avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 690 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... este posibil un divort prin notariat daca exista un ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

este posibil un divort prin notariat daca exista un copil?

este posibil un divort la notar pe cla emiabila daca exista un copil?
Cel mai recent răspuns: Adrian Copil , Consilier juridic 17:58, 6 Decembrie 2011
Este posibil. Conform noului cod civil divortul cu minori oe cale amiabila se face si in fata notarului public.in afara de cerintele in cazul procedurii de divort pe cale notariala fara minori, procedura in cazul divortului cu minor implica ancheta psiho-sociala, audierea minorului care a implinit 10 ani, stabilirea de comun acord a exercitarii autoritatii parintesti de catre ambii parinti , stabilirea locuintei minorului dupa divort, modalitatea de past rare a legaturilor parintelui separat cu minorul, contributia parintilor la cheltuielile de crestere, educare si pregatire professionala. A se vedea Art.375 si urmatoarele din noul cod civil
Ultima modificare: Marți, 6 Decembrie 2011
ContSters141818, utilizator
Da, este posibil, conform art 375 al. 2 civ.
(2) Divortul prin acordul sotilor poate fi constatat de notarul public si in cazul in care exista copii minori nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati, daca sotii convin asupra tuturor aspectelor referitoare la numele de familie pe care sa il poarte dupa divort, exercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti, stabilirea locuintei copiilor dupa divort, modalitatea de pastrare a legaturilor personale dintre parintele separat si fiecare dintre copii, precum si stabilirea contributiei parintilor la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor. Daca din raportul de ancheta sociala rezulta ca acordul sotilor privind exercitarea in comun a autoritatii parintesti sau cel privind stabilirea locuintei copiilor nu este in interesul copilului, sunt aplicabile prevederile art. 376 alin. (5).
Divortul se poate solutiona prin procedura medierii. Prin aceasta procedura se va incheia acordul partilor cu privire la divort, partile convin si asupra tuturor aspectelor referitoare la numele de familie pe care să îl poarte după divorț, exercitarea autorității părintești de către ambii părinți, stabilirea locuinței copiilor după divorț, modalitatea de păstrare a legăturilor personale dintre părintele separat și fiecare dintre copii, precum și stabilirea contribuției părinților la cheltuielile de creștere, educare, învățătură și pregătire profesională a copiilor. Procedura medierii este confidentiala, nu se realizeaza in sedinta publica.
Dupa incheiera acestui acord de mediere instanta se va pronunta in camera de consiliu si nu in sedinta publica.
Va doresc succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vreau sa divortez ana_mokdad ana_mokdad suntem casatoriti de aproximativ 5 ani si avem un copil de aproape 4 ani cum as putea sa divortez cat mai repede si copilul sa mi-l dea mie? (vezi toată discuția)
Divort rapid stoicamike stoicamike sunt casatorita de 5 ani si am un copil de 1 an. As vrea sa stiu in cat timp as putea divorta (cat mai repede de preferinta) in ce modalitate si cat ar ... (vezi toată discuția)
Desfacerea casatoriei de comun acord marcell70 marcell70 Suntem casatoriti de 20 de ani,avem 2 copii de 12 respectiv16 ani,sotia a plecat in strainatate de ceva timp,am cazut de comun acord cu privire la desfacerea ... (vezi toată discuția)