ce taxe de divort se platesc,si catre cine ?
-Se impune si o taxa judiciara pe proprietate ?
-Cine suporta taxele de divort ?
-Exista vreun dubiu judiciar ca sotia devine,dupa divort,proprietara integrala a locuintei ? PS-nu am ridicat intentionat problema copilului,pentru ca este extrem de importanta,doar am vrut sa mi se clarifice acum anumite probleme financiare.
Multumesc !
Daca se inteleg asupra tuturor aspectelor.. divort, schimb sau nu de nume, daca se inteleg ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata de ambii parinti, asupra domiciliului copilului etc, etc, pot divorta la notar, dureaza mai putin. Costurile variaza de la notar la notar.. am auzit ceva in jurul a 500 lei.. poate mai mult.
In instanta, fie ca va intelegeti sau nu, taxa de timbru e 39 de lei + un timbru judiciar de 0.3lei. Daca nu va descurcati si doriti sa fiti asistat de avocat, va intelegeti cu acesta asupra onorariului. Taxele se platesc de reclamant, avocatul de cine doreste sa aiba. Costurile se pot compensa apoi.
Daca va intelegeti asupra partajului, il puteti face la notar. Daca vreti sa partajati si creditul, aveti nevoie de acordul bancii.
Daca nu exista intelegere, ajungeti in instanta.. taxa de timbru e de 3 % din valoarea bunului de partajat, daca incheiati un acord de mediere la madiator, puteti recupera acesta taxa
buna ziua .
nu se prezuma ca imobilul este proprietate personala a sotiei, ci tb facut partajul.
fie incheiati o conventie de partaj , fie investiti instanta de judecata cu actiunea partajului judiciar .
avand in vedere ca exista acordul partilor, cel mai simplu este sa mergeti la notar, mai ales ca de la 1 oct au in competenta si divortul celor ce au copii minori. Taxa este de 500 lei + tva (deci 620 lei) si include toata procedura. Nu exista prevederi despre cine trebuie sa suporte costurile, fiind pe cale amiabila 50/50 este rezonabil (sau in orice alt mod conveniti).Trebuie insa sa stiti ca trebuie sa fiti de acord ambii asupra unor elemente: numelui purtat dupa divort, locuinta copilului dupa divort, exercitarea in comun a autoritatii parintesti, modalitatea de pastrare a legaturii cu minorul a parintelui care nu locuieste cu minorul si stabilirea contributiei parintilor la cheltuielile privind crestearea, educarea. vi se da un termen de 30 zile de la inregistrarea cererii de divort iar in aceste 30 de zile se va face o ancheta psiho sociala de catre autoritatea tutelara iar daca minorul are peste 10 ani va fi audiat de catre notar (in prezenta parintilor, spre deosebire de instanta). Daca totul este in regula, dupa cele 30 de zile vi se va emite certificatul la divort. tot atunci veti face un act de lichidare al regimului matrimonial, adica un act prin care se declara contributia fiecarui sot la bunurile dobandite in timpul casatoriei.astfel, se va spune exact cat a contribuit fiecare la dobandirea bunurilor. ultimul pas este partajul. acesta se taxeaza in functie de valoarea bunurilor pe care le impartiti.
Divort rapid
stoicamike
sunt casatorita de 5 ani si am un copil de 1 an. As vrea sa stiu in cat timp as putea divorta (cat mai repede de preferinta) in ce modalitate si cat ar ... (vezi toată discuția)
Divort
eu1978
Buna ziua,
Doresc sa divortez insa sunt cateva lucruri care nu imi sunt clare si pentru care va cer ajutorul.
-Avem un copil impreuna in varsta de 11 ... (vezi toată discuția)