Suntem casatoriti din 2002, avem o fetita de 8 ani si din nefericire am ajuns in situatia in care nu mai reusim sa ne intelegem ca si un cuplu, suntem mai mult ca 2 frati - hotarand astfel sa divortam. Am dori sa aflam pe aceasta cale daca in cazul nostru se poate divorta amiabil, pentru ca avem un minor. Dorim sa mai specificam ca apartamentul unde locuim este ipotecat, imprumutul este pe numele amandorura, insa nu ar fi o problema din punctul de vedere al ratelor pentru ca in continuare vor fi achitate. Suntem constienti ca divortul va afecta copilul insa am constatat ca nefericirea noastra o face si mai nefericita, tocmai de aceea am hotarat sa divortam pentru ca fiecare sa incerce sa "traiasca" din nou.
Rog reveniti cu sugestii, solutii pentru un divort cat mai amiabil posibil.
Cea mai simpla si mai eleganta cale de a divorta este prin intermediul notarului public. Practic sotii se prezintă în fața notarului si divorteaza de comun acord. Totusi, privitor la copil, parintii trebuie sa convină asupra tuturor aspectelor referitoare la numele de familie pe care să îl poarte după divorț, exercitarea autorității părintești de către ambii părinți, stabilirea locuinței copiilor după divorț, modalitatea de păstrare a legăturilor personale dintre părintele separat și fiecare dintre copii, precum și stabilirea contribuției părinților la cheltuielile de creștere, educare, învățătură și pregătire profesională a copiilor. Notarul public va solicita Autoritatii Tutelare efectuarea unei anchete sociale la locuinta parintilor/copilului si daca totul iese ok se va pronunta divortul iar exercitarea autoritatii parintesti va fi exercitata in comun, dupa cum decid sotii.
Mai exista si posibilitatea divortului prin mediere si prin hotarare de expedient a instantei dar nu o consider la fel de eleganta pentru faptul ca trebuie trecut si pe la judecatorie.
Divortul la notar este mai putin traumatizant, in cazul in care va intelegeti, mai ales ca aveti si un copil, iar costurile sunt relativ mici (circa 500 de lei).