avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 669 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Am condus fara permis
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Am condus fara permis

Acum 3 luni am condus fara permis pe un drum de tara. Era o ulita neasfaltata. In masina cu mine mai era si prietena mea. M`a oprit un echipaj de politie si le`am spus ca nu am permis, ne`au luat la sectie si ne`au pus sa dam declaratie. In declaratie am scris ca am vrut doar sa schimb pozitia masinii si am condus doar 50 de metri. Prietena mea a scris ca am plecat sa ne plimbam si am condus doar 50 de metri si ca ea nu stia ca eu nu am permis pana la momentul in care am fost opriti de echipajul de politie. Domnul politist mi`a spus ca imi va trimite dosarul, se va judeca si ca voi primi doar o amenda penala. As vrea sa stiu mai exact ce s`ar putea intampla.
Cel mai recent răspuns: Darie Tudor , utilizator 21:52, 3 Noiembrie 2011
stiu si eu pe cnv care a condus fara permis si a luat 10 luni cu suspendare,mai mult ca sigur si u o sa iei cam la fel sau chiar mai bn o amenda penala,dar numai daca esti curat,bn cel pe care il stiu eu a condus prin oras,cred ca conteaza si asta
Ultima modificare: Joi, 3 Noiembrie 2011
deea86, utilizator
ce a incercat sa va precizeze si dl. ''politist'' cam asa vor decurge lucrurile...
asta ca si sanctiune, iar daca pe viitor se vor intampla si alte abateri riscati sa vi se faca dosar penal iar aunci vorbim si de pedepse privative de libertate.
Sfat: pana nu va luati ''permisul'' nu va mai aventurati sa conduceti de cat in prezenta intructorului.
Va multumesc pentru raspuns.
Mai bine mergeai la discoteca cu prietena ca e nasol de tine, rau de tot!

Uite ce scrie prin unele legi:

Art. 78. - (1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de catre o persoana fara permis de conducere se pedepseste cu închisoare de la 1 la 5 ani.

Apoi, cam trebuie multisor s treaca pentru a lua carnetul, pentru ca:

Art. 33. (1) Persoana care solicită examinarea în vederea obţinerii permisului de conducere trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
e) să nu fi fost condamnată, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice sau .....
f) în cazul în care a fost condamnată printr-o hotărâre judecătorească definitivă, pentru una din infracţiunile prevăzute la lit. e) să facă dovada că îndeplineşte condiţiile prevăzute de art.116 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002, republicată pentru prezentarea la examen în vederea obţinerii unui nou permis de conducere.


Hai sa caut si art. 116, sa poti dormi mai linistit, ca nu e chiar asa de negru, cum pare:

Art. 116

(1) Persoana al carei permis de conducere a fost anulat ca urmare a ramanerii definitive a unei hotarari judecatoresti de condamnare pentru una dintre faptele prevazute la art. 114 alin. (1) si la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obtinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, dupa caz, daca a intervenit una din situatiile urmatoare:
a) au trecut 6 luni de la data executarii pedepsei amenzii penale sau a pedepsei in regim de privare de libertate ori la locul de munca;
b ) a trecut un an de la data gratierii pedepsei sau a ramanerii definitive a hotararii judecatoresti prin care s-a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei ori suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere;
c) a intervenit amnistia;
d) interzicerea dreptului de a exercita profesia sau ocupatia de conducator de autovehicule, prevazuta la art.64 lit.c) din Codul penal, a expirat sau a fost revocata.


Si, ca sa dormi bine (daca pana acuma ai fost baiat bun!) eu nu cred ca vei ajunge la...

pentru ca, prin practica judecatoreasca se mai tine cont si de acest lucur si poate fi:

a) amenda administrativa
b) amenda penala care dupa 2 ani se sterge automat din cazier
c) de la 1 la 2 ani cu supendare

Somn usor!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alcool la volan Casano Casano Ma oprit un echipaj de politie in data de 21 ianuarie, am suflat in etilotest si rezulatul fiind 0,63 aer expirat si 1,2 in sange. Ce pedeapsa as putea lua si ... (vezi toată discuția)
Permis anulat noiembrie 2011,cand il pot redobandi?! ionak88 ionak88 Salutare...Caut si eu un raspuns,o indrumare ceva pt.marea mea problema. In februarie 2011 mi sa suspendat permisul fiind depistat conducand baut,avand ... (vezi toată discuția)
Fara placute la masina purcareaalin purcareaalin Am condus o masina fara placute pana la domicilu si fix la domiciu m-au oprit un echipaj de politie , pentru care mi-au retinut permisul si mi-au intocmit ... (vezi toată discuția)